Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 19.08.2018. Nedelja
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Politika
  Ivanišević i Vulin posetili više srpskih institucija u Budimpešti
  Državna delegacija Srbije posetila srpsku zajednicu u Mađarskoj
  05.04.2016.

  Delegacija Vlade Srbije, koju su činili ministar Aleksandar Vulin i državni sekretar dr Nenad Ivanišević, posetila je više srpskih institucija u Budimpešti i, u sklopu priprema za aprilsku sednicu Međuvladine mađarsko-srpske komisije za nacionalne manjine, upoznala se sa prioritetnim pitanjima srpske zajednice u Mađarskoj.

  3706_1.jpg
  Ministar Aleksandar Vulin

  Kopredsedavajući Međuvladine mađarsko-srpske mešovite komisije za pitanja nacionalnih manjina i državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja dr Nenad Ivanišević, posetio je najpre Filozofski fakultet Univerziteta "Etveš Lorand" (ELTE) u Budimpešti. Zajednički je konstatovano da postoje brojne mogućnosti za saradnju sa državnim institucijama Srbije, posebno kada je reč o negovanju srpskog jezika u Mađarskoj.

  Državni sekretar je zajedno sa ministrom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandrom Vulinom, posetio sedište Samouprave Srba u Mađarskoj, gde su se sastali i razgovarali sa rukovodstvom predstavničkog tela srpske zajednice. Sastanku su prisustvovali i ambasador Srbije u Mađarskoj Rade Drobac i konzul Jelena Cvijanović, dok su u ime domaćina u radu sednice učestovali srpski poslanik u Mađarskom parlamentu Ljubomir Aleksov, potpredsednici SSM-a Igor Rus i Petar Krunić, savetnik Petar Bogdan, predsednik Srpske samouprave u Budimpešti Borislav Rus, direktorka Srpske škole "Nikola Tesla" dr Jovanka Lastić, direktor Kulturnog i dokumentacionog centra Milan Đurić, glavni i odgovorni urednik Srpskih nedeljnih novina dr Dragan Jakovljević, direktor Srpskog instituta Pera Lastić i urednica emisije "Srpski ekran" Snežana Milivojević.

  Domaćini su upoznali svoje goste sa trenutnim položajem srpske nacionalne zajednice u Mađarskoj i funkcionisanjem institucija na čijem su čelu, a posebna pažnja bila je posvećena pripremama za predstojeću sednicu Međuvladine mešovite mađarsko-srpske komisije za manjine, planirane za april u Beogradu. Od sednice tog tela, srpska zajednica u Mađarskoj mnogo očekuje, imajući u vidu da je ono zaduženo za rešavanje konkretnih problema dve manjine - mađarske u Srbiji i srpske u Mađarskoj.

  Samouprava Srba u Mađarskoj je za tu priliku sačinila spisak prioritetnih pitanja svojih institucija, koja su razmotrena i prilikom susreta sa ministrom Vulinom i državnim sekretarom Ivaniševićem. Najviše pažnje posvećeno je političkom predstavljanju srpske manjine u Mađarskoj, ali i obrazovanju, kulturi, srpskim medijima i naučnoistraživačkoj delatnosti.

  - Neshvatljivo je da je u nekim ranijim vremenima Srbija pokazivala nebrigu prema vama i to se više ne sme i neće dešavati, jer smo mi ozbiljno shvatili svoj zadatak. Da li Srba u Mađarskoj ima mnogo ili malo, to je posebna priča, ali dok god ima Srba u Mađarskoj, mi imamo ustavnu obavezu da se borimo za svakog Srbina, bez obzira gde on živi i koliko Srba ima. Borićemo se da položaj Srba u Mađarskoj bude bolji, a jedini način da to uradimo jeste saradnja sa mađarskim vlastima, ali i u dijalogu sa srpskom zajednicom, da bismo i mi znali šta je vama potrebno. O nekim od vaših potreba razgovarali smo nedavno u Subotici i u dobrom delu se ta pitanja već rešavaju - izjavio je ministar Vulin.  - Zemlja koja drži do sebe, a Srbija drži do sebe, meri se i po tome kako se odnosi prema svojoj dijaspori, prema svom narodu izvan njenih granica, tj. prema onima kojima duguje zaštitu, pored ostalog i svojim ustavnim obavezama.

  3706_2.jpg
  Državni sekretar
  dr Nenad
  Ivanišević

  Ministar je rekao da odnosi između Mađarske i Srbije "nikada nisu bili bolji" i da "nema razloga da takav odnos ne iskoristimo i usmerimo ga na dobrobit srpske zajednice i preko sednice Međuvladine mešovite komisije".  Prema njegovim rečima, takvoj klimi doprinose i lični, veoma dobri odnosi premijera Orbana i Vučića. - Kao što znate, Srbija se prema mađarskoj manjini odnosi na najbolji mogući način, što znači da imamo još jedan argument da tražimo da položaj srpske zajednice u Mađarskoj bude unapređen. Stvari su vrlo jednostavne i treba samo raditi.  Obraćajući se prisutnima, državni sekretar dr Nenad Ivanišević je podsetio da je deo rukovodstva SSM-a boravio nedavno u Subotici, gde su sa njim i ministrom Vulinom razgovarali o konkretnim pitanjima vezanim za položaj srpske zajednice u Mađarskoj i naglasio da od strane državnih organa Srbije postoji želja da se ispune molbe srpske manjine, kada je reč o rešavanju njenih gorućih pitanja.  Pri tom je naveo niz primera, pre svega u oblasti školstva, na osnovu kojih se jasno može zaključiti da nadležni ograni u Srbiji već rade na rešavanju onih pitanja za čiju realizaciju nije potrebna posebna procedura.

  Ivanišević je najavio da će na sednici Međuvladine mešovite komisije u Beogradu, pored ostalih, učestvovati i ministri Aleksandar Vulin i Nikola Selaković, a sa mađarske strane državni sekretar zadužen za pravosuđe. Srpski poslanik u Mađarskom parlamentu Ljubimir Aleksov je istakao da srpska zajednica nije odustala od zahteva da dobije punopravno zastupništvo u parlamentu i najavio da će se jedan od zahteva upućenih Međuvladinoj mešovitoj komisiji ticati upravo te problematike. Kao veliki problem istakao je i praksu da glasači sa narodnosnih lista gube jedan veliki deo svog biračkog prava, jer na opštim izborima nisu u prilici da glasaju za stranačke liste.  Spomenuo je i niz drugih pitanja, pre svega vezanih za lokalni samoupravni sistem, koja takođe treba rešiti, uključujući i pitanje finansiranja i neophodnost povećanja broja članova lokalnih samouprava.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja