Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 21.08.2018. Utorak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Zdravstvo
  Odeljenje pedijatrije Opšte bolnice Subotica dobilo još jednu vrednu donaciju
  Holteri zamenili dotrajale aparate
  24.04.2016.

  Zahvaljujući brojnim donacijama, odeljenje pedijatrije Opšte bolnice Subotica ubraja se među najsavremenije opremljeno u Vojvodini.  U utorak, 19. aprila, to odeljenje dobilo je još jednu vrednu donaciju - dva holter aparata za EKG i jedan pulsni oksimetar.

  3786_1.jpg

  Sredstva za medicinsku opremu u vrednosti od 8.000 evra prikupljena su na donatorskoj večeri, koja se tradicionalno organizuje u februaru, s ciljem poboljšanja uslova na dečjim odeljenjima bolnica u Srbiji. Novi aparati zamenili su dotrajale na tom odeljenju, a načelnica dr Katja Puleva naglasila je da je od Dragana Paunovića, koji je na čelu organizacije „Sabor Srbije“ iz Vankuvera saznala da svake godine neko iz dijaspore priprema priču o svom gradu.

  - Ove godine je na donatorskoj večeri bio predstavljen naš grad, kroz film koji su pripremili Robert i Božana Sabo Šipoš, koji su poreklom iz Subotice. Kada su nam javili da ćemo dobiti opremu, tražila sam da to bude baš holter za 24-časovno praćenje rada srca i pulsni oksimetar. Pulsni oksimetar je mali aparat, koji se koristi svakodnevno kada želimo da vidimo kakve su potrebe za kiseonikom, kod dece koja imaju napad astme. Takođe, dva holtera koja smo dobili su nam izuzetno značajna, jer imamo dva zastarela koja su često kvare. Praćenje rada srca deteta je rutinska praksa, tako da će nam ova dva savremena aparata biti veoma dragocena- objasnila je dr Puleva.

  Holter monitoring EKG-a je neinvazivna dijagnostička procedura odnosno poseban postupak praćenja rada srca u toku 24 ili 48 sati.  Kardiolog na osnovu analize EKG-a, uočava da li postoje poremećaji srčanog ritma ili provođenja srčanog impulsa. Na ovaj se način ostvaruje objektivan uvid u stanje srčanog mišića i njegovog rada.

  A. Šiška

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja