Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 19.08.2018. Nedelja
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Zdravstvo
  Vredna donacija nemačke organizacije „Help“
  Domu zdravlja - novo vozilo
  21.03.2016.

  Dom zdravlja u Subotici dobio je novo, savremeno vozilo za potrebe službe Hitne pomoći, koje je deo donacije nemačke organizacije „Help”. Vozila su istovremeno dobili i domovi zdravlja u Somboru, Kanjiži i Šidu, vojvođanskim mestima koja su najviše bila pogođena migrantskom krizom, a ključeve je uručio Aleksandar Vulin, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

  3648_2.jpg

  Vozila su deo donacije nemačke organizacije „Help“, koja je u okviru projekta „Stabilizacija zdravstvenog stanja migranata - izbeglica i lokalnog stanovništva u domove zdravlja u našoj zemlji uložila 875 hiljada evra, od čega je u Suboticu uloženo 110 hiljada evra.

  Projektom je obuhvaćena rekonstrukcija pet domova zdravlja, nabavka nove medicinske opreme i po jedno ambulantno vozilo sa opremom za hitne intervencije.

  3648_1.jpg

  - Zahvaljujem se Vladi Nemačke i organizaciji „Help“ na svemu što su učinili. Ljudi u Subotici, Somboru, Kanjiži i Šidu su tokom migrantske krize pokazali ljudskost i čestitost, pomagali su na sve načine onima koji su bili u nevolji i ovo je način da se njima kaže hvala – naglasio je između ostalog ministar Vulin.

  Vozila - male mobilne klinike

  Vozila za potrebe Hitne pomoći su prema rečima Kornelije Jakšić Horvat, načelnice službe Hitne medicinske pomoći u Subotici, male mobilne klinike gde je moguće izvršiti veći broj medicinskih intervencija na terenu, te će biti od velike pomoći zaposlenima u Hitnoj pomoći.

  - Sanitetsko vozilo je opremljeno po svetskim standardima i u njemu ima dovoljno prostora za pacijenta i lekara, a oprema koju smo dobili takođe će pomoći za donošenje prve dijagnostike na terenu, tako da ćemo ispoštovati sve evropske standarde što se tiče primene urgentnog ultrazvuka, za koji je sedam naših lekara već prošlo obuku — istakla je načelnica Službe Hitne pomoći.

  U ime lokalne samouprave na vrednoj donaciji Domu zdravlja zahvalio se Milimir Vujadinović, član Gradskog veća za socijalna pitanja i predsednik Radne grupe za praćenje migracija na teritoriji Subotice.

  Iako Hitna pomoć u Subotici ima stručne kadrove i dobru opremu za potpunu efikasnost, kako tvrde u subotičkom Domu zdravlja, nedostaje još vozila i veći prostor.

  — U proseku, svakog trećeg dana, vozilo Hitne pomoći iz Subotice na Institut za kardiovaskularne bolesti u Sremskoj Kamenici prenese pacijenta sa akutnim infarktom miokarda. Za oko sat vremena od prvih tegoba on je već na operacionom stolu spreman za ugradnju stenta. Obzirom da je čak 124 pacijenta koje je naša Služba prošle godine prevezla u drugi zdravstveni centar kako bi im na vreme bila pružena pomoć, samo je deo slike problema.  Dakle, za optimalno poslovanje naše Službe potrebno nam je još vozila i veći prostor — istakla je načelnica službe Hitne pomoći.

  U službi Hitne medicinske pomoći trenutno radi 8 specijalista urgentne medicine, četvoro su na specijalizaciji, a po sistematizaciji kako tvrde nadležni, nedostaje još troje. Sa 15 vozila koja su sada na raspolaganju toj službi pokriva se teren u prečniku od 50 kilometara.  Kako smo saznali iz Doma zdravlja, uskoro bi ta ustanova mogla dobiti još jednu vrednu donaciju - ultrazvučni aparat.

  A. Šiška

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja