Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 19.08.2018. Nedelja
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Zdravstvo
  Održan miran protest za podršku Aleksinom zakonu
  Dva minuta tišine na Trgu
  25.04.2016.

  Subotica je u nedelju, 17. aprila, bila grad u kojem je, kao i u nizu gradova u Srbiji, održan miran skup podrške Aleksinom zakonu.

  Na Trgu se okupilo oko tridesetak roditelja, neki i sa svojom decom, koji su simbolično uz dva minuta tišine, dali podršku usvajanju Aleksinog zakona protiv vršnjačkog nasilja.

  3789_1.jpg
  Podrška Subotičana Aleksinom zakonu

  Usvajanje Aleksinog zakona, po rečima jednog od organizatora, Olivera Blesaka, neophodno je jer institucije ne funkcionišu na zadovoljavajući način u ovom domenu.

  - Dovoljno se govorilo o ovom problemu, dovoljno dugo smo svi bili svedoci vršnjačkog nasilja, sada je vreme za dela i vreme je da se usvoji Aleksin zakon.  Osnovni problem je što institucije ne funkcionišu, roditelji tolerišu neke stvari i što je ovaj model ponašanja, uslovno rečeno, postao društveno prihvatljiv - rekao je Blesak. Blesak je bio jedan od učesnika mirnog protesta, a roditelji su nosili table na kojima je pisalo "Hoću Aleksin zakon" i slične.

  Predlog Aleksinog zakona između ostalog podrazumeva pooštravanje odgovornosti i kazni za prosvetne radnike, direktore, profesore, psihijatre i pedagoge u slučaju propusta kada je u pitanju zanemarivanje, nasilje i zlostavljanje deteta, veću odgovornost roditelja i traženje većeg učešća proaktivnih centara za socijalni rad u postupcima vršnjačkog nasilja.

  Aleksa Janković, čiji su roditelji pokrenuli Inicijativu za uvođenje Aleksinog zakona, želeo je da bude pilot, kao i njegov otac.  Voleo je fudbal i muziku, lepo se oblačio i nosio dužu kosu. U školi je okarakterisan kao hiperaktivan, a prema govoru njegovih roditelja drugovi su ga zlostavljali, tukli više puta, vređali, pretili.  Njegovi roditelji su tražili pomoć od škole i nadležnih, a nastavnici ili nisu reagovali ili su reagovali neadekvatno. Dobijao je batine i oko škole, i u njoj, često u školskom dvorištu, a na kraju su ga tukli i pred nastavnicima.

  Aleksa Janković 10. maja 2011. godine izvršio je samoubistvo skokom sa trećeg sprata. Sahranjen je sa pilotskom kacigom.  Od tada, njegovi roditelji neutešno vode borbu u patnji za sinom, a odnedavno želeći da pomognu u suzbijanju sve više prisutnog vršnjačkog nasilja, pokrenuli su Inicijativu za usvajanje Aleksinog zakona koju promovišu po gradovima Srbije.

  A. Šiška

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja