Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 20.07.2018. Petak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Poljoprivreda
  U obližnjem Starom Žedniku zadruga „Sto – vet“ obeležava 20. godišnju saradnju sa kooperantima
  Sajam semenarstva – vrhunac prosperiteta
  30.03.2016.

  • Osnovna prvobitna zamisao je ostvarivanje zajedničke produktivnosti i konkurentnosti za boljitak svih

  Kada zemlju kao izvor mnogih poljoprivrednih proizvoda pametno i razumno koristite možemo „lakše disati“. Još kada se u sprezi nauke i rada ispoljava savremena pravednost, lakše se ostvaruju i prinosi.

  3682_1.jpg
  Sa skupa ratara na 5. Sajmu semenarstva, koji je
  otvorio Džamil Džavić, održanom u Starom Žedniku

  Savremenost preovlađuje i kod ratara, pa u sprezi sa naukom i poslovnim bankama – dobijaju snažniju podršku za realizaciju svojih programa. Svakako da i sama država ima raznovrsne koristi: uredno se plaćaju porezi, potrošnja samih ratara se povećava, stimuliše školovanje dece...

  Ovo je i moto zadruge „Sto – vet“ iz Starog Žednika, kojoj predstoji obeležavanje jubileja – 20 godina uspešne saradnje sa svojim primernim kooperantima.

  3682_3.jpg

  Saradnja se naime ogleda i u tradicionalnom Sajmu semenarstva koji je ove sezone peti po redu i na kojem se pojavilo deset evro – svetskih semenskih kuća.  Jedan od osnivača Zemjoradničke zadruge „Sto – vet“ Džamil Džavić, prezadovoljan dosadašnjim radom, najpre ističe kvalitetnu saradnju sa meštanima i najavljuje još svestranije međusobne odnose, te dodaje:- Sve što se do sada učinilo veoma dobrim, obilato koristim i to ostaje i u budućnosti, a naš radni moto je: "Zajedno možemo još bolje". Ali je zato stalno ponavljano pitanje u međusobnim razgovorima: kako zaustaviti propadanje naših sela?! Odgovor je vrlo jednostavan: obostranim poverenjem. Takođe, neophodno je ostvariti i određene preduslove da naša sela i meštani opstanu.  Naglašavati, da je važnije ko zarađuje obrađujući zemlju, od toga da je profit najvažniji.  Kome? To su, svakako, promašaji.  Nema sela bez seljaka, zemljoradnika ili ratara, već kako ih nazivamo. Jer, oni iako sa različitim nazivima, uspešno i sada obrađuju zemlju. Kada se istima pruža šansa za nesmetani rad, veoma brzo će se sustići sa kolegama iz različizih evropskih država.  I naši ratari, imaju smisla za prihvatanje, svega što je savremeno u današnjoj proizvodnji.  I naši ratari imaju obrazovanje, kao i oni, i zašto onda isticati njih sa zapada. I još navodim kao vrlinu naših ratara da većina njih namerava da ostane na seoskim gazdinstvima. I eto prilike da istima pomognemo – mišljenja je Džamil Džavić, i sam uveren u mogući razvoj seoskih sredina.

  Istorijski posmatrano poljoprivreda i razvoj sela se svode na višegodišnje propuste, iz kojih se nije dovoljno izvuklo naravoučenije:-Propuštene su mnoge prilike da se jednom zauvek formiraju, recimo DRUŠTVA ZA STARANJE O SELIMA i da se na taj način brine o njihovom razvoju.  Šta se zapravo događalo: ratarima je oduzimana zemlja, ostavljana okućnica a formiranjem zadruga i kombinata želelo se dobro. I stalno su se dešavale reorganizacije, a zapravo se ništa sa njima nije dobijalo. Varničenjem oko sistemskih rešenja protraćeno je dragoceno vreme.

  U međuvremenu su mnoge zemlje u okruženju, u kojima se o poljoprivredi mudrije vodila briga, sada postale naši uzori. Naša zemlja ima na stotine vrhunskih stručnjaka, agronoma, veterinara, ekonomista i stučnjaka drugih struka neophodnih poljoprivredi. Zapravo, samo se jedno zaboravilo - da je meštanin, poljoprivrednik zaboravljen. I da bi se konačno ispravili raniji propusti, smisao naše saradnje sa meštanima u Starom Žedniku, svakako je obostrano korisna ili zajedno nećemo postojati – naglasio je Džamil Džavić.

  I sama pomisao na saradnju, uverila je mnoge u Starom Žedniku, pa je formirani Sajam semenarstva bio pun pogodak.  -Dovesti u malo mesto, kao što je stari Žednik, predstavnike Bajera, Jare, Linzera, Chemical – Agrosava, Galeniku i Eliksir Zorku, dovoljno su snažni argumenti za sveopštu saradnju sa ratarima, voćarima, stočarima i svima koji se bave poslovima u poljoprivredi.  Posetioci su u neposrednoj saradnji sa stučnjacima iz evro- svetskih kuća saznavali najsavremenije načine upotrebe hemikalija bez kojih je nezamislivo pratiti savremena zbivanja i razvoj poljoprivrednih kultura – osvrt je Džavića, o saradnji ratara i stručnjaka na proteklom Sajmu semenarstva.

  Mnoge je naime prijatno iznenadilo prisustvo predstavnika poznatih semenskih kuća u malom selu po imenu Stari Žednik, gde su u prepunoj sali O.Š. „Pioniri“, zajedno sarađivali stručnjaci i ratari:

  3682_2.jpg
  Darežljivost žitnih polja nakon uspešnih
  poslova primernih ratara

  -Stručno osoblje pokazivalo je u ime semenskih kuća veliko razumevanje i strpljenje i odgovaralo na pitanja ratara. Najviše se naravno, vodio dijalog o novinama u proizvodnji najnovijih preparata neophodnih za zaštitiu useva. Na „hiljadu pitanja“ kako upotrebljavati semena i đubriva, pristizalo je i „hiljadu“ odgovora.  A to je, zapravo i bio puni osećaj zadovoljstva, upravo ostvarenih dijaloga, stručnjaci – ratari. I sama atmosfera i naravno dijalozi sa stručnim sadržajima, ostavili su snažan utisak na sve posetioce 5. Sajma semenarstva – izričit je bio Džamil Džavić.

  Poljoprivrednici Bačke, zatim delova Banata, u stalnoj su saradnji sa predstavnicima „Sto – veta“, pa su osnaživanjem svojih prohteva stekli mađusobno poverenje.  U službenim prostorijama, u Starom Žedniku, naravno, prema potrebama korisnika usluga za savete angažovani su i poznati stručnjaci. Sve u ispunjavanju želja za boljim prinosima.  U međuvremenu se, takođe, ukazivalo i na probleme koje nastaju stalnim izmenama propisa, što, naravno ometa plansku ratarsku proizvodnju. Regulisanjem propisa za stalne primene, u mnogome, znače ratarima jer su to preduslovi za boljitak naše poljoprivrede.

  Tadođe se, nerazumnim hvalisanjem poljo – voćarskih proizvoda država zapadne hemisfere, podcenjuje naš stručno – ljudski potencijal. Imamo mlađe snage, savremenih pogleda i želja za osavremenjavanje u stočarstvu, voćarstvu, povrtarstvu... I naši mladi stručnjaci znaju da kvalitetom i ozbiljnim prilazom poljoprivrednim učincima ostvaruju profit.

  Nije svejedno raditi pod vedrim nebom, bez obzira na godišnja doba i sa svijih njiva ili iz voćnjaka prodavati zdravu hranu na pijacama. Istorija naše poljoprivredne proizvodnje dokazana je još u starim, dobrim vremenima.  Svima, pa i ratarima, najpre u selima, treba ponuditi bolje preduslove.  Tako će se steći međusobno poverenje na relaciji država – poljoprivrednici.  Uloženi dinar, u dvosmerno ulaganje, donosiće svima zadovoljsto.  I tada je i mir u svakoj kući.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja