Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 21.08.2018. Utorak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Zdravstvo
  Novim nacrtom Zakona o transfuzijskoj medicini, odeljenju transfuzije u subotičkoj Opštoj bolnici možda sledi ukidanje
  Subotičani prednjače u davalaštvu krvi
  24.03.2016.

  Novi Nacrt Zakona o transfuzijskoj medicini, koji bi u skupštinskoj proceduri trebalo da se nađe juna, predviđa reorganizaciju transfuzijske medicine.  Ukoliko bude usvojen, subotička Opšta bolnica mogla bi da ostane bez Službe za transfuziologiju, tvrde u toj zdravstvenoj ustanovi.

  3658_1.jpg

  Početkom februara održane su Javne rasprave oko Novog nacrta Zakona o transfuzijskoj medicini u Novom Sadu, Beogradu, Nišu i Kragujevcu, a predstavnici subotičke bolnice prisustvovali su skupu u Novom Sadu.

  3658_2.jpg
  dr Anastazija Mrđa

  Prema rečima nadležnih u subotičkoj Opštoj bolnici, na skupovima je najavljeno da novi nacrt predloženog Zakona treba da uđe u skupštinsku proceduru do leta, a ukoliko se usvoji stupiće na snagu u julu 2017. godine. Za subotičku Opštu bolnicu on bi mogao značiti "ukidanje" Službe za transfuziologiju, u delokrugu rada na poslovima promocije, prikupljanja, testiranja i procesiranja krvi na komponente krvi, čime bi pacijenti i naši sugrađani do te dragocene tečnosti dolazili na teže načine nego do sada.

  - Predloženim izmenama Zakona, transfuzijskom medicinom će se baviti dve odvojene ustanove, Banke krvi pri stacionarnim zdravstvenim ustanovama koje bi radile kliničku transfuziologiju i Ovlašćene transfuzijske ustanove koje će za sada po tom predlogu mreža biti u Novom Sadu, Beogradu, Nišu i Kragujevacu, koje bi radile na promociji i prikupljanju krvi. Dakle, Subotice za sada u toj priči nema. Iz tog razloga smo već uputili zvaničan dopis Ministarstvu zdravlja i Upravi za biomedicinu, gde smo tražili da se Služba transfuziologije u subotičkoj bolnici uvrsti u mrežu Ovlašćenih transfuzijskih ustanova.  Smatramo da predloženo rešenje nije dobro za našu bolnicu, jer će na ovaj način doći do pada davalaštva u regionu, a znamo da Subotica ima sjajnu tradiciju dugu 60 godina.  Svih ovih godina smo za svoje potrebe uvek imali dovoljno rezervi krvi, nijedna operacija ni terapija nije otkazana zbog nedostatka krvi. U novoj reorganizaciji može doći do situacije da neće biti dovoljno krvi za potrebe pacijenata u našoj bolnici - upozorava dr Anastazija Mrđa, načelnica Službe za transfuziologiju u Opštoj bolnici Subotica.

  Prošle godine prikupljeno čak 7.306 jedinica krvi

  Kako tvrdi dr Mrđa, u iščekivanju odgovora od Ministarstva zdravlja, Služba za transfuziologiju i dalje redovno obavlja svoje aktivnosti, kao i prikupljanje krvi. Tradicija Službe za transfuziologiju datira još iz 1953. godine i do sada je neprekidno i veoma uspešno radila na prikupljanju ove dragocene tečnosti ali i na motivaciji davalaštva, pa su tako Subotičani već prepoznati kao lideri u oblasti davalaštva krvi.

  - Samo tokom prošle godine, donirano je 7.306 jedinica krvi, a od tog broja oko 5.000 je dalo u Službi za transfuziologiju a ostali na terenskim akcijama.  a trenutno na teritoriji grada imamo oko 5.000 davalaca.  Krv i dalje daju više muškarci nego žene, a želju da daju krv samo prošle godine izrazilo je oko 9.000 sugrađana, što govori koliko je Subotica prepoznata kao grad humanih ljudi. Muškarcima savetujemo da i dalje mogu dati krv do 4 puta godišnje, dok je ženama preporučljivo ne više od 3 puta u godini - kaže dr Mrđa.

  Zbog čega je toliko značajno da se i subotička Opšta bolnica novim nacrtom Zakona o transfuzionoj medicini uvrsti u mrežu ovlašćenih transfuzijskih ustanova, dodatno objašnjava dr Mrđa.

  - Predlog novog Zakona je da se banke krvi pri stacionarnim zdravstvenim ustanovama bave samo predtransfuzijskim testiranjem, dok će ovlašćene transfuzijske ustanove raditi na prikupljanju krvi, procesuiranju i testiranju, što je do sada bila i naša aktivnost.  Želimo da tako i ostane zarad naših pacijenata i sugrađana.  Konačnu ocenu daje Ministarstvo i u okviru toga se nadamo da će na naš zahtev stići poztitivan odgovor. Ukoliko do toga ipak ne dođe, Novi Sad će biti taj koji će prikupljati i procesuirati krv na teritoriji čitave Vojvodine, te će je distribuirati u stacionarne zdravstvene ustanove kao što je i naša bolnica - ističe dr Mrđa.

  Trenutne rezerve krvi u subotičkoj Opštoj bolnici su stabilne i iznose oko 500 jedinica, što je dovoljno za potrebe svih pacijenata.  Stabilne rezerve krvi uobičajene su za odeljenje transfuziologije unazad već dugo vremena i nisu se menjale, tvrde nadležni u toj ustanovi.

  Prikupljanje krvi se nastavlja

  Kako tvrde u Službi za transfuziju krvi u subotičkoj bolnici, krv se i dalje redovno prikuplja. Tako je ove nedelje Služba boravila u Tehničkoj školi, kao i u Bačkoj Topoli. Inače se krv redovno u okviru planiranih akcija prikuplja u Subotici, Bačkoj Topoli i Kanjiži, koji spadaju u terensku oblast te Službe.  Građani koji žele da daju krv to i dalje mogu učiniti svakog radnog dana, u periodu 7 do 10 časova, u Službi za transfuziju krvi u subotičkoj Opštoj bolnici.

  A. Šiška

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja