Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 21.08.2018. Utorak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Zdravstvo
  Centar za vantelesnu oplodnju u Bolnici trebalo bi da bude završen do kraja godine
  Ambulanta prima prve pacijente u maju
  04.05.2016.

  Otvaranje Centra za vantelesnu oplodnju podići će nivo Opšte bolnice i predstavljati korak bliže ostvarenju vizije da ta zdravstvena ustanova postane kliničko- bolnički centar, rekao Goran Bićanin, direktor Opšte bolnice Subotica.  Prve bebe iz epruvete očekuju se do kraja naredne godine.

  Prva faza radova na rekonstrukciji i adaptaciji 1. sprata novog dela Opšte bolnice, namenjenog Centru za vantelesnu oplodnju, kao i subspecijalističkoj ambulanti za sterilitet i vantelesnu oplodnju je završena, saopšteno je prošle nedelje u subotičkoj Bolnici. Centar za vantelesnu oplodnju trebalo bi da bude završen, opremljen i da počne sa radom krajem ove ili najkasnije početkom sledeće godine.

  3826_1.jpg

  Subspecijalistička ambulanta će početi sa prijemom i evidencijom pacijenata, ispitivanjima i pripremama pacijenata za vantelesnu oplodnju već za mesec dana.

  - Da bi bili uvršteni u državni program, odnosno licencirani, moramo imati adekvatan prostor, opremu, licencirane embriologe i ginekologa. Trenutno nemamo licenciranog embriologa, imamo biologe koji u bolnici rade na nekim drugim poslovima, ali se oni mogu edukovati u ovom pravcu uz nekog ko je već licenciran i ko zna da radi ovaj posao. U pregovorima smo da za neko ili stalno vreme uskoro iz naše zemlje ili inostranstva dobijemo licenciranog embriologa - istakao je prof. dr Aleksandar Radulović, ginekolog i načelnik Centra za vantelesnu oplodnju u subotičkoj bolnici.

  Otvaranje Centra za vantelesnu oplodnju podići će nivo Opšte bolnice i predstavljati korak bliže ostvarenju vizije da ta zdravstvena ustanova postane kliničko-bolnički centar, istakao je između ostalog direktor bolnice Goran Bićanin.

  - Ideja je da sa svojim načinom razmišljanja i radom ubedimo buduće pacijentkinje da dođu u naš Centar, te da prof Radulović koji ima mnogo obrazovanja i entuzijazma prenese svoju energiju i želje na njih, te da i dobijemo prve bebe iz epruvete.  Ovo je svakako još jedan veliki korak za subotičku bolnicu i sve građane i pacijente koji dolaze kod nas - rekao je dr Bićanin.

  Za završetak građevinskih radova Centra za vantelesnu oplodnju, rebalansom gradskog budžeta obezbeđeno je 10 miliona dinara, dok je Uprava za kapitalna ulaganja izdvojila 9,5 miliona dinara za njegovo opremanje.

  Procenjuje se da ukoliko sve bude teklo po planu, prva beba iz epruvete u Subotici trebalo bi da bude rođena krajem 2017. godine.  Centar za vantelesnu oplodnju prošle nedelje obišao je i Jene Maglai, aktuelni gradonačelnik, koji je istakao važnost postojanja jednog takvog Centra za naš Okrug.

  A. Šiška

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja