Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 21.06.2018. ?etvrtak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Privreda
  U Subotici najiskorišćenija geotermalna energija
  Obnovljivi izvori energije su budućnost
  10.04.2016.

  U Subotici se najviše koriste potencijali geotermalne energije, dok je energija Sunca i vetra ostala neiskorišćena, rekao je profesor doktor Jožef Njerš na 8.  Međunarodnom skupu „Ekspress 2016“ u Subotici.

  On je ocenio da u proteklih osam godina ima pomaka, kada se govori o obnovljivim izvorima energije u našoj zemlji, ali da to nije dovoljno. Glavni problem je nedostatak novca za ulaganje. Skup je obuhvatio i teme iz oblasti geotermalne, Sunčeve, energije vetra i biomase.  Na skupu je učestvovalo oko 60 učesnika iz naše zemlje, Slovačke, Rumunije i Bosne i Hercegovine.

  3729_1.jpg
  Prof. dr Jožef Njerš i Melinda Nađ Kišereš

  “U Subotici postoji tradicija eksploatacije geotermalne energije korišćenjem toplotnih pumpi. Sunčeva energija nije iskorišćena jer su ulaganja velika, a treba da prođe nekoliko godina da se investicija isplati.  Bez obzira na sve, građani su shvatili potencijal i vrednost energetske efikasnosti, a naročito kada govorimo o toplotnim pumpama i ugradnji izolacije, kao i prozora koji štede energiju. Uštede su velike i donose do 60 odsto manje račune, nego kada bi se električna energija koristila za grejanje i hlađenje.Uglavnom se domaćinstva opredeljuju za “zelenu energiju”, dok institucije i javni objekti se više okreću ka energetskoj efikasnosti”, istakao je prof. dr Jožef Njerš, organizator skupa.

  Subotica u budućnosti treba da se okrene obnovljivim izvorima energije, Sunca, geotermalne energije i biomase.  Lokalna samouprava ima petogodišnji plan, kako bi tridesetak objekata postalo energetski efikasno, objasnila je ispred Odseka za lokalni ekonomski razvoj grada Subotice, Melinada Nađ Kišereš.

  „Moram da kažem da smo preduzeli određene korake, izradili i usvojili dokumenta koja se odnose na energetsku efikasnost. Cilj nam je da se izradi studija energetske efikasnosti za 34 javna objekta, a kako bi to ostvarili grad je konkursao za sredstva iz republičkog budžeta, koja uopšte nisu mala. Kada bude izrađena studija tačno ćemo znati šta treba da uradimo kako bi povećali energetsku efikasnosti i ovo je jedan kratkoročni petogodišnji plan”, objasnila je šefica Odseka za lokalni ekonomski razvoj Subotice, Melinda Nađ Kišereš.

  Ukoliko bi Srbija iskoristila mogućnosti obnovljivih izvora energije, uštedela bi godišnje nekoliko stotina miliona evra.  Korišćenjem “zelenih energija” uštedelo bi se dovoljno električne energije i ne bi bilo potrebe za izgradnjom termoelektrane, koja troši neobnovljive resurse i zagađuje životnu sredinu.

  Energetski efikasna vila

  Livija BiroPre osam godina na Paliću izgrađena je Vila „Ankora“, u skladu sa propisima energetske efikasnosti.  Livija Biro, vlasnica objekata objašnjava da koriste geotermalnu energiju za hlađenje i grejanje objekata i da su uštede velike.

  „Objekat smo izgradili prema projektu profesora Jožefa Njerša. Želja nam je bila da izgradimo energetski efikasan objekat, što smo i uradili. Objekat je građen u skladu sa pravilima energetske efikasnosti, a koristili smo i materijale koji „štede energiju“. Za grejanje i hlađenje objekta koristimo toplotne pumpe i moram da kažem da je ovaj sistem mnogo zdraviji , nego da leti uključujemo klimu. Mesečno, za objekat od 1600 metara kvadratnih, plaćamo 100.000 dinara, a za objekat u gradu koja ima 600 kvadrata gas plaćamo isto toliko.Ovo pokazuje kolike su uštede u korićenju obnovljivih izvora energije. Veoma smo zadovoljni“, istakla je Livija Biro, vlasnica Vile „Ankora“ na Paliću.

  S.I.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja