Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 16.07.2018. Ponedeljak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Poljoprivreda
  Ministarka poljoprivrede dr Snežana Bogosavljević Bošković prilikom obilaska Severno-bačkog okruga istakla
  Poljoprivrednici sa opštinarima našli rešenja
  10.04.2016.

  •Sa suficitom u agraru od milijardu i 275 miliona evra i većom proizvodnjom voća, povrća i mleka, što je porast u odnosu na lane, iako su cene proizvoda bile u proseku za 19 odsto niže, ministarka Snežana Bošković Bogosavljević ocenila je u RPK Subotice da stanje poljoprivrede u SBO ukazuje na dobre rezultate

   3727_1.jpg

  Ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković obišla je Severnobački okrug i sa privrednicima i poljoprivrednicima razgovarala o aktuelnom stanju i problemima agrara u toj regiji.

  Ona je istakla da takvo stanje ukazuje da ima još više potencijala koji bi omogućio hiljade novih radnih mesta, što su potvrdili i predstavnici privrede, prilikom obilaska ministarke Bogosavljević sa saradnicima kombinata i prerađivačke industrije severne Bačke, u Malom Iđošu, Bačkoj Topoli i Subotici.

  —Poljoprivreda i prehrambena industrija nagoveštavaju mogućnost otvaranja hiljade radnih mesta, a očekujem da ćemo svi zajedno uspeti da ove potencijale iz godine u godinu sve više koristimo i postignemo bolje rezultate, rekla je Bogosavljević Bošković.

  O Zakonu o poljoprivrednom zemljištu, kojim državne oranice po pravu prečega mogu da zakupe stočari, po sistemu „jedan hektar za jedno grlo“, ministarka je rekla da zbog te odluke najviše negoduju ratari, a u nekim lokalnim samoupravama, kao što je Subotica, ima više grla nego raspoloživih hektara.

  —Ratari i stočari su sugerisali šta je potrebno da se nađe u izmenama Zakona, ali se ne mogu odmah rešiti ogromni nagomilani problemi. Zakon je donet da bismo državno poljoprivredno zemljište stavili u funkciju, jer oko 500 hiljada hektara nije legalno korišćeno, ili se nije uopšte obrađivalo i država je gubila ogromna sredstva, objasnila je ministarka.

  Navela je i da je svih 145 opština u Srbiji podnelo godišnji program za zakup državnih oranica.

  —U lokalnim samoupravama, gde ima problema, poljoprivrednici i čelnici opština zajedničkim dogovorom došli su do rešenja, kao što je slučaj u Bačkoj Topoli. Prioritet je na stočarstvu, koje je u velikom problemu, mere podrške smo zadržali a neke podsticaje i povećali, organizovali smo interventan otkup mleka i svinja i učinili sve što je u našoj nadležnosti. Definisali smo, da onaj ko ima do 30 hektara, može da kupi još najviše 20, ali pod uslovom da ima prebivalište na teritoriji opštine i registrovano gazdinstvo najmanje pet godina. U protekle dve godine rezultati u poljoprivredi ukazuju na suficit od preko milijardu evra, a protekle godine više se proizvodilo voća, povrća, mesa i mleka. Cena poljoprivrednih proizvoda bila je niža nego 2014. za gotovo 19 procenata, što govori o dobrim rezultatima u poljoprivrednoj proizvodnji – istakla je ministarka.

  Slobodan Vojinović, predsednik RPK Subotica istakao je dobre rezultate u agraru, naglašavajući značaj suficita u poslednje dve godine od preko milijardu evra i naglasio, da bi mnogo doprinelo Srbiji kada bi i ostala ministarstva imala bar deo takve dobiti.

  N.H.K.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja