Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 18.06.2018. Ponedeljak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Kultura
  Gimnazijalci u Minhenu predstavili školu, grad i državu
  Tamburom osvojili festival balkanske kulture
  06.04.2016.

  Članovi tamburaškog orkestra subotičke Gimnazije „Svetozar Marković“ oduševili su organizatore i publiku festivala „Dani Balkana“ u Minhenu.

  Mladi virtuozi na tamburi su na 10. manifestaciji posvećenoj balkanskoj tradiciji i kulturi predstavljali školu, grad i državu, a nastupali su sa vokalnom solistkinjom Tamarom Babić. Čedo Hajder, koordinator programa i saradnje Subotice i Minhena i Slobodan Čamprag, direktor gimnazije, kažu da su srednjoškolci pokazali visok nivo profesionalizma i da su ponašanjem i nastupima u „Literhausu“ i Multikulturalnom centru „Gajstag“ oduševili goste zbog čega su sigurni da će uskoro uslediti poziv za novo gostovanje.

  3713_1.jpg

  - Grad Subotica i Minhen već 16 godina imaju izuzetnu saradnju i svake godine je sve više intenziviramo, a ove godine je akcenat bio stavljen najviše na kulturu, omladinu i sport. Projekat opstaje zahvaljujući Marion Liht i prethodnom gradonačelniku Minhena Kristijanu Udeu. I novi gradonačenik će nastaviti tu saradnju i daće podršku našem projektu – kaže Čedo Hajder.

  Učenici su zbog reakcije publike i brojnih čestitiki uvereni da su oduševili domaćine i osvojili festival tamburom.  Raduje ih što su dokazali da je tambura univerzalni instrument, a ne samo lokalnog i vojvođanskog karaktera za narodnu muziku, već i ostale muzičke žanrove.

  - Nastupili smo sa 20 numera u tri bloka i to su bile narodne kompozicije, kola i igre iz Bačke, zatim klasični i svetski poznati instrumentali poput „Larine pesme“ i u trećem bloku smo pratili Tamaru Babić koja je pevala pesme Zvonka Bogdana. Najveći izazov i test nam je bila kompozicija „Kraj tanana šadrvana“ Hajnriha Hajnea koju su domaćini preveli na nemački jezik, a pošto je kompozicija bazirana na akordima bilo je teško pratiti pevača na nemačkom jeziku – kaže Uroš Manojlović, šef tamburaškog orkestra.

  U okviru saradnje dva grada u Minhenu će 27. aprila biti održana prezentacija knjige posvećena izvornoj narodnoj umetnosti u tehnici slame koju je kustos Minhenskog muzeja preveo na četiri svetska jezika.

  V. K. B.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja