Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 20.06.2018. Sreda
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Kultura
  Mladi Subotičani u svetu: Zvezdana Todorović
  03.05.2016.

  Jedno od lica s naslovnica širom sveta, devojka pred čijom lepotom zastaje dah je naša devojka iz komšiluka, Zvezdana Todorović.  Rođena Subotičanka, odrasla u Aleksandrovu, pohađala Osnovnu školu „Sveti Sava“, zatim Gimnaziju „Svetozar Marković“, te završila Fakultet za turizam i ugostiteljstvo na "Singidunumu".  Za sve to vreme nikada nije planirala da živi van Srbije. Sada je već godinu dana u Dubaiu, a za dalje, ko zna... ni ovo nije planirala...

  3824_1.jpgKoliko god da smo suočeni sa činjenicom da je mladim ljudima teže nego ikada doći do posla, da im ni završene škole i diplome nisu garancija sigurne egzistencije, toliko im je s druge strane otvoren čitav svet. Inicijativa, informisanost, upornost, svestranost, stručnost, samo su neke od osobina koje danas mlad čovek mora da poseduje da bi se uputio u bolji život. Znanje engleskog, dobra komunikacija, organizovanost, spremnost na timski rad i stalno učenje, sve se to podrazumeva da sadrži jedan dobar paket, koji pri tom mora biti i dobro upakovan. Ovako počinjemo priču o prelepom "paketu" - Zvezdani Todorović, koja u svojoj skromnosti ni slutila nije kuda će je životni put odvesti. Rođena je u Subotici, odrasla u Aleksandrovu, završila Gimnaziju „Svetozar Marković“, a zatim i Fakultet za turizam i hotelijerstvo na "Singidunumu".  Vezana za porodicu i svoje društvo Zvezdana nije planirala da živi van Srbije. Ali kada se nakon završetka studija susrela sa nemogućnošću da se ovde zaposli, odlučila je da po tom pitanju mora nešto preduzeti.

  -Dok sam studirala bavila sam se modelingom, dosta sam putovala i to je bilo lepo iskustvo gde sam upoznala druge zemlje i srela mnoge drage ljude kako iz Srbije, tako i iz inostranstva. To mi je bio samo hobi u kom sam uživala – počinje priču Zvezdana i objašnjava da, baviti se modelingom ili biti model znači angažovanje za poziranje za određenu namenu, prikazivanje ili promovisanje garderobe ili nekih drugih proizvoda u reklamama, katalozima, bilbordima.

  – Međutim, kada sam nakon studija videla da od posla u struci nema ništa, okrenula sam se onome što sam već počela da radim.  Saznala sam da američka kompanija "Abercrombie and Fitch" tj. Hollister koji je kalifornijski brend poznat po tome da zapošljava modele u svojim buticima kako bi privlačili više kupaca, otvara radnje u Dubaiu i Abu Dabiju i da će kasting biti organizovan i kod nas, rešila sam da se prijavim.

  Kasting je prošla i već za par meseci bila u Dubaiu. Nikada, kaže Zvezdana, neće zaboraviti prvi dan kada je doputovala i tek u tom trenutku shvatila kakvu je odluku donela i koliko će joj se život promeniti. -Kao i svugde i ovde život ima i svojih prednosti i mana. Ono što mi umnogome olakšava život ovde jesu prijatelji koje sam stekla, tj moje radne kolege koje su mi ovde kao braća i sestre. A imam i tu sreću da i moja najbolja drugarica iz Subotice, još iz srednje škole, Jovana Kovačević takođe živi i radi u Dubaiu.  Pored rada u butiku, Zvezdana je i dalje model, ima fleksibilno radno vreme prilagođeno tome da može da se izorganizuje za kastinge, slikanja revije, jer sve je to u istom interesu. -Jedini je problem što nemam mnogo slobodnog vremena za sebe.  Imam osećaj da kada bi mi dan trajao i 60 sati ne bih stigla sve što sam zamislila. Stalno imam osećaj da negde kasnim. Zvezdana kaže da je i ranije znala da kaže „kako vreme leti“ ali da toga zapravo i nije bila toliko svesna koliko od kada je u Dubaiu. Evo kako izgleda jedan njen uobičajeni radni dan.

  -Dobila sam posao slikanja za katalog i on je planiran od 9-13 časova. Ustajem oko pola osam da pripremim doručak i sve što mi je potrebno. Posle slikanja idem na posao u Hollister, smena mi počinje od 14 časova i radim do 23 sata. Ako nisam jako umorna, izlazim sa drugaricama, a najčešće samo žurim kući na spavanje. U slučaju da nemam zakazani kasting ili modeling posao, volim da provedem bar sat vremena na bazenu ili idem u teretanu. I to je to, uglavnom.  Ali su zato slobodni dani, kojih nema mnogo, puno zabavniji. Za Zvezdanu je jedna od pozitivnih strana Dubaia i to što je uvek lepo vreme, leti čak i previše, oko 50 stepeni. -Kada imam slobodan dan, a nemam još neki dodatni posao, trudim se da uvek radim nešto novo ili da posetim neko mesto gde još nisam bila, a ovde svega toga ima na pretek. Volim Dubai zbog izbora koje pruža, čak i po najvećim vrućinama, možete da skijate ili se kližete u shoping centrima. Ono što me ovde najviše opušta jesu plaže i žao mi je što u njima ne mogu da uživam makar malo češće. Ali sve što je lepo kratko traje, baš kao i nedavna poseta mame Slavice koja je stigla kao poklon za Zvezdanin rođendan.

  -Želela sam da mama baš tada dođe ovde i divno smo se provele i uživale. Šteta što je kratko trajalo i već mi nedostaje.  Porodica i prijatelji su jedino što mi nedostaje iz Subotice. Prošle godine sam kući išla dva puta, prvi put u avgustu da se odmorim malo od ovdašnjih vrućina, a onda opet u novembru. Ove godine planiram da u Srbiji provedem samo par dana, a preostali deo godišnjeg odmora iskoristim za neke nove destinacije. Nadam se da će to biti Afrika. Srećna je ovde, kaže, oseća se ispunjeno, ali ne planira da ceo život provede u Dubaiu. U budućnosti sebe vidi kao uspešnu osobu i teži ka tome. -Naučila sam da ne mogu mnogo da planiram, uvek samo kažem, videćemo kako se sve bude odvijalo. Sledeće godine mi ističe dvogodišnji ugovor. Volela bih da nađem novi posao u svojoj struci. Želela bih da živim u nekom evropskom gradu, ali videćemo, nisam ni ovo planirala, tako da...

  L. Raos

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja