Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.08.2018. Sreda
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Politika
  Karolj Kovač, predsednik Izborne komisije grada Subotice o konačnim rezultatima izbora u Subotici
  Pošteni izbori u Subotici, u duhu tolerancije
  03.05.2016.

  • Gradska Izborna komisija usvojila je konačne rezultate izbora za lokalni parlament.  Izlaznost u Subotici je bila 48, 47 posto, pošto je od 130.766 glasačkih listića 67.318 neupotrebljenih.  Izborna komisija je konstatovala ukupno 1904 nevažečih listića, odnosno da je 61.499 građana Subotice odlučilo konačan ishod izbora i većine odbornika u Skupštini Subotice
  • Izbori su protekli pošteno i regularno, uz samo nekoliko prijava sa biračkih mesta, istakao je za "Subotičke novine" Karolj Kovač, predsednik Izborne komisije Subotice.

  3822_1.jpg
  Karolj Kovač

  Gotovo polovina Subotičana od ukupno 130.766 onih koji su imali pravo glasa na lokalnim izborima, što je 48, 47 posto glasova građana, koji su glasali na 105 glasačkih mesta u Subotici, odlučilo je ko će u narednom mandatu od četiri godine sedeti u odborničkim klupama gradske Skupštine. Šta su Subotici doneli ovi izbori, pitanje je koje postavljaju i građani i funkcioneri, a odgovor je čini se identičan, jer većina smatra da će manje partija u Skupštini doneti veću stabilnost i Gradskoj upravi u odlučivanju i Gradu i građanima u jedinstvenijim odlukama oko razvoja Grada.

  Nakon obrade potpunog glasačkog materijala, odnosno listića za glasanje sa 105 izbornih mesta, Izborna komisija je saopštila konačne rezultate izbora, pa je već u utorak uveče, 25. aprila bilo poznato koja će stranka imati koliko odbornika u sazivu nove Skupštine. Ovi rezultati biće odmah uneti i u Službeni list Grada Subotice.

  —Neregularnosti nije bilo ni na jednom izbornom mestu, osim jednog pismenog prigovora povodom otvaranja jednog biračkog mesta, zbog kašnjenja od 15 minuta, što nije bio razlog za produžavanje, niti poništavanje izbora. Dobili smo jednu usmenu prijavu od strane predstavnika izborne liste „Građani i građanke Subotice”, da su ih nepoznata lica uznemiravala prilikom dovoženja birača na biračko mesto u MZ Peščara.  Naime, navodno je organizovan prevoz birača koji su putničkim vozilima grupno dolazili na biračka mesta i usput su, kako je prijavljeno, bili uznemiravani od strane nepoznatih lica, te se nezvanično tvrdilo da su plaćani za glasanje.  Za nas je važno da na biračkim mestima nije bilo incidenata, niti je uočeno da su birači eventualno unosili popunjene, a iznosili prazne glasačke listiće. Utvrdili smo da na biračkim mestima nije bilo nikakvih incidenata, zbog kojih bi trebalo da se zatvori bilo koje biračko mesto.  Izborna komisija Grada Subotice i nema nadležnost, ili bilo kakva ovlašćenja vezana za incidente koji se dešavaju van biračkog mesta. Prema saznanju Izborne komisije, ovih nekoliko situacija je prijavljeno nadležnim organima koji će i sprovesti istrage vezane za ta dešavanja, pojasnio je Karolj Kovač, predsednik Izborne komisije Grada.

  Na pitanje kako ocenjuje ovogodišnje izbore u lokalu, Kovač kaže za "Subotičke novine" da lično smatra da su ovi izbori doprineli stabilnosti funkcionisanja Grada, jer će manje stranaka činiti Koaliciju u vlasti, lakše će se donositi i odluke, jer neće biti uslovljavani od strane jednog ili dva odbornika kao u ranijoj praksi.

  3822_2.jpg

  —Što se tiče upravnih sporova, svi su okončani još 21. aprila, uoči izborne tišine, tako da je Izborna komisija pravilno utvrdila i proglasila svih 12 izbornih lista, a 13. izbornu listu „Subotica treba da zna - Darko Antelj” odbila je, a takvu odluku je naknadno, a pre izbora, potvrdio i Upravni sud, objašnjava Kovač.

  Predsednik Izborne komisije kaže i da je u početku bilo malo problema oko boje glasačkih listića, jer su u lokalu listići za lokalne i republičke izbore bili prilično slične nijanse.

  —Birači su, naime, na pojedinim biračkim mestima takve glasačke listiće ubacili u pogrešne kutije. To je odvuklo vreme prilikom prebrojavanja listića, a bez obzira što su se našli u pogrešnoj kutiji, ti listići su bili važeći, svi koji su bili propisno obeleženi.  Jedna dama po imenu Marija, iz Gradske uprave, kao pravi perfekcionista, obavestila je skoro sva biračka mesta i dala instrukcije, na koji način da se razvrstaju takvi glasački listići. Taj i slični gestovi ostalih zaposlenih iz Gradske uprave doprineli su tome da u Subotici ne kasne konačni rezultati, a i urađena je obuka ljudi koji su bili na biračkim mestima, kaže Karolj Kovač.

  Zbog svoje odgovorne funkcije, zahvalio se svim članovima Izborne komisije koji su uspeli da sprovedu izbore u Subotici, kako je istakao, u duhu tolerancije i harmonije.

  —Sve odluke u toku ovog izbornog procesa, donosili smo jednoglasno, što mislim da nije bio primer prilikom održavanja izbora u ranijim periodima, a čestitamo svim strankama, grupama građana, koji su prešli izborni cenzus i imaju svoje odbornike u Skupštini Grada. Osam izbornih lista je prešlo cenzus: koalicija oko SNS-a, SVM, GG Jene Maglai, koalicija DS-a, koalicija LSV-a, koalicija Vojvođanska tolerancija, SBB i Ruska stranka.  Cenzus sa 5 posto glasova birača nisu prešli SRS-DSS-Dveri, GG Dosta je bilo, Građani i građanke Srbije i koalicija SPS, JS i Komunisti.

  —Političke stranke ili koalicije stranaka koje nisu prešle cenzus od 5 posto glasova birača neće imati odbornike u Skupštini, niti će odbornike dobiti Koalicije političkih stranaka nacionalnih manjina koje nisu prešle prirodni prag, objašnjava Karolj Kovač.  Najviše glasova je dobila lista "Aleksandar Vučić - Srbija pobeđuje" 37,32 posto, odnosno 23.685 glasova, zatim, "Savez vojvođanskih Mađara" 13,74 posto, odnosno 8.724 glasova, na trećem mestu je "Jene Maglai – Pokret za građansku Suboticu" 12,98 posto, odnosno 8.240 glasova, četvrto mesto je zauzela lista "Za pristojnu Suboticu – Demokratska stranka" 8,31 posto, odnosno 5.275 glasova, zatim peta je "Liga socijaldemokrata Vojvodine – Nenad Čanak – Socijaldemokratska stranka – Boris Tadić, Zelena ekološka partija" 5,73 posto, odnosno 3.636 glasova, na šestom mestu je lista "Dosta je bilo – Saša Radulović" 4,7 posto, odnosno 2.984 glasova, na sedmom mestu je lista "Ivica Dačić – Socijalistička partija Srbije – Jedinstvena Srbija, Dragan Marković Palma, Komunistička partija" 4,14 posto, odnosno 2.628 glasova, na osmom mestu je "Srpska radikalna stranka, Dveri, Demokratska stranka Srbije" 4,04 posto ili 2.568 glasova, na devetom mestu je lista "Savez bačkih Bunjevaca – Mirko Bajić" 2,29 posto sa 1.454 glasova, na desetom mestu je lista "Ruska stranka – Igor Petrov" 1,47 posto ili 935 glasova, na 11. mestu "Vojvođanska tolerancija" 1,31 posto ili 832 glasa i na 12. mestu "Građani i građanke Srbije" 0,84 posto sa osvojenih 538 glasova birača.

  Najbolji rezultat je dakle potvrdila lista "Aleksandar Vučić - Srbija pobeđuje" koja je po broju glasova obezbedila 31 odborničko mesto od ukupno 67 i nedostaju im samo tri odbornička glasa za većinu, što još malom broju stranaka otvara vrata za odbornička mesta u Skupštini Grada.  Nakon konačne obrade podataka, tvrdi se da SVM i Pokret za građansku Suboticu će imati po 11 odbornika, koalicija oko DS-a imaće verovatno 7 odborničkih mesta, Koalicija LSV-SDSZEP 4 i po 1 odborničko mesto će imati manjinske stranke SBB, Ruska stranka i Vojvođanska tolerancija.

  Manje stranaka u koaliciji nove vlasti

  U budućoj vlasti biće najverovatnije SNS sa koalicionim partnerima - strankama (31 odbornik), SVM samostalno sa 11 odbornika i SBB sa jednim odbornikom, što je ukupno 43 odbornika.  Da li će te stranke proširivati koaliciju na vlasti sa još nekim strankama odlučiće pobednička koalicija na čelu sa SNS-om. U opoziciji će se prema sadašnjim nagađanjima naći najverovatnije oko 24 odbornika, odnosno stranke Koalicija oko DS-a, Pokret za građansku Suboticu - Jene Maglai, Ruska stranka i Koalicija oko LSV-a i koalicija Vojvođanska tolerancija.

  Novi gradonačelnik iz SNS-a

  Kako nezvanično saznajemo, novi gradonačelnik Subotice će biti imenovan iz Srpske napredne stranke koja je osvojila istorijski rezultat u Subotici i dobila najviše glasova na upravo završenim izborima. Budućeg gradonačelnika, inače, ponovo biraju stranke, a ne građani neposredno, kao što se već zna.

  Nije poznato još kada će se formirati nova većina, ali najavljuje se da će najkasnije za tri nedelje novi saziv koalicije na vlasti biti poznat, kao i konstituisanje gradske Skupštine.

  Nada Harminc Karanović

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja