Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.08.2018. Sreda
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Zdravstvo
  U Srbiji sa Daunom živi dve hiljade osoba
  30.03.2016.

  Dan osoba sa Daunovim sindromom obeležen nošenjem šarenih čarapa kao porukom podrške i poštovanja prava osoba sa Daunovim sindromom. U Srbiji sa tom dijagnozom živi oko 2.000 osoba, a prosečan životni vek je 50 godina.

  Dom za decu ometenu u razvoju "Kolevka Subotica" u ponedeljak, 21. marta, obeležio je nizom aktivnosti desetogodišnjicu Svetskog dana osoba sa Daunovim sindromom.

  3684_1.jpg

  U "Kolevci" je priređena muzička i kreativna inkluzivna radionica dece Doma i Subotičkih osnovnih škola. Najviše učešća uzeli su štićenici "Kolevke" i učenici Osnovne škole "Sonja Marinković" iz Subotice, kao jedne od škola koja ima inkluzivnu nastavu.

  - Učenici Osnovne škole "Sonja Marinković" i naši štićenici zajednički su priredili radove u okviru kreativne likovne radionice, obezbedili smo i poligon za fizičku aktivnost i prikladan plesni program. Deci je neophodno druženje, ovim aktivnostima smo ih poboljšali, a zajednička poruka je da nismo svi jednaki, ali da nas različitost obogaćuje - rekla je Ksenija Šokčić, vaspitač u Dnevnom boravku za mlade od 2 do 18 godina pri "Kolevci", koja je jedan od kreatora radionica. U radionicama su učestvovali učenici četvrtog razreda pomenute škole i oko 30 štićenika "Kolevke".

  U okviru desetogodišnjice obeležavanja Svetskog dana osoba sa Daunovim sindromom, u organizaciji Doma za decu ometenu u razvoju ’’Kolevka’’ u MC Donaldsu-u u Subotici tri korisnika Dnevnog boravka za odrasla lica pri ’’Kolevci’’ i učenik Školskog centra ’’Dositej Obradović’’ radili su na poslovima u okviru radnog angažovanja. Istovremeno, deca mlađeg uzrasta u prodavnici igračaka ’’Symba’’ delili su prolaznicima šarene balone i flajere o karakteristikama i osnovnim informacijama o Daunovom sindromu.

  Procenjuje se da u Srbiji živi oko 2.000 osoba sa Daunovim sindromom. To je najčešća i do sada najboolje proučena genetska malformacija-hromozomopatija.  1929. godine prosečni životni vek osoba sa Daunovim sindromom bio je 9, a danas je on znatno duži - i do 50 godina života.

  Dan osoba sa Daunovim sindromom prvi put obeležen je 2006. godine u Singapuru. Taj dan se širom sveta obeležava nošenjem šarenih čarapa kao porukom podrške i poštovanja prava osoba sa Daunovim sindromom.  Svetski Dan osoba sa Daunovim sindromom ustanovljen je pre 10 godina, a 21. 3. simbolično je uzet zbog brojki koje predstavljaju oznaku hromozoma koji je jedinstven za osobe s Daunovim sindromom.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja