Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 21.08.2018. Utorak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Politika
  Rukovodstvo DSHV-a instrumentalizuje institucije Republike Hrvatske
  Predizborno talasanje
  15.03.2016.

  Rukovodstvo hrvatske zajednice u Republici Srbiji nastavlja politiku instrumentalisanja institucija u Republici Hrvatskoj, radi ispunjavanja sopstvenih, ličnih interesa pa i po cenu zaoštravanja ionako krhkih odnosa između dve države.  Ili tačnije – upravo s tom namerom!

  3625_1.jpgProšlonedeljna izjava ministra spoljnih poslova Republike Hrvatske Mire Kovača, kojom se proziva Republika Srbija da ne ispunjava obaveze prema kojima treba da obezbedi zastupljenost hrvatske manjine u Narodnoj skupštini, naručena je iz Subotice i ne ide u prilog Hrvatima u Srbiji. Ta izjava je nastavak nekritičke podrške stranci bez glasača – Demokratskom savezu Hrvata u Vojvodini (DSHV), koji nije sposoban samostalno da izađe na izbore.

  Republika Srbija je svim nacionalnim manjinama, pa i hrvatskoj, zakonom omogućila da se organizuju i na izbore izađu samostalno i za njih ne važi cenzus od 5 odsto. Tu pogodnost već godinama koriste predstavnici mađarske, bošnjačke i albanske manjine, a zašto je ne koriste i navodni predstavnici hrvatske manjine, to je pitanje za DSHV i Nacionalni savet hrvatske manjine, a ne za srpske državnike.

  Poznavaocima prilika u hrvatskoj zajednici u Srbiji jasno je zbog čega DSHV nikad ne izlazi samostalno na izbore ni na jednom nivou – ni na republičkom, ni na pokrajinskom, ni na lokalnom: zato što ta stranka ne uživa nikakav ugled u javnosti zajednice, a samostalni izlazak na izbore to bi i dokazao. Jedina šansa vrhuške zajednice, koja Republiku Hrvatsku samo zloupotrebljava za svoje interese, jeste da se zakači na grbaču nekog nosača parazita – u poslednjih desetak godina to je Demokratska stranka, a ranije je bio Savez vojvođanskih Mađara – i tako se izbori za “svog” poslanika u parlamentu i time ostvari glavni cilj – finansiranje iz budžeta države.

  Upoređivanje sa srpskom manjinom u Hrvatskoj je bespredmetno, jer neka od prava koja su Srbi u Hrvatskoj ostvarili, uključujući i pravo na ulazak u Hrvatski sabor praktično bez izbora, nisu tekovina demokratije i dobrog tretmana države, nego posledica posleratnog sporazuma kojim su Srbi u Hrvatskoj dobili prava izvan svih standarda, samo da bi se reintegracija istočne Slavonije u državni sistem obavila u miru, a ne ratom. I političkim naivcima je jasno da sigurnih mandata za manjine u Srbiji teško da može biti, jer bi 15 odsto pripadnika manjina u praksi moglo predstavljati 15 odsto poslanika u parlamentu (skoro 40 poslanika), što je slabo izvodivo.  A izdvajanje Hrvata od ostalih manjina i davanje prava na blanko poslanike samo njima, još je manje verovatno.

  I tako, umesto da osmisli kvalitetnu manjinsku politiku i oko nje počne da okuplja pripadnike hrvatske zajednice, odnarođeno rukovodstvo DSHV-a i HNV-a vodi ratove protiv pripadnika vlastite zajednice, što ih je u krajnjoj liniji i dovelo u situaciju u kojoj su danas: bez ikakve podrške u javnosti i bez izborne baze.

  Nekoliko organizacija hrvatske nacionalne manjine u Republici Srbiji oglasilo se povodom izjave ministra Mire Kovača i posebno problematične izjave novog predsednika DSHV-a Tomislava Žigmanova da srpski funkcioneri unose strah među Hrvate. Istina je suprotna: svojim neodgovornim izjavama upravo čelnici DSHV-a igraju remetilačku ulogu u odnosima između hrvatske manjinske zajednice s jedne i svih ostalih s druge strane.  Optužiti sadašnje rukovodstvo Srbije za to što DSHV ne može da uđe u Narodnu skupštinu bez izbora je licemerno, jer to godinama nije omogućavala ni vlast Demokratske stranke, na čijoj listi će na predstojećim izborima figurirati predstavnik DSHV-a. Isti zakon je problem sada kada je na vlasti SNS, a nije bio problem kada je na vlasti bio DS? Neće baš biti.

  A, za pripadnike hrvatske manjinske zajednice u Srbiji bilo bi puno korisnije kada bi Republika Hrvatska svoju ustavnu obavezu prema svojoj dijaspori ispunjavala tako što bi pomagala projekte koji uistinu doprinose čuvanju manjinskog identiteta (primer Mađarske), a ne pojedince koji su izigravajući nacionaliste, svoju egzistenciju i udoban život na državnim jaslama nadredili interesima cele zajednice.

  Zvonimir Perušić

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja