Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 21.08.2018. Utorak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Zdravstvo
  Obeležen 29. februar, Međunarodni dan retkih bolesti
  Pola miliona ljudi sa retkim bolestima
  05.03.2016.

  Povodom 29. februara, Međunarodnog dana retkih bolesti, koji je obeležen i u našem gradu, rečeno je da su dva najznačajnija problema obolelih - kasno postavljanje dijagnoze i kompleksno lečenje, koje inače zahteva skupu terapiju.

  U subotičkom Zavodu za javno zdravlje rečeno je da postoji od 6 do 8 hiljada retkih bolesti, koje pogađaju od 6 do 8 odsto stanovništva. Navodi se da u 80 odsto slučajeva bolest ima genetsko poreklo te da je značajna prenatalna dijagnostika.

  3586_1.jpg
  dr Zorica Dragaš

  — U retke bolesti spadaju one koje se javljaju kod manje od 5 osoba na 10.000 stanovnika, ali unutar te grupe, postoje i vrlo retke, koje pogađaju jednu osobu na 100.000 ili čak milion stanovnika.  Od retkih bolesti u Srbiji boluje oko pola miliona ljudi, što je oko 6 odsto stanovništva, a među njima je najviše dece. Prvi simptomi ovih bolesti se u 50 do 75 odsto slučajeva javljaju još na rođenju ili ranom detinjstvu, ali postoje i one koje su specifične za odrasle i stariju populaciju. Iako za veliki broj retkih bolesti etiološki uzročnici nisu poznati, u 80 odsto slučajeva oboljenje ima genetsko poreklo — kaže dr Zorica Dragaš, lekar socijalne medicine u subotičkom ZZJZ.

  Retke bolesti su najčešće nazvane po autoru, koji je uspeo da skup simptoma, sindrom spoji i da to uoči kao urođenu bolest, pa tako postoje Vilsonova bolest, Goseova, Fabrijeva, Batenova bolest, fenilketonurija. U Srbiji se, kaže dr Dragaš, retkom bolešću smatra i rak jajnika, dok je među retkim bolestima mnogo i onih, koji pripadaju grupi dermatoloških, poput bulozne dermatoze, skleroderme i niza drugih.

  Prema statistikama, kaže dr Dragaš, petu godinu života ne doživi čak 30 odsto obolelih od retkih bolesti.

  A. Šiška

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja