Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.08.2018. Sreda
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Politika
  Интервју са Душаном Бајатовићем кандидатом СПС-а за преседника Покрајинске владе
  Нема опоравка привреде, без помоћи државе
  23.04.2016.

  Стране инвестиције нису довољне и држава мора да се задужи додатних 5 до 10 милијарди евра које ће бити уложене у јасно дефинисан петогодишњи програм реиндустријализације Србије и подизања пољопривредне производње, уз могућа јавно- приватна партнерства

  3781_1.jpgДушан Бајатовић, кандидат СПС-а за председника Покрајинске владе каже да се СПС у Војводини определио за кампању од човека до човека, јер је кампања за покрајинске изборе у сенци републичке кампање и да је пажња више усмерена на лидере на републичком нивоу.  Он у интервјуу за Новосадски репортер објашњава каква решења нуди СПС и каква је његова улога у кампањи.

  - Свакога дана разговарамо са људима, пре свега са члановима Социјалистичке партије Србије, са нашим симпатизерима и са потенцијалним бирачима.  Трудим се да стигнем скоро у свако место у Војводини и да им представим наша решења која ћу бранити и настојати да преточим у стварност када ми грађани Војводине укажу поверење. За разлику од свих претходних година, мислим да су се социјалисти много боље организовали и очекујем да се то види и на изборном резултату.

  Залажете се за поновно отварање фабрика у Војводини.  Како ћете то извести?

  - Да бисмо постигли привредни раст, што је најважније, само штедња није довољна. Дакле залажем се за реиндустријализацију, уз значајно учешће домаћег капитала и државе. Није забележено у историји да се нека привреда опоравила без помоћи државе.  Стране инвестиције нису довољне и држава мора да се задужи додатних 5 до 10 милијарди евра које ће бити уложене у јасно дефинисан петогодишњи програм реиндустријализације Србије и подизања пољопривредне производње, уз могућа јавно- приватна партнерства. То је једини начин да изађемо из економске пропасти – да створимо предузећа која ће бити тржишно оријентисана и која ће имати могућност да своје производе извозе. Ово се многима неће допасти, мада то није некадашњи начин државног уплитања у привреду. Једноставно, без тога нема економског успеха.  Развој привреде мора да прати и другачији банкарски систем.  Треба нам јака домаћа банка која ће привреди помоћи дугорочним и јефтиним кредитима. Такође, мора се другачије радити и у области пољопривреде.  Пољопривреднику треба гарантован систем цена, откупа и субвенција, на новим основама, задружни систем који ће помоћи малим газдинствима да се удруже и заједно изађу на тржиште. Мора да се одложи продаја земље странцима.

  Имате ли довољно стручан кадар за то?

  - Социјалистичка партија Србије још увек може да се похвали тиме да има и искусан и стручан кадар. Радује ме, такође, што имамо и доста младих образованих људи који чекају своју шансу да се докажу. Многи су нажалост отишли из Србије и често кажемо да је то наш највећи штетан извозни подухват.  То можемо да зауставимо једино растом привреде, али и другачије постављеним образовањем, пре свега мислим на високо образовање које ће бити повезано са привредом и школовати младе за дипломе које важе.

  У Новом Саду редовно имате најслабији изборни резултат. Пошто је Нови Сад био центар вовођанске индустрије, може ли ваша прича о реиндустријализацији променити тај тренд?

  - Нови Сад је по много чему специфична средина, а политичка понуда је и раније, а и за ове изборе, велика. Како ће се Новосађани определити, видећемо. Да ли ће их заинтересовати модел привредног раста за који се залажу социјалисти? Требало би да буде тако. То су реалне ствари које можемо да остваримо и да се померимо са мртве тачке, да кренемо напред.

  Јесте ли изгладили односе са Зораном Михајловић?

  - Немам ја никакакав проблем и неразјашњена питања. Остало морате да питате њу.

  Ако не будете председник Покрајинске владе, хоће ли она бити препрека да се вратите у Србијагас?

  - Питање је занимљиво, али мислим да је за Војвођане важнији оправак привреде о којем смо већ говорили. У сваком случају, ако не будем председник Владе Војводине, волео бих да останем у привреди.  Зато ћу уредно конкурисати на место директора када за то дође време. Желео бих да у Србијагасу завршим започето, да ствари поставимо на право место и да то коначно постане профитабилна компанија која је изашла из сфере социјалног пословања. Ако партија то наложи и ако буду постојали политички услови, за мене био био нов изазов да будем председник покрајинске владе.

  Размишља ли СПС о могућности да не буде део нове владе?

  - Не размишљамо сада ни да будемо, ни да не будемо део Владе. О томе ће разговарати руководство Социјалистичке партије Србије када изборни резултати буду познати, а исто ћемо урадити и у руководству СПС у Војводини.

  Може ли се десити да СНС освоји толико гласова да самостално формира и републичку и покрајинску владу?

  - Ово није питање за СПС, већ за СНС. Они су за ове изборе поставили високе циљеве и ако их остваре, одређиваће услове.  С друге стане, социјалисти у Војводини имају циљ да остваре одличан двоцифрен резултат, јер то обезбеђује да СПС буде политичка снага за поштовање.  Уверен сам да наша мрежа то реално може да оствари, и то је за социјалисте сасвим задовољавајуће.

  Има ли међу војвођанским социјалистима поделе на дачићевце и милошевићевце?

  - Нема ове поделе међу социјалистима уопште. Наш је председник био Слободан Милошевић, сада је Ивица Дачић. Нити имамо чега да се стидимо, нити да нешто кријемо.  СПС је своје грешке увидео, јавно их признао и исправио, а сви смо јединствени у томе да се окренемо социјалдемократском путу и да тражимо најбољи начин да као левица делујемо у условима капитализма.

  Ко је СПС-у највећи противник? ДС, СНС, или СПС?

  - Социјалистичкој партији Србије су сви на овим изборима конкуренти. Сами себи нисмо противници, ма шта да сте под тим подразумевали.

  Ту мислим на неке ваше функционере ваше функционере, попут Бранка Ружића и Милутина Мркоњића, који су давали изјаве против Владе Србије?

  - Негде сам већ рекао да међу социјалистима нико никог не преваспитава, нити настоји да ућутка. Различита мишљења су предуслов демократије и то тако треба и разумети. Јасно усаглашена партијска политика и обавезе које је СПС преузео коалиционим споразумом са СНС-ом су нешто друго и то никада није било доведено у питање. Уосталом, није ни СНС без различитих мишљења у својим редовима када смо ми у питању.

  СПС је 2008. био део војвођанске владе коју је водио Пајтић. Данас тврдите да је Пајтић најзаслужнији за пропаст Војводине.

  - Учествовали смо четири године у власти, али као мањински партнер и сматрамо да онај ко је 16 година неприкосновено био на власти у Покрајини има одговорност за лоше стање и заостајање Војводине, уместо да буде мотор развоја Србије. Поред тога, одговорност је садашњег дела ДС и ЛСВ у Скупштини и Влади АПВ што аутономија није заокружена у законодавном смислу, што нису донети закони о надлежностима, о финансирању и имовини АПВ, нов Статут, јер овај није адекватан.  Ако мене питате, враћени део колача могао би да буде већи од 7%, али је такође тачно да је могао бити ефикасније и стручније и поштеније употребљен за развој Војводине. Насупрот томе, имамо ситуацију у којој и уставом дозвољени инструменти нису добро искоришћени, него напротив – развојна банка Војводине, фонд за капитална улагања, фонд за развој. Ми ћемо све то да урадимо.

  Уз коју странку је српска елита данас?

  - Мислим да се елита у интелектуалном смислу у Србији опредељује различито, наклоњени су различитим политичким опцијама. Иако Социјалистичка партија Србије не важи за елитистичку, већ народну и радничку партију, при чему су радници данас сви они који припадају свету рада и живе од плате, имамо у нашим редовима и врхунске уметнике и научнике, и спортисте и привреднике. Добро је што их је све више. Наша врата су отворена за нове идеје и нове људе.

  И даље важите за политичара с највећом платом у Србији. Ви тврдите да не могу ријалити звезде да буду плаћене од људи који воде земљу и воде важне системе. Јесу ли ваша примања адекватна друштвеним приликама?

  - Немам више ништа ново да кажем на ово питање. Агенција за борбу против корупције донела је пре неколико дана одлуку да су све моје функције и приходи у складу са законом и да не постоји сукоб интереса.  Можда одлучим да све оне који су ме нападали и о мени настојали да створе слику као о најбахатијем политичару, сада тужим, а новац који добијем усмерим у хуманитарне сврхе, као што годинама редовно радим од својих месечних примања.

  Милорад Бојовић

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja