Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.08.2018. Sreda
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Zdravstvo
  U Gerontološkom klubu Centar II održana svečanost povodom obeležavanja 45 - godišnjice postojanja Službe pomoći i nege u kući
  Uskoro i licenca za rad
  05.05.2016.

  U Gerontološkom klubu Centar II nedavno je održana svečanost povodom obeležavanja 45-godišnjice postojanja Službe za pomoć i negu u kući. Kako bi se stvorili uslovi za dalji razvoj i ispoštovali zakoni u oblasti socijalne zaštite u narednom periodu, prema najavama nadležnih, toj Službi će biti uručena i licenca za rad.

  3829_1.jpg

  Među prvim gradovima u bivšoj Jugoslaviji, 1971. godine, Subotica je odlučila da osnuje Službu pomoći i nege u kući koja postoji i danas a namenjena je našim najstarijim sugrađanima.

  - Pre 45 godina u Subotici su nastali prvi rasporedi i krenule su prve kućne pomoćnice za pomoć u kući našim najstarijim sugrađanima, u okviru njihovog vaninstitucionalnog zbrinjavanja.  Tadašnja lokalna samouprava prepoznala je ovu vrstu potrebe, a zatim je usledilo ujedinjavanje sa Gerontološkim centrom 1978. godine, te je tako nastala ova Služba - istakla je Vesna Pajić, organizator Službe Otvorene zaštite u Gerontološkom centru Subotica.

  Nenad Ivanišević, državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, izrazio je zadovoljstvo povodom obeležavanja jubileja Službe, kao jedne od najstarijih na Balkanu, koja pruža pomoć i negu ljudima trećeg doba. Istakao je da će Ministarstvo uvek podržavati ovakve oblike zaštite.

  - U najkraćem roku će, ovoj Službi za negu i pomoć u kući, najstarijoj takve vrste na Balkanu, biti uručena licenca i na taj način biti unapređen kvalitet u pružanju usluga - najavio je dr Ivanišević.

  Služba otvorene zaštite trenutno ima 800 korisnika. O njima brinu 44 zaposlena lica - kvalifikovane medicinske sestre, negovatelji i gerontodomaćice. Oko 200 ljudi je na listi čekanja da im se omogući „Otvorena zaštita“, ali u Gerontološkom centru kažu da to i nije veliki broj, obzirom na nedostatak kadra u toj ustanovi.

  A. Šiška

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja