Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.06.2018. Petak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Kultura
  Tamara Babić, vokalna solistkinja
  Srećna u svom svetu pesme i tambure
  23.03.2016.

  Ovogodišnje 10. Dane Balkana u pobratimskom nam gradu Minhenu, koji su se održavali od 26. februara do 12. marta otvorila subotičanka Tamara Babić sa Tamburaškim orkestrom Gimnazije „Svetozar Marković“. Polučasovnim nastupom predstavili su Suboticu bunjevačkom pismom, repertoarom Zvonka Bogdana i evergrin muzikom ovih prostora.

  3656_1.jpg
  Tamara Babić u pratnji tamburaša na nastupu u Gradskoj kući

  Pesma i igra su je pratili od malena, al' onako usput, reklo bi se kao i svako dete.  Međutim nije to bila samo igra, jer ma koliko se u životu trudila i uradila mnoge, kako su drugi mislila, ozbiljnije i važnije stvari, ipak je muzika bila ta u kojoj je našla svoj smisao i svrhu.

  3656_2.jpg- Tokom čitavog školovanja pevala sam u horu bez da sam tome pridavala neki poseban značaj. Bila je to aktivnost kojom sam kao i treninzima košarke kvalitetno ispunjavala svoje slobodno vreme. Istina, kada se vratim u sasvim rano detinjstvo, oduvek sam imala taj osećaj za pokret, ritam, a pevala sam tako lako i u tome uživala –seća se Tamara.  – Međutim, uvek se očekivalo da radim nešto ozbiljnije i ja sam uredno završila Ekonomski fakultet. Ipak, već negde na početku studija otkrila sam da mi muzika fali toliko da sam potražila mesto gde bi joj bila bliže.

  Tako se učlanila u Kulturno umetničko društvo „Bunjevka“ i vrlo brzo usputno pevanje uz koreografije postaje početak njene solističke karijere, te uskoro postaje i solista Tamburaškog orkestra „Pere Tumbas Haje“ pod rukovodstvom dr Josipa Stantića.

  - Koliko god da sam se okrenula drugim stvarima i tražila neki svoj put radeći sve ono što se od mene očekivalo, pokazalo se da mi je pesma najvažnija – kaže Tamara. – To je zapravo stalno bilo u meni i jače od svega.  U jednom trenutku se ispoljila potreba da tu iskrenu emociju koju nosim u sebi delim kroz pesmu.

  Tamburu je prepoznala kao instrument koji ta njena osećanja najbolje prenosi, Merimu Njegomir smatra zaslužnom za afirmaciju izvorne narodne muzike, a Zvonka Bogdana za bolje upoznavanje Bunjevaca.

  - On tako iskreno i bezrezervno kroz pesme otkriva sebe i ovdašnji život da to oseti svako i ne može da prođe bez prepoznavanja čoveka i rušenja svih granica.

  Tamara je višegodišnji učesnik brojnih subotičkih festivala: Ljubavi i vina, Bunjevačkih pisama, Hosana festa, kao i onih van naše zemlje na prostorima gde se neguje tambura.

  -Sve veći broj Subotičana koji pobeđuju na raznim takmičenjima pokazuje da su naši sugrađani jako muzički talentovani, da vole to što rade, da su u tome iskreni i žele da rade na sebi – kaže Tamara koja je sigurna i to da predanost u radu i iskrene emocije moraju doneti rezultate.

  Zato zna da će i sama pevati dogod za to ima snage, volje i mogućnosti da pruži najbolje od sebe.

  - Čovek sebe spoznaje tokom čitavog života, samo treba pratiti i slušati sebe i svoje osećaje koji su najbolji pokazatelj ko smo i od čega smo satkani. Meni je pesma data da se njome izrazim i podelim to sa drugima – kaže Tamara ističući da je najveća vrednost u njenom životu to što je pronašla taj svoj mali svet u kom je srećna.

  L. Raos

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja