Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 21.08.2018. Utorak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Politika
  Nebojša Crnogorac, predsednik Gradskog odbora SPS-a Subotica
  Da vratimo veru u čoveka
  23.04.2016.

  • Nije svejedno, kome ćemo na izborima dati svoj glas. Snagama koje mogu da razviju mala i srednja preduzeća, porodična poljoprivredna gazdinstva, trebalo bi da se obezbedi odgovarajući ekonomski i privredni ambijent • Više nego ikada, potrebno je da jačamo ideje zajedništva i solidarnosti, što su i životni temelji Socijalističke partije, sa ciljem da vraćamo veru u čoveka, borbu protiv patologije društva, da ne živimo samo „među kupcima i prodavcima”, već prevashodno, među ljudima.

  Nebojša CrnogoracNa Makroekonomskom planu, snage Socijalističke partije će se zalagati i izboriti za što pravednije sticanje i raspodelu društvenog kapitala, što je od posebnog značaja i za lokalne sredine, kada se radi o bruto društvenom poizvodu, privrednom rastu, stabilnosti i zaposlenosti, kaže Nebojša Crnogorac, lider SPS-a Subotice.

  •Aktuelan trenutak je izborna kampanja, koja je pri kraju.  Šta je Vama, kao ekonomisti, pokazala ova izborna kampanja i kako se odvijaju promene i reforme u Srbiji?

  —Nama kao levici, nije potrebno upriličavati propagandne metode, voditi stereotipne izborne kampanje. Mi kao Socijalistička partija, duboko smo utemeljeni u tradicionalne, humanitarne životne vrednosti. To pokazuje da smo moderna levica, opredeljena za društveni progres, a ne za lične interese pojedinaca i grupa. To su neprolazne vrednosti za sve kampanje. Ali, to su vrednosti i za vreme bez kampanja.  Jer, pravda i pravičnost, ravnopravnost i socijalna jednakost je istorijsko, ali i savremeno utemeljenje moderne levice.

  •Šta to znači danas, u savremenim društvenim uslovima, u vremenu kapitalizma.  Kako se to aplicira danas, u svakodnevnom životu i radu?

  —Pre svega, da kažemo da se na makroekonomskom planu, snage Socijalističke partije moraju zalagati i izboriti za što pravednije sticanje i raspodelu društvenog kapitala, što je od posebnog značaja i za lokalne sredine, kada se radi o bruto društvenom poizvodu, privrednom rastu, stabilnosti i zaposlenosti.  A, za tako nešto moraju se zalagati one snage, kojima je stalo do opšteg društvenog i ekonomskog napretka zemlje kao i sopstvene lokalne sredine.

  •Koje su to snage u Subotici?

  —Subotica bi trebalo da konstituiše i aktivira one snage, koje su spremne i sposobne da animiraju i motivišu subotičke privredne subjekte na iznalaženju novih rešenja i restruktuiranju svojih resursa. Zato nije svejedno, kome ćemo na izborima dati svoj glas. One snage, koje istinski mogu da podrže razvoj malih i srednjih preduzeća , da se izbore za razvoj porodičnih, poljoprivrednih gazdinstava i da utiču na državu, a time i lokalnu samoupravu, zaslužuju da im se obezbedi odgovarajući ekonomski ambijent i uslovi za proizvodnju, da obezbede razvojne programe Grada.  Tu je značajna uloga institucija, u borbi protiv „tajkunizacije” i pljačke privrede, da bi se obezbedili uslovi za razne vidove ekonomskog udruživanja malih i srednjih preduzeća, kooperacija i zadruga. U Subotici, to moraju biti i snage koje su sposobne da kompetentno iniciraju socijalno ekonomski dijalog u Gradu, rečju da nađu zajednička rešenja za zajedničke interese.  Recimo, „Palićki problem” nije problem samo jedne partije, a slični su i primeri problema radnika Severa, velikog broja nezaposlenih radnika i upropaštenih preduzeća i kombinata.

  •Ima li Socijalistička partija Subotice dovoljno potencijala da u vremenu siromaštva pokrene te ideje zajedništva, ujedinjenja i solidarnosti u svom Gradu?

  —Na žalost, živimo u vremenu siromaštva, opterećeni mnogim teskobama i nesigurnošču. Zato nam je, više nego ikada potrebno da oživimo i jačamo ideje zajedništva i solidarnosti.  To su upravo i životni temelji Socijalističke partije. Mi kroz različite kulturne sadržaje insistiramo na revitalizaciji zdravstvenog sistema i novih modela obrazovanja- jednake šanse za sve , da se fakultetski mogu obrazovati i deca radnika, siromašnih roditelja. Rečju, cilj je da tim krucijalnim vrednostima doprinesemo vraćanju vere u čoveka.  Time bi uspešnija bila i borba protiv patologije društva, da ne živimo samo „među kupcima i prodavcima”, već prevashodno, među ljudima.

  N.H.K.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja