Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 18.06.2018. Ponedeljak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Privreda
  Suboticu i Kompaniju ATB Sever posetio Majid Fahim Pour, ambasador Republike Iran u Beogradu
  ATB Sever će izvoziti u Iran motore za naftne platforme
  14.03.2016.

  ATB Sever ima šanse da obnovi saradnju i sklopi nove poslovne ugovore sa Republikom Iran, rečeno je prilikom susreta direktora Severa Miloša Vasića sa NJ.E. Majid Fahim Pourom, ambasadorom Republike Iran u Beogradu. Kako je najavljeno u subotičkoj fabrici, Iran će u Beogradu otvoriti najveći tržni centar za Balkan, investirati u razvoj turizma na Paliću, a od fabrike ATB "Sever" iz Subotice planira uvoz motora za naftne platforme

  3620_1.jpg
  Srdačan susret ambasadora Irana sa direktorom „Severa” i predstavnikom Grada i RPK 

  Ambasador Republike Iran u Beogradu Majid Fahim Pour posetio je Suboticu 4. marta, razgovarao sa gradonačelnikom Jene Maglaijem i i članom Gradskog veća za privredu Nebojšom Darabošem, predsednikom RPK Subotica Slobodanom Vojinovićem, sa kojima je zatim boravio u nekadašnjem subotičkom gigantu ATB Severu.  U razgovoru sa direktorom Milošem Vasićem i rukovodstvom te kompanije, ambasador Irana je pokazao izuzetno interesovanje za veliki potencijal proizvodnje elektromotora, agregata, malih motora, pumpi, visoko naponskih i nisko naponskih motora, generatora i ostalog proizvodnog asortimana proizvoda ATB Severa.

  Direktor ATB Severa Miloš Vasić je podsetio da ta fabrika koja naziv nije menjala od 1923.  godine, od kada je počela proizvodnju, ima saradnju sa Iranom već četiri decenije, a ostvareni promet je od 2007. godine godišnje iznosio blizu dva miliona dolara. ATB "Sever" u Subotici zapošljava preko 400, a u svojoj firmi FOD u Boru još 250 radnika.  Proizvodnju finansira austrijski i kineski kapital, a zabeležen je za trećinu veći rast obima poslovanja.

  —Poslovnu saradnju smo ostvarili i u vremenima kada su obe zemlje bile pod sankcijama.  Zbog političke situacije saradnja sa Iranom je stagnirala, međutim nakon ukidanja sankicja Iranu, otvorene su nove šanse. Prošle godine obnovljena je saradnja prilikom posete Srpsko-iranske poslovne komore Iranu, čiji sam član, istakao je Milorad Vasić, generalni direktor ATB Sever-a.

  Vasić je rekao da se Sever poslednjih godina, uprkos neizvesnom stanju na tržištu, vraća na velika vrata na svetsku pijacu.  —Ova kompanija je prošle godine ostvarila promet od 20 miliona evra zahvaljujući izvozu gigantskih generatora i motora za naftne platforme na tržišta Evrope, Japana, Rusije i Kine, a sada naša kompanija namerava da iskoristi zainteresovanost te zemlje za izvoz naših proizvoda na iransko tržište, rekao je Milorad Vasić, generalni direktor ATB "Sever"-a.

  Ambasador Majid Fahim Pour je istakao da je Iran zainteresovan za saradnju sa Suboticom u oblasti poljoprivrede i turizma, a od "Severa" planiraju da uvoze motore za naftne platforme.

  —Fabrika "Sever" ima dobru saradnju sa Iranom, još iz vremena bivše Jugoslavije, a sada smo u prilici da je obnovimo i unapredimo.  Najviše smo zainteresovani za uvoz motora za naftne platforme i fabrike cementa, a naša ambasada u Beogradu će posredovati u uspostavljanju poslovne saradnje. Zainteresovani smo i za zakup poljoprivrednog zemljišta i saradnju sa ekspertima koji bi pomogli u rešavanju problema oko nedostatka vodnih resursa u Iranu, rekao je za Subotičke novine Majid Fahir Pour, ambasador Irana u Beogradu.

  Slobodan Vojinović, predsednik RPK Subotica je naglasio da će privredna komora biti generator mnogih odnosa u uspostavljanju privredne saradnje sa Iranom, a da je značajna vest tokom ove posete delegacije i ambasadora Irana, da će Iran će u Beogradu otvoriti najveći tržni centar za Balkan.

  —Zemlja koja ima 80 miliona stanovnika i koja se graniči sa 19 država, idealan je partner za srpske privrednike, naglasio je Vojinović.

  N.H. Karanović

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja