Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 21.08.2018. Utorak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Zdravstvo
  Donorske kartice mogu se jednostavnim načinom pribaviti kod izabranog lekara u Domu zdravlja
  I dalje mali broj zainteresovanih građana
  11.04.2016.

  Izjave o pristanku na doniranje organa odnosno tkiva, mogu se potpisati kod izabranog lekara, tvrde u subotičkom Domu zdravlja. U UG "Mladost", nevladinoj organizaciji koja je pre šest godina prva počela da se bavi tim pitanjem, apeluju na građane da se jave svom lekaru i postanu donor.

  Subotičani su i dalje nedovoljno zainteresovani za sticanje donorske kartice, tvrde u subotičkom Domu zdravlja. Nadležni navode da se donorska kartica može potpisati u svakoj ambulanti opšte prakse, a da je procedura krajnje jednostavna.

  3734_1.jpg- Potpisivanjem izjave, dobija se donorska kartica koja predstavlja pisani dokaz želje da se daje organ nakon smrti. Donor organa se postaje u slučaju moždane smrti koja mora da se desi u jedinici intenzivne nege u bolničkim uslovima. Od 2013. godine, donorske kartice se mogu potpisati kod izabranog lekara u svim ambulantama opšte medicine Doma zdravlja Subotica, kao i u ambulantama medicine rada. I pored toga, zainteresovanost sugrađana je i dalje mala, te je tokom prošle godine potpisano svega 20 izjava za dobijanje donorskih kartica.  Apelujemo na sve građane koji žele da dobiju donorsku karticu da se jave izabranom lekaru - kaže dr Mihaela Budimski, PR Doma zdravlja Subotica.

  UG "Mladost": Prikupili smo oko 600 potpisa UG "Mladost" je nevladina organizacija koja je "pionir" u Subotici u prikupljanju potpisa za donorske kartice. Postoji od 2010. godine, a u prve tri, je više od 600 Subotičana preko nje steklo donorsku karticu. U međuvremenu je doneta zakonska Uredba koja je preusmerila građane na izabrane lekare ukoliko žele da postanu donor i dobiju karticu.

  Iako je sada procedura izmenjena, u UG "Mladost" kažu da podržavaju izmene Zakona koji podrazumeva dobijanje pretpostavljene saglasnosti, jer će se time broj donora u Srbiji povećati.

  - Aktivnosti nevladinih organizacija su od tada svedene samo na promovisanje aktivnosti za donorske kartice u okviru "Srbijatransplanta".  Koliko god smo aktivnosti tokom godine uradili, zainteresovane smo morali da upućujemo izabranom lekaru. Imamo dosta žalbi sugrađana da ne žele da idu kod izabranog lekara zbog gužvi, što opet utiče na to da ako je neko čak i zainteresovan za donorsku karticu ne može da čeka red da bi se prijavio.  Ipak podržavamo Inicijativu izmene zakonske procedure i dobijanje pretpostavljene saglasnosti, jer će na taj način broj donora biti veći. Saradnja nevladinog sektora i resornog Ministarstva je dobra ali ne i dovoljna, a dobar primer je Fondacija glumca Sergeja Trifunovića "Podrži život", koja je u saradnji sa Ministarstvom zdravlja pomogla jednom broju naših građana da ode u inostranstvo na transplantaciju. Neophodno je da Srbija što pre uđe u "Eurotransplant", kako bi oboleli što pre mogli doći do onih koji im mogu pomoći. U okviru festivala "Stringtown Palić 2016. " 1.  maja na Paliću, imaćemo štand gde ćemo promovisati važnost svesti o značaju donorstva - istakao je Branko Buljovčić, predsednik UG "Mladost".

  Inicijativa o sticanju pretpostavljene saglasnosti u oblasti doniranja tkiva i organa pokrenuta je u oktobru 2015. godine, kada je Regionalna lekarska komora Vojvodine u saradnji sa Društvom lekara Vojvodine i Medicinskim fakultetom iz Novog Sada organizovala Okrugli sto na temu transplantacije organa i tkiva.U međuvremenu je upućena u Ministarstvo zdravlja i zakonsku proceduru, a prema procenama Lekarske komore Vojvodine, dobri su izgledi da ona dobije "zeleno svetlo". Pretpostavljena saglasnost podrazumeva da je svako rođenjem kandidat za donora organa i tkiva.  Ona se već primenjuje u zemljama okruženja, a jedna od boljih primera je susedna Hrvatska, gde su takve zakonske izmene donele sjajne rezultate, odnosno veći broj donora.

  Srbija daleko od "Eurotransplanta"

  Srbija ima tri donora na milion stanovnika, a donorsku karticu je do sada potpisalo blizu 150.000 osoba.  To našu zemlju svrstava na samo začelje evropske lestvice donora organa i ne ide u prilog ulasku u program "Eurotransplant" u koji su uključene brojne zemlje okruženja. Srbija bi prema procenama stručnjaka, trebalo da ima bar 2 miliona donora, kako bi se kandidovala za taj Program, preko kojeg je lakše doći do potrebnog organa u slučaju bolesti.  Prema podacima Saveza bubrežnih invalida Vojvodine, u Srbiji je od početka godine urađeno samo dve kadaverične transplantacije.

  A. Šiška

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja