Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.08.2018. Sreda
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Politika
  Novim prugama ka svemirskim brzinama
  28.11.2013.

  Napredak u svakom pogledu! To je cilj svih nas, a najbolje se ide napred, to bogami poprilično brzo, šta mislite čime? Pa brzim prugama Srbije, naravno! Iako je srpska železnica verovatno (ako ne i sigurno) jedina u svetu kojom vozovi idu sporije nego pre 100 godina, nada ipak postoji.

  Dobili smo obećanje da će se stanje poboljšati! Ne zna se koje obećanje je baš po redu, ali bitno je da je obećano da lokomotive srpskim prugama više neće juriti maksimalnom brzinom od 50 kilometara na čas, već ćemo dostići čak 200! I to ni manje ni više nego čak do Budimpešte!

  385_1.jpg  Zahvaljujući našem premijeru Ivici Dačiću, koji će krajem meseca učestvovati na samitu u Bukureštu sa još 16 premijera evropskih zemalja i Kine, predsednik Vlade će tu priliku iskoristiti da s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, kako reče, kineskim partnerima predloži zajedničku realizaciju projekta rekonstrukcije pruge Beograd-Budimpešta, kako bi se vozovi na toj deonici kretali brzinom većom i od 200 kilometara na sat. Kako li će se samo prost i neuk narod navići na ove svemirske brzine?

  Iako se ne zna tačno kada će projekat biti ostvariv, kad se to bude desio, moramo biti spremni na radikalne promene u sistemu javnog prevoza.

  Iako je još pre 22 godine njegov, takoreći, prethodnik i bivši republički premijer Dragutin Zelenović lansirao ideju‚“Brze pruge Srbije‘‘ od nije bilo ništa, a mi smo se i dalje klackali „nazovi“ vozovima koji su više podsećali na tramvaje. Možda bi produktivnija ideja od nabavki „ultrabrzih“ lokomotiva bila reperacija dotrajalih i pretrajalih pruga, ali to pitanje se ipak ostavlja „stručnjacima“.

  Na stranu to što svuda u razvijenom svetu vozovi dostižu „brzinu svetlosti“ takoreći, i svako kašnjenje duže od par sekundi za sobom povlači ozbiljne konsenkvence, ipak ćemo i mi „voz za trku imati“. Ako ništa drugo, ono bar do Budimpešte. I to jurnjavom od neverovatnih 200 kilometara na sat!

  Na ovo bi čak i Zelenović bio ponosan. Kad već nisu uspele njegove „Brze pruge Srbije“, možda Dačićeve hoće. Ostaje da se vidi (i provoza).

  V. Đurišić

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja