Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.08.2018. Sreda
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Politika
  Proglašena lista „Savez bačkih Bunjevaca - Mirko Bajić”
  13.04.2016.

  Lista za lokalne izbore u gradu Subotica “Savez bačkih Bunjevaca – Mirko Bajić” proglašena je u petak, 1. aprila. Kako je rečeno na konferenciji za novine koju je održao SBB, ova lista će verovatno biti pod rednim brojem 7.

  Na konferenciji je izneta činjenica da je na ovoj listi zastupljeno 50 odsto žena, a među prvih sedam kandidata čak četiri su žene. Takođe, prvih sedam članova liste SBB-a su članovi Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine, što, kako je rečeno, ukazuje da izbori za SBB nisu samo stranačka stvar i interes političke stranke, nego da su ovo izbori na kojima postoji poseban interes i značaj za celu bunjevačku nacionalnu zajednicu.

  3743_1.jpg

  Članica predsedništva SBB-a Stela Bukvić se zahvalila svim građanima koji su dali svoj potpis podrške ovoj listi, te je dodala da se SBB neće boriti samo za prava bunjevačke nacionalne manjine, nego i za to da se glas malog čoveka više čuje u lokalnom parlamentu.

  Na listi SBB-a nalazi se i Kata Kuntić, koja je na konferenciji za novinare izrazila zadovoljstvo što će konačno na lokalnim izborima Bunjevci imati svoju listu za koju će moći glasati.

  Nosilac liste, predsednik Saveza bačkih Bunjevaca Mirko Bajić, novinarima je predstavio ciljeve ove liste, a kao osnovni naveo ostvarivanje prava za bunjevačku nacionalnu zajednicu u Subotici, što je, kako je rekao, moguće ostvariti jedino ako se ostvari odgovarajući politički potencijal u gradu i ukoliko se Bunjevci izbore da budu deo buduće skupštinske većine u Subotici.

  - Imamo potrebu da se izborimo za jednaka prava koja imaju i druge nacionalne zajednice u Subotici, a mi, nažalost, ta prava u mnogim segmentima još uvek nismo dostigli. Ova prava se posebno ističu u oblasti obrazovanja, kulture, upotrebe jezika i pisma, informisanja na bunjevačkom jeziku i prava na srazmerno zapošljavanje pripadnika bunjevačke nacionalne zajednice u državnim, pokrajinskim il opštinskim institucijama – rekao je Bajić, te dodao da Bunjevcima niko ova prava neće ostvariti, već se, sad kad imaju listu, moraju sami izboriti za sebe i za ono što im pripada.

  - Moramo pokazati svoju političku snagu i zrelost da odaberemo da glasamo sami za sebe, a da sa svima drugima koji nam žele dobro i koji nas prepoznaju ko autohtonu nacionalnu manjinu u Republiki Srbiji sarađujemo.  To je osnovni put i cilj Saveza bačkih Bunjevaca.

  Bajić je još jednom naglasio da SBB na nivou pokrajine i republike podržava listu broj 1 “Srpska napredna stranka – Aleksandar Vučić”.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja