Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 18.06.2018. Ponedeljak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Kultura
  U Bunjevačkoj matici održana istorijska tribina
  „Hrabri biskup Nikola Milašin”
  13.03.2016.

  U Bunjevačkoj matici je u utorak, 8. marta, održana istorijska tribina „Hrabri biskup Nikola Milašin” povodom obelužavanja 280 godina od rođenja biskupa i carskog ispovednika Nikole Milašina (1736-1811).

  3619_1.jpg

  Na tribini je govorio Zvonko Stantić, predsednik Odbora za istoriju Bunjevačke matice. On je tom prilikom istakao da se Bunjevačka matica već odavno trudi da nadoknadi ono što nedostaje našoj istoriji, jer je veliki broj tekstova iz koji se uči o istoriji Bunjevaca nepotpun i iskrivljen, a namera Matice je i da donese što više originalnih dokumenata.

  – Želimo da tek nakog sagledavanja istorijskih činjenica jasnije pravimo zaključke o tome ko smo, šta smo i odakle smo. Takođe, želimo i da damo novi ton kad govorimo o našem plemstvu, jer Bunjevci nisu, kako to drugi kažu „plemići u papučama”. Milašinova plemićka titula je „armalna”, ali on nije ratovo kao vojnik. Bio je vojni sveštetnik, a pokazo je izuzetnu hrabrost. Mnogi o njemu nisu čuli ništa, drugi tek nešto malo, a Milašin je bio lični ispovednik cara Franje Josipa i Leopolda II. Taj status se nije dobijao preko veze, nego je to valjalo i zaslužiti – istakao je Stantić te dodao da je Milašin bio i biskup u Sekešfehervaru, odnosno Stonom Biogradu.

  Prisutne je pozdravio i Ivan Sedlak, predsednik Bunjevačke matice, koji je istako da je ovom tribinom otvorena sezona dešavanja u Matici, kroz tradicionalni program „Večeri utorkom". On je dodao da je važno govoriti o ovakvim stvarima jer služe na ponos Bunjevcima, ali i priznanje bunjevačkog naroda. Naime, Milašin je rođen i radio na teritoriji današnje Mađarske, bio je Bunjevac na visokom položaju, kao i drugi Bunjevci poput Antunovića i Mandića, a u Mađarskoj bunjevačka zajednica nije priznata kao takva.

  U programu su učestvovali i učenici Muzičke škole u Subotici, Geza Babijanović i Tamara Babić uz pratnju, a po okončanju tribine, u Bunjevačkoj matici su obeležili „Dan žena – 8. mart”.

  S.N.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja