Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 21.08.2018. Utorak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Zdravstvo
  Iako je epidemiološka slika u Severnobačkom okrugu relativno mirna
  Respiratorne zarazne bolesti najčešće
  20.04.2016.

  U Severnobačkom okrugu u martu dokazano prisustvo virusa gripa u bolesničkom materijalu obolele osobe, a u Dečijem dispanzeru ovih dana povećan broj dece sa tegobama izazvanih virusima, tvrde lekari

  Epidemiološka slika u Severnobačkom okrugu relativno je mirna. Lekari tvrde da je znatno manje pacijenata koji dolaze u ambulante opšte medicine, izabranom lekaru zbog simptoma sličnom gripu, ali da se i dalje registruju sporadični slučajevi posebno kod dece.

  3768_1.jpg
  Dr Nebojša Bohucki

  - U Dečijem dispanzeru je u poslednjih desetak dana povećan broj pacijenata koje dovode roditelji zbog povišene telesne temeprature i virusnih upala gornjih respiratornih puteva. Pored ovih simptoma, deca imaju i stomačnih tegoba izazvanih virusima. Istovremeno, još uvek ima sporadičnih slučajeva koji se javljaju zbog tegoba virusne etiologije.  Najčešće su to simptomi u vidu povišene telesne temperature i kašlja. Kod pojedinih pacijenata se javljaju i simptomi od strane gastrointestinalnog trakta, verovatno virusne etiologije - tvrde u subotičkom Domu zdravlja.

  Unositi sveže namirnice, vitamine i boraviti na svežem vazduhu

  U strukturi zaraznih bolesti, respiratorne zarazne bolesti su apsolutno najčešće i od njih čovek može da oboli i po nekoliko puta tokom samo jedne godine, tvrde epidemiolozi. Klinička slika čitavog niza akutnih respiratornih infekcija je veoma slična, dok su sami uzročnici respiratornih infekcija veoma raznoliki i uglavnom se radi o virusima.

  - Kašalj, kijanje, zapušen nos, bolovi i grebanje u grlu, povišena telesna temperatura, narušeno opšte stanje su dobro poznati znaci i simptomi ovih bolesti.  Za opisane poremećaje zdravlja najčešće se koriste termini kao što su prehlada, nazeb ili grip, mada navedeni nazivi nemaju isto značenje. Naime, grip je posebno zarazno oboljenje iz grupe akutnih respiratornih infekcija, sa svojim jasnim karakteristikama, koje ovo oboljenje izdvaja od svih drugih sličnih oboljenja.  Grip ili influenca je akutno respiratorno oboljenje koje ima veliki epidemijski potencijal, a sam virus neprestano mutira, te su prisutni uvek novi sojevi ovog virusa koji su u cirkulaciji širom naše planete. Masovne epidemije koje se istovremeno dešavaju među stanovništvom više kontinenata nazivamo pandemijama, a poslednja zabeležena pandemija bila je 2009. godine, kada je došlo do pojave virusa gripa tip A podtip H1N1. Od tada, u cirkulaciji imamo dva virusa influence tipa A (podtip H1N1 i podtip H3N2), kao i virus influence tip B. Upravo iz ovog razloga, svaka vakcina protiv gripa pruža istovremenu zaštitu od sva tri navedena virusa gripa - objašnjava dr Nebojša Bohucki, epidemiolog u subotičkom Zavodu za javno zdravlje.

  Tokom zime, u Srbiji je izolovan najpre virus gripa tip A podtip H1N1, da bi se potom dokazali i virusi tip B odnosno tip A podtip H3N2, te se od početka godine beleži postepeni porast broja obolelih, podaci su subotičkog Zavoda za javno zdravlje.

  - U martu je broj obolelih dostigao svoj maksimum, pri čemu je najveći broj obolelih u uzrasnoj dobi od 0 do 4 godine, odnosno od 5 do 14 godina, što je i očekivano s obzirom da se virus gripa prenosi u uslovima bliskog kontakta koji se najintenzivnije ostvaruje u predškolskim, odnosno u školskim ustanovama.  I na prostoru Severnobačkog okruga je slična struktura obolelih, a u martu smo i dokazali prisustvo virusa gripa u bolesničkom materijalu obolele osobe (bris nosa i guše). Prema podacima Instituta "Batut" iz Beograda, tokom prva tri meseca 2016. godine se u Srbiji 17 smrtnih ishoda može dovesti u vezu sa gripom. U najvećem broju slučajeva reč je o gripu tip A podtip H1N1, dok se u po jednom slučaju radilo o virusu gripa tip A podtip H3N2 i virusu tip B - kaže dr Bohucki.

  Najveći broj lica umrlih od gripa, kaže dr Bohucki, su lica starija od 65 godina, odnosno mlađa lica koja imaju neki od faktora rizika kao što je prisustvo neke od hroničnih bolesti respiratornog ili nekog drugog sistema, šećerna bolest, gojaznost, izmenjeno fiziološko stanje kao što je trudnoća i slično. Činjenica je da i osobe koje nemaju neki od faktora rizika mogu da imaju težu kliničku formu gripa koja zahteva hospitalizaciju.

  Ostalo 500 vakcina

  Iako lekari preporučuju vakcinu kao najbolje preventivno sredstvo protiv gripa i dalje je koristi mali broj građana. U Severnobačkom okrugu je ove sezone pristiglo 5.350 doza vakcina, a od te količine utrošeno je oko 90%, dok je 500 doza ostalo neutrošeno. Slični odaziv na vakcinaciju je i u drugim krajevima naše zemlje a retki su okruzi gde je utrošena celokupno pristigla količina vakcina, tvrde epidemiolozi.

  A. Šiška

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja