Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 21.08.2018. Utorak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Zdravstvo
  Rešen jedan od gorućih problema stanovnika Malog Bajmoka
  Dostupni lekovi na recept
  29.03.2016.

  Građani Malog Bajmoka od subote, 19. marta, mogu da podižu lekove na recept u apoteci u okviru te mesne zajednice. Odluka je rezultat šestomesečnih, zajedničkih napora rukovodstva mesne zajednice uz podršku člana Gradskog veća za oblast socijalne zaštite Milimira Vujadinovića, vlasnika privatne apoteke „Venus“, kao i Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

  3681_1.jpg 

  Milimir Vujadinović, podsetio je da je problem nastao još u septembru 2012. godine kada je tadašnje rukovodstvo mesne zajednice Mali Bajmok sklopilo Ugovor sa vlasnikom apoteke u kome nije definisana obaveza izdavanja lekova na recept. Imajući u vidu da na teritoriji ove mesne zajednice živi uglavnom starija populacija, odlazak do grada zbog lekova, za većinu je predstavljao veliki napor.

  - Imali smo predloge od pojedinaca da zatvorimo apoteku i raskinemo Ugovor. To je najlakše uraditi, ali mi smo vodili računa i o potrebama građana i o onima koji rade u ovoj apoteci, jer bi zatvaranje dovelo i do ukidanja radnih mesta. Mi smo sačuvali radna mesta, sačuvali one koji plaćaju porez i došli do toga da građani mogu da kupuju lekove na recept. Nećemo se baviti prošlošću, ali zaista se neki ljudi nekada ponašaju kao dete koje slomi igračku, pa onda za lom te igračke krivi druge i traže da se kupi nova. Nije problem da kupimo igračku i rešimo problem, ali ponašanje tadašnjeg rukovodstva koje je sklopilo tako štetan Ugovor nikako nije koristilo građanima sve ove godine. Sada smo to rešili i zbog toga nam je neizmerno drago - naglasio je Vujadinović.

  Nemogućnost da podižu lekove na recept, građani Malog Bajmoka nagovestili su još prošlog septembra kada je i konstituisana Skupština mesne zajednice Mali Bajmok. Prema rečima predsednika Skupštine MZ, Saše Gravorca, od tada do danas, rešeno je skoro 60 odsto definisanih problema.

  - Održali smo nekoliko zabavnih manifestacija, napravili Kulturni centar „Arija“, rešićemo igrališta, napravili smo Klub privrednika, uspostavili saradnju sa Industrijskom zonom.  Komunalni i infrastrukturni problemi su i dalje veliki, jer pored oko 5.000 stanovnika, na teritoriju naše MZ svakodnevno u Industrijsku zonu dolazi još 3.650 ljudi, kao i veliki broj kupaca zbog buvljaka. Obzirom da imamo odličnu saradnju sa sadašnjom lokalnom samoupravom, nadamo se da ćemo i ubuduće uspeti da rešimo preostale probleme - napomenuo je Gravorac.

  Građani: Prezadovoljni smo

  Šandor Lajoš, stanovnik mesne zajednice Mali Bajmok boluje od dijabetesa i kaže da mu je obzirom da koristi lekove svakog dana, nova usluga apoteke "Venus" veoma značajna.

  - Imali smo apoteku koja je radila samo do 15 časova, a u zimsko vreme smo bukvalno bili odsečeni od grada, kada smo morali po lekove da idemo čak do centra i plaćamo uz to i gradski prevoz. Ovom uslugom smo sada postigli da recept ponovo dobije smisao i u našem naselju.  Ne zanima me koja je politička situacija, važno je da se ovaj problem konačno pomerio i rešio pozitivno za nas građane - rekao nam je Lajoš.

  Grbić Milorad, koji živi u Malom Bajmoku, takođe je zadovoljan što je problem apoteke kako je rekao, „doveden konačno u red”, a najveća pomoć je kaže direktno za najstarije meštane kojima je bilo izuzetno teško da po lekove na recept do sada idu čak do grada.

  - Sada je sve lakše, jer kad obavimo pregled u ambulanti, možemo odmah svratiti i u apoteku "Venus" i podići ispisane lekove na recept - istakao je Grbić.

  Uskoro još jedan lekar

  Jedan od prioriteta u narednom periodu kako je najavljeno iz mesne zajednice Mali Bajmok, biće i izgradnja dodatne ordinacije u ambulanti.  Rukovodstvo Doma zdravlja već je obećalo da će ukoliko se steknu adekvatni uslovi i dodatni prostor, obezbediti još jednog lekara za potrebe ambulante, čime će u tamošnjoj mesnoj zajednici raditi tri lekara.

  A. Šiška

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja