Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 19.08.2018. Nedelja
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Zdravstvo
  Obeležen 2. april, Svetski dan osoba sa autizmom
  Subotica simbolično, u plavom
  14.04.2016.

  Gradsko Udruženje "Autizam Subotica" obeležilo 2. april, Svetski dan osoba sa autizmom nizom manifestacija.  Istaknuto da osobe sa autizmom ne žive pored nas, nego da su deo nas, te da im je potrebna još šira podrška društvene zajednice.

  Svetski dan osoba sa autizmom 2. april, obeležen je u organizaciji gradskog udruženja "Autizam Subotica", a centralna manifestacija pod nazivom " Moj prijatelj je osoba sa autizmom" održana je u subotu, 2. aprila, na sportskim terenima na Prozivci.  U obeležavanju ovog značajnog datuma pridružio se i grad koji je osvetlio plavom bojom spomenik cara Jovana Nenada.

  3746_1.jpg

  Sistem socijalne zaštite treba doraditi, stav je Udruženja

  Šetnja solidarnosti, koju su simbolično na sportskim terenima zajednički organizovala deca sa autizmom i predstavnici državnih ministarstava i grada, pokazala je da deca sa autizmom ne žive pored nas, nego da su deo nas. Sportski poligon prošli su svi učesnici zajedno, a u nebo su simbolično pušteni plavi baloni, simbol osoba sa autizmom. Obeležavanju tog značajnog datuma priključio se veliki broj sportskih klubova kao i FK "Spartak" koji je sa decom iz udruženja i mališanima iz "Kolevke" na utakmici sa "Radničkim", pustio simbolično plave balone u nebo, te je na taj način klub "Spartak Subotica" već drugu godinu podržao to udruženje.

  3746_2.jpg

  Na težak položaj osoba sa autizmom još jednom je podsetila Suzana Skenderović, predsednica udruženja "Autizam Subotica".

  - Podrška koju imamo od ministarstva i grada je značajna, međutim položaj dece i osoba sa autizmom u Srbiji je danas i dalje veoma težak. Deca nisu u dovoljnoj meri prihvaćena u društvu i zato o autizmu treba pričati 365 dana u godini, a ne samo na ovaj dan. Ukoliko bi u sistem socijalne zaštite ušao i servis usluga u porodicama, dnevni boravak, poluboravak, to bi bio jako dobar potez. Porodice žive 24 sata i imaju jako malu podršku. Svedoci smo i da se ukida stručna podrška po školama i pitanje je koliko su vremena deca koja borave u školi od 4 do 5 sati pokriveni nekom stručnom podrškom - objašnjava Skenderovićeva.

  Aleksandar Veljković, radni terapeut pri udruženju, istakao je da je veoma bitno da se autizam identifi kuje u što ranijem uzrastu.

  - Radna terapija je efi kasnija ukoliko se što ranije sprovode kod osobe sa autizmom. Ona je širok pojam i u nju spada socijalizacija, grafomotorika, psihomotorika i sve ono što pomaže detetu sa autizmom da se lakše uvede u svakodnevne aktivnosti i život. Deca sa autizmom mogu mnogo da daju ali ih morate saslušati, da biste ih razumeli. Ima slučajeva da nikada ne progovore i tu radite opservaciju mimike i pokreta, kako biste ih shvatili.  Neki od njih kada im je nelagodno umeju sebi da nanesu bol i to je posebno teško za sve nas.  Zato je važno da mi budemo ti koji spoznaju šta je to što dete tišti, te da mu pomognemo - kaže Veljković.

  Državna politika je usmerena ka ravnopravnosti svih stanovnika, a Vlada preko resornih Ministarstava godišnje izdvaja značajna sredstva za krovna Udruženja u Srbiji, rečeno je na manifestaciji.

  - Kroz naše Ministarstvo imamo periodične konkurse više puta tokom godine upravo za pomoć osobama sa invaliditetom i razvijanje usluga socijalne zaštite. Udruženja u Subotici i Severnobačkom okrugu imaju ozbiljnu podršku od strane našeg ministarstva i ona će i dalje biti nastavljena - rekao je dr Nenad Ivanišević, državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Predrag Peruničić, državni sekretar za sport i omladinu je rekao da je tom Ministarstvu sport izuzetno važan, ne samo zbog zdravlja, nego i edukacije dece. Peruničić je istakao da je jedna od aktivnosti Ministarstva i preventiva na kojoj se radi svakodnevno.

  Grad Subotica je još ranije dodelila prostoriju udruženju "Autizam Subotica" u kojoj ono obavlja svoje aktivnosti, a kako je rečeno, udruženju se pomaže i preko nekih javnih preduzeća.

  - Prošle godine je "Tržnica Subotica" kupovala opremu, a grad svake godine izdvaja određena sredstva pa je tako za prošlu izdvojio preko Konkursa 420.000 dinara za potrebe ove dece. Ne zaboravimo i pomoć kroz Javne radove - podsetio je Milimir Vujadinović, član gradskog veća za socijalnu zaštitu.  Vujadinović je na tabli prijateljstva koju su nosila deca, napisao simboličnu poruku "Svi smo isti", želeći da poruči da se osobe sa autizmom ne razlikuju od drugih ljudi.

  Generalna Skupština UN je u decembru 2007. godine usvojila Rezoluciju kojom je 2. april proglašen za Svestski dan osoba sa autizmom. Dugi niz godina u našoj zemlji ne postoji Nacionalni registar za osobe sa autizmom, te se njihov tačan broj ne zna. Registar je tek sada u izradi, a prema procenama u Subotici sa autizmom živi oko 50 osoba.

  A. Šiška

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja