Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.06.2018. Petak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Kultura
  Filozofski klub „Novi surferi”
  Da li je utopija moguća?
  08.05.2016.

  Peti susret Filozofskog kluba „Novi surferi” održan je u sredu, 4. maja u Omladinskom klubu “Skladište“ Fondacije "Danilo Kiš". Tema petog susreta bila je: Da li je utopija moguća?

  Utopija je nepostojeće mesto, od Tomasa Mora sinonim za društvo pravde, ali isto tako za nemoguću političku stvarnost.  Kao reč se često koristi kako bi se označilo ono što govornik smatra iluzijom. Postavljanjem pitanja - da li je utopija moguća, pitamo se o mogućnosti postizanja društva pravde, političke zajednice u kojoj će ideal pravde biti ostvaren.  Pritom se ne oslanjamo na koncepcije spasa koje po pravilu imaju religijski karakter, naprotiv mi ih na izvestan način opovrgavamo ne pristajući na transcedentnu pravdu, na obećanje onostranog ispunjenja večne pravde.

  3844_1.jpgPitanje da li je utopija moguća može da se parafrazira i kao: da li je moguće misliti utopiju ili se radi o apstraktumu koji na kraju ostaje samo prazna reč. Ima li misao o utopiji nekog jasnog sadržaja ili se radi o maglovitoj predstavi nečega idealnog, o nekom poretku koji je nemoguć u smislu neostvariv.

  Već sada se kao problem ispostavljaju koncept pravde, idealnog...  Recimo, da li je pravedno ono kako jeste ili ono kako treba da bude? Da li ono kako treba da bude otkriva prirodu ljudskog bića upravo time što se kroz trebanje izražava nemogućnost aktuelnosti čovekovih ideala...?

  Voditelj Filozofskog kluba "Novi surferi" bio je Boris Čegar, profesor filozofije.

  Filozofski klub "Novi surferi" je namenjen onima koji žele da: se poduče dobroj komunikaciji i aktivnom slušanju, uče kako da oblikuju misao u reč, zadobiju samopouzdanje i otvorenost za drugačije mišljenje, razviju veštinu vođenja otvorenog dijaloga i argumentovane rasprave, unapređuju svoje govorne i komunikacione veštine, nauče kako se gradi dobar argument, osete atmosferu kvalitetne rasprave, te svetu pristupaju kritički i kreativno.

  Organizator Filozofskog kluba "Novi surferi" je Fondacija "Danilo Kiš".

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja