Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.08.2018. Sreda
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Politika
  Burna konferencija za novinare u Savezu bačkih Bunjevaca
  Dobar rezultat i pored zloupotreba oko Bunjevačke matice
  02.05.2016.

  Predstavnici Saveza bačkih Bunjevaca zadovoljni su rezultatima na lokalnim izborima, a predsednik SBB-a Mirko Bajić burno je govorio o zloupotrebama bunjevačkog imena.

  Mirko Bajić, predsednik SBB-a je rekao da je ta stranka zadovoljna postignutim rezultatima.

  3819_1.jpg

  —Samostalno smo izašli na izbore u Subotici, sa ciljem da budemo parlamentarna stranka u lokalu, a to smo postigli. Podržaćemo onu skupštinsku većinu, nadamo se biti i deo nje, koju će činiti u Subotici SNS i SVM. Naše glasače svesno smo pozvali da podrže politiku Aleksandra Vučića i Srpske napredne stranke na svim nivoima.  Ipak, u lokalnoj sredini, gde ima 10 posto pripadnika bunjevačke zajednice, idenfitikovali smo se pod svojim imenom, istakao je Bajić i podsetio da su u kampanji i najavili, da će na izbore u Subotici ići samostalno, u Pokrajini biti u koaliciji sa SNS-om, a u Republici podržati listu Aleksandara Vučića.

  Bajić je rekao da je SBB osvojio 2,3 posto glasova, što je dobar procenat za partiju tog potencijala, koji čine pripadnici bunjevačke zajednice.

  —Imamo stabilno biračko telo, na šta smo ponosni. Razočarani smo što nam nije bio naklonjen Dontov sistem, pa nam je drugi mandat "pobegao" za tridesetak glasova, rekao je Bajić.

  Bajić je o budućim ciljevima govorio o četiri segmenta, pominjući na nivou Republike rad na realizaciji Akcionog plana u Poglavlju 23, posebno orijentisanu na obezbeđivanju prava na autohtonost nacionalne manjine Bunjevci, u Pokrajini osnivanje Zavoda za kulturu Bunjevaca u Vojvodini, što druge nacionalne zajednice već imaju, a SBB je jedina tada nije dobila Zavod za kulturu, prema Bajićevim rečima, zbog opstrukcije tadašnje vlasti.

  On je istakao i da je bilo zloupotreba oko Bunjevačke matice u političke svrhe.

  – Ovo nije prvi put da je Bunjevačka matica upotrebljena u političke svrhe. U prošlim izborima su napravili koaliciju sa LSV-om, i pozivali su Bunjevce da glasaju za Ligu. Na ovim izborima su bili u koaliciji sa Vojvođanskom partijom. Izašli su pod imenom Vojvođanska tolerancija, a listu su predložile Sandžačko-raška partija i Crnogorska partija. Na toj listi je potpredsednica Bunjevčake matice bila druga. Ivan Sedlak, predsednik Matice, ako želi da se bavi politikom, neka osnuje svoju partiju. Ključno je da je podrška Vojvođanskoj partiji, u stvari podrška onima koji su odbačeni od Lige, jer su suviše radikalni.  Njihov interes je otcepljenje Vojvodine.  Od toga se javno ograđujemo, rekao je Bajić, pozivajući Ivana Sedlaka da da ostavku na rukovodeće mesto u Bunjevačkoj matici. Sa druge strane, svi oni koji su u Tavankutu i Ljutovu bili pozvani da glasaju za Bunjevce na listi Građani i građanke, glasali su za Aziza Jašarija, za Romsku partiju Srđana Šajina, što je takođe odnelo glasove Bunjevcima. Pravo je svakoga da ide na izbore, ali mora da govori istinu – dodao je Bajić.

  N.H.K.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja