Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.08.2018. Sreda
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Politika
  Služba za pomoć i negu u kući Gerontološkog centra u Subotici proslavlja jubilej - 45 godina rada
  Ministar Vulin uručio licencu za rad
  07.05.2016.

  Služba za pomoć i negu u kući pri subotičkom Gerontološkom centru, ove godine obeležava 45. godina rada i postojanja.  Do danas, Služba je opstala i uspešno funkcionisala, a u sredu, 5. maja, dobila je i licencu za rad, koju je direktoru Gerontološkog centra Petru Balaževiću, uručio Aleksandar Vulin, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Srbije.

  3837_1.jpg

  Licenca za rad je prema rečima Petra Balaževića uručena kako bi se stvorili uslovi za dalji razvoj Službe i ispoštovali zakoni u oblasti socijalne zaštite u narednom periodu.

  — Veoma smo zadovoljni što je Grad kao i nadležno Ministarstvo prepoznalo važnost opstanka ove Službe koja inače nije obavezna.  Iako je Služba pretrpela reorganizaciju i racionalizaciju zaposlenih, ipak je opstala i to našim korisnicima mnogo znači, što nam je naravno podstrek da i ubuduće još bolje i kvalitetnije radimo. Licenca je Službi uručena u delu koji se odnosi na otvorenu zaštitu a koji je finansiran od strane lokalne samouprave. Ponosan sam što smo ispunili stroge kriterijume za dobijanje licence — naglasio je Balažević.  Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin rekao je između ostalog da je Subotica grad koji brine o najstarijim sugrađanima, te da je socijalna zaštita dobro uređena.

  — Naši standardi su visoki i mogu da se porede sa bilo kojom evropskom zemljom. Kada se dobije licenca, ona podrazumeva da su korisnici ustanove zaštićeni na najbolji mogući način, i da njihov život jeste bolji i pravedniji. Interes je države da omogući našim najstarijim sugrađanima da što duže ostanu u svojim domovima sa svojim porodicama, prijateljima a da bi to bilo moguće i da bi se odlazak u neku od institucija odgodio, moraju da postoje usluge kao što je usluga Otvorene zaštite u Gerontološkom centru, jer u ovom centru oko 800 korisnika svakodnevno može da zatraži uslugu koja mu je potrebna — naglasio je ministar Vulin.

  Ministarstvo rada, zapošljavanja, boračka i socijalna pitanja je u protekle dve godine u socijalnu zaštitu u Suboticu direktno uložilo preko 100 miliona dinara, dok su indirektna ulaganja takođe značajna, istakao je ministar Vulin.

  Služba otvorene zaštite Gerontološkog centra ima 800 korisnika, o njima brinu 44 zaposlena lica - kvalifikovane medicinske sestre, negovatelji i gerontodomaćice. Oko 200 ljudi je na listi čekanja za ovu uslugu.

  Osim Gerontološkog centra otvorenom zaštitom u Subotici bavi se i organizacija „Karitas” koja ima odličnu saradnju sa Gerontološkim centrom.

  Prema rečima direktora Petra Balaževića, Gerontološki centar trenutno ima 10 gerontoloških klubova, bilo je ambicija da se mreža klubova proširi, ali je za sada, kako je naveo, to nemoguće.  Briga o korisnicima na terenima gde nema gerontoloških klubova, rekao je Balažević pokriva se na druge načine, a najbitnije je da su svi korisnici zbrinuti i da im je pružena kvalitetna i odgovarajuća usluga.

  Svečanosti uručivanja licence za rad u Gerontološkom klubu II, prisustvovali su pored Aleksandra Vulina, ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, i Nenad Ivanišević, državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ilija Maravić, predsednik Skupštine Grada, Dragi Vučković, načelnik Severnobačkog okruga, Milimir Vujadinović, član Gradskog Veća za socijalnu zaštitu, predstavnici subotičke organizacije penzionera, „Karitasa”, Centra za socijalni rad i brojni drugi gosti.

  A. Šiška

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja