Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 19.08.2018. Nedelja
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Privreda
  Ribari iz Nemačke započeli izlov iz Palića
  Za dan izlove po tonu babuške
  03.04.2016.

  Probni sanacioni izlov ribe iz Palića je počeo i rade ga stručnjaci nemačke firme „Fischerei Kuhn“ koji su prvog dana izlovili 750 kilograma babuške, a u nastavku izlova po tonu na dan.

  Dugo najavljivano vađenje ribe u okviru projekta sanacije Palića, koji sa 6,5 miliona eura finansira nemačka banka „KfW“, u toku ove godine finansiraće Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ, a dr Gutc Kuhn i njegovi saradnici će do 10. aprila isprobavati načine izlova isključivo babuške poznatije kao riblji korov i poslu će obučavati i domaćine.

  3700_1.jpg- Procena je da u Paliću ima oko 160 tona babuške, a naš dugoročni cilj je da izvadimo oko 50 odsto za šta je potrebno puno vremena. Neverovatno je koliko u Paliću ima te vrste ribe i sada istražujemo koji je najefikasniji način izlova kako ne bi napravili štetu drugim ribljim vrstama, kao što je smuđ – kaže Mišel Roman, hidrolog, savetnik za sanaciju jezera i član radne grupe za unapređenje Palićkog jezera i okoline.

  Roman objašnjava da je babuška invazivna vrsta, masovno se razmnožila i sve uništava počevši od planktona, račića, vodenih buba. Zbog nje više ništa ne opstaje u jezeru. Stručnjaci je porede sa pacovima zbog čega njeno premeštanje u drugi eko sistem nikada nije bilo deo plana.

  - Imamo procenu da 96 odsto populacije u Paliću čine babuške što je jasan pokazatelj koliko je sistem nezdrav. Za oko dve do tri nedelje ćemo moći dati procenu koliko je ostalo primeraka te vrste. Prvi izlovi su rađeni vrškama i to na način koji ne ugrožava druge vrste pa su smuđevi nepovređeni vraćeni u jezero – kaže Roman.

  Lepi primerci smuđa dokaz su da je voda dobra za život ribe, a plan je da se riblji fond dopuni grgečom, štukom i drugim ribama, pre svega grabljivicama. U JP „Palić Ludašu“ objašnjavaju da je izlov babuške ogroman posao i da je ulov nemačkih ribara impozantan pošto su domaći ribari ranije jedva uspeli da izvade oko sto kilograma.

  - Za sada se izlov daje Zoološkom vrtu koji može da primi šest tona ribe. Biće urađene analize i nadamo se da će one potvrditi ranije procene da je babuška jestiva i mi ćemo je u tom slučaju ponuditi tržištu. U suprotnom daćemo je fabrici za preradu otpada „Žibel“ – rekao je Ferenc Marton, direktor „Palić Ludaša“.

  V. K. B.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja