Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.08.2018. Sreda
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Politika
  Kovač Karolj, predsednik Izborne Komisije grada Subotice
  Izborni rokovi ispoštovani, građani glasaju za 12 izbornih lista
  24.04.2016.

  U Subotici će 131.877 birača, imati mogućnost da 24. aprila daju svoj glas jednoj od 12 izbornih lista na lokalnom nivou, na 105 biračkih mesta na teritoriji grada Subotice.

  Izbori u Srbiji na sva tri nivoa, lokalnom, pokrajinskom i republičkom, biće održani 24. aprila, a glasačke kutije će biti otvorene od 7 do 20 časova. Gradska uprava je, prema rečima Karolja Kovača, predsednika Izborne komisije grada, pismeno već obavestila birače o danu, vremenu i biračkim mestima, kojih u Subotici ima 105.

  3784_1.jpgKovač naglašava da bi bilo poželjno, da birači pažljivo pročitaju obaveštenje, jer ima izvesnih promena u odnosu na prethodne izbore, pošto su neka biračka mesta ukinuta, ali na ovim izborima će svoje pravo deo glasača ostvariti na drugom biračkom mestu.

  —Izborna Komisija Grada Subotice je donela rešenja o dopuni rešenja o objavljivanju zbirne liste i birači će imati pravo da biraju između 12 izbornih lista. Prvi su podneli listu koalicija političkih stranaka pod nazivom Aleksandar Vučić „Srbija pobeđuje”, i odmah su nakon objavljivanja da su izbori raspisani, iste noći predali i izbornu listu. Broj 2 će nositi lista koalicije DS, DSHV, LDP, NS i nosi naziv "Za pristojnu Suboticu - Demokratska stranka (Demokratski savez Hrvata u Vojvodini, LDP, Nova)". Broj 3 usvojena je lista SVM, odnosno "Savez vojvođanskih Mađara – Vajdasági Magyar szövetség". Četvrta lista je koalicija LSV-SDS-ZEP sa nazivom liste "Liga socijaldemokrata Vojvodine – Nenad Čanak, Socijaldemokratska stranka – Boris Tadić, Zelena ekološka partija – Zeleni". Pod brojem 5 na lokalnim izborima nastupiće koalicija SPS, JS, KP, pod nazivom "Ivica Dačić – Socijalistička partija Srbije, Jedinstvena Srbija Dragan Marković Palma, Komunistička partija". Redni broj 6 nosiće "Ruska stranka - Igor Petrov". Lista broj 7 biće "Savez bačkih Bunejvaca - Mirko Bajić". Pod brojem 8 nastupiće lista "Jenő Maglai – Pokret za građansku Suboticu Maglai Jenő – Mozgalom a polgári Szabadkáért". Izborna lista broj 9 je koalicija SRS-DSS-Dveri - "Srpska radikalna stranka, Dveri, Demokratska stranka Srbije (DSS) – Nemanja Šarčević". Lista pod brojem 10 nosi naziv "Dosta je bilo - Saša Radulović".

  Karolj Kovač objašnjava da je ipak do kraja prihvaćeno 12 listi do 19. aprila, pa su naknadno dodate još dve liste.

  —Posle poslednjeg dana roka za predaju listi, 8. aprila, liste su predali i grupa građana „Dosta je bilo” - Saša Radulović, koalicija političkih stranaka Romska partija i stranka „Bunjevci građani Srbije”, a naziv Izborne liste je „ Građani i građanke Srbije”, zatim koalicija političkih stranaka nacionalnih manjina Crnogorska partija i Sandžačko Raška partija , a naziv koalicije je „Vojvođanska tolerancija”, dok je naziv liste „Tolerancija” i GG „Pokret za Preokret” - Darko Antelj. Izborna komisija je tada proglasila izbornu listu „Dosta je bilo - Saša Radulović”, nakon što su blagovremeno otklonili nedostatke za proglašenje liste, to jest sakupili nedostajućih oko 70- ak izjava birača o podršci. U preostala tri slučaja, međutim, Komisija je donela rešenja o odbijanju proglašenja izbornih listi, jer su postojali neotklonjivi nedostaci, odnosno radilo se o zloupotrebi zakona o lokalnim izborima, kaže Karolj Kovač.

  On objašnjava da su naime, „kandidati za odbornike na odbijenoj listi bili pripadnici stranaka koje nemaju status nacionalne manjine, odnosno predstavljaju udruženje građana, ili vanstranačke ličnosti”.

  —Komisija je zauzela stav, da bi otklanjanjem ovih nedostataka u suštini omogućila zloupotrebu i izigravanje zakona, te su liste odbijene. Upravni sud je, međutim, stao na stanovište da se radi o otklonjivim nedostacima i poništio rešenje Izborne Komisije Subotica, kojim je odbijen prigovor. Tako da je, nakon donošenja zaključka o otklanjanju nedostataka, ova izborna koalicija Crnogorska partija i Sandžačko Raška partija dostavila nove obrasce, sa dovoljnim brojem overenih potpisa birača, pa je Izborna komisija proglasila i ovu listu. Treća izborna lista „Građani i građanke Srbije” imala je dovoljan broj glasova, tako da je i proglašena važećom. Jedina lista koja nije proglašena, ni nakon ostavljenog roka za otklanjanje nedostataka je lista pod nazivom „Subotica treba da zna” - Darko Antelj, jer je umesto 146 potpisa birača, i drugih nedostataka, u predviđenom roku dostavila svega 17 valjanih potpisa. Nadam se da će objavljivanjem i ova situacija biti rešena, jer se ovaj slučaj nalazi pred Upravnim sudom, koji će u ovom predmetu doneti i konačnu odluku, kaže Kovač za Subotičke novine.

  Kovač smatra to i svojevrsnim pritiskom na Izbornu komisiju, pored ostalog i zbog toga što je „Pokret za preokret , 9. aprila, izdao saopštenje da Izborna komisija grada Subotice proglasila listu pod rednim brojem 11”.

  —U tom trenutku, bilo je proglašno svega 9 izbornih lista, te bi trebalo pojasniti da se Izborna komisija našla u čudu, da su sami obmanuli javnost da im je lista proglašena, iako je Izborna Komisija 9.  aprila odbila proglašenje liste, zbog navedenih nedostataka. Još smo u isčekivanju odluke Upravnog suda, a pošto nas vezuju vremenski rokovi, glasački lističi moraju biti odštampani i dostavljeni Gradskoj upravi najkasnije do 20. aprila, do 8 časova, kako bi kompletan izborni materijal bio predat biračkim odborima, najkasnije do 21. aprila, do 24 časa. Izborna komisija ipak veruje, da će se do četvrtka 21. aprila rešiti tri upravna postupka koja su u toku, te da neće biti da se izbori u Subotici zbog toga ponavljaju, objašnjava Kovač.

  On apeluje na građane, da izađu u što većem broju na izbore, da izbornu tišinu iskoriste za donošenje odluke, kome će da povere svoj glas i da ovi izbori prođu u najboljem redu, u korist svih nas, građana Subotice. Građani koji zbog zdravstvenih razloga, ne mogu da izađu na biračka mesta, moraju najkasnije do 11. časova na dan izbora da prijave svom Biračkom odboru, da im se omogući da svoje biračko pravo ostvare u svom domu.

  N.H.K.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja