Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 21.08.2018. Utorak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Politika
  Sijarto pozvao Mađare da glasaju za SVM
  12.04.2016.

  Peter Sijarto, ministar inostranih poslova u Mađarskoj, pozvao je u Subotici Mađare u Vojvodini da u što većem broju izađu na izbore u Srbiji i glasaju sa koaliciju SVM – DSVM – SMJ koju predvodi Savez vojvođanskih Mađara (SVM).

  Sijarto se u Domu Mađara sastao sa Ištvanom Pastorom, predsednikom SVM, koji je izjavio da je njihova ambicija da sačuvaju političku snagu.

  3736_1.jpg
  Ministar, Peter Sijarto

  - Odnosi između Srbije i Mađarske su na vrhuncu i to je lako reći, ali dostići ovaj nivo bilo je zaista naporno. Ne bi to mogli bez saradnje dve Vlade i zajednice vojvođanskih Mađara. Najbolja i najjača spona bili su Mađari u Vojvodini i zato je veliki interes da Mađari budu prisutni i na republičkom i pokrajinskom nivou – kaže Peter Sijarto.

  Mađarski ministar je rekao da je SVM sa Vladom Mađarske u strateškom savezu koji je omogućio pokretanje razvojnog plana, beskamatne kredite i nepovratni novac za pomoć malim i srednjim preduzećima u oblasti turizma i poljoprivrede u Vojvodini.

  - Program odgovara i državi i Mađarima u Vojvodini jer će se rezultati programa videti ovde.  Već smo raspisali drugi krug konkursa, a i veoma smo zadovoljni što je posle pet godina ponovo zasedala Mešovita međuvladina komisija za manjine. Dobra vest je i da smo se dogovorili sa Vladom Srbije da povećamo broj graničnih prelaza između dve zemlje – rekao je Sijarto i naglasio da je Mađarska uvek bila privržena naporima Srbije da bude deo evropskih integracija.

  - Nikada nećemo dozvoliti da ijedna instutucija iz Brisela svojim postupkom ili merom blokira ovaj proces, jer Srbija je zaslužila članstvo u Evropskoj uniji – poručio je Sijarto.

  Lider SVM kaže da dobri odnosi dve zemlje imaju posebnu vrednost za Mađare u Vojvodini.

  - Iskoristio sam priliku da se zahvalim ministru na podršci Vlade jer to doprinosi i budžetskoj stabilnosti i ekonomskom razvoju cele države.  Elementarni interes Mađara u Vojvodini je da sačuvaju svoju političku snagu i zamolio sam ministra da i Vlada Mađarske podrži naše napore – kaže Ištvan Pastor.

  V. K. B.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja