Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 21.08.2018. Utorak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Grad
  Subotičani u znatno manjem broju posetili Palić tokom praznika
  Prvomajski uranak
  09.05.2016.

  Iako su organizatori proslave 33. Prvomajskog uranka u Subotici i na Paliću očekivali i do 50.000 posetilaca, ove godine hladno i kišovito vreme uticalo je na znatno manji broj posetilaca Paliću. U svom govoru aktuelni gradonačelnik Jene Maglai istakao da će naredne godine Palić konačno biti spreman za kupače.

   3850_1.jpg

  Posetiocima koji godinama tradicionalno odlaze na Palić, na raspolaganju su bili raznoliki vašari, štandovi sa mesnatim proizvodima i slatkišima, luna park, kao i brojni ugostiteljski objekti i restorani sa pretežno vojvođanskom kuhinjom i lokalnim specijalitetima.

  3850_2.jpg

  Manifestaciju su pratili i različiti kulturni i zabavni programi na nekoliko lokacija, a nije izostao ni tradicionalni Trimbi, gde je najstariji učesnik ove godine bio Ištvan Lošonski, naš sugrađanin koji je napunio 96 godina.  Za malo više od sat vremena ovaj vitalni starac prešao je biciklom više od 10 kilometara, čime je oborio mnoge rekorde na toj manifestaciji.

  3850_3.jpg

  Aktuelni gradonačelnik Jene Maglai u svom obraćanju posetiocima Palića istakao je između ostalog da je uveren da će Palićko jezero naredne godine konačno biti dostupno za kupače.

  - Između dve prvomajske proslave, urađeno je mnogo toga na planu poboljšanja biodiverziteta u jezeru, kvaliteta vode i smanjenja njenog zagađenja, gde se posebno ističe Sporazum sa Nemačkom razvojnom bankom koja će bespovratno finansirati sve te projekte. Ubeđen sam da, ako ne ove godine, sledeće godine će se moći kupati na Paliću, kvalitet vode se rapidno popravlja u odnosu na ranije godine i mislim da je to jedan ozbiljan iskorak gde ćemo moći negde na jesen ili početkom sledeće godine da vidimo i prvog strateškog investitora na Paliću - istakao je Maglai.

  3850_4.jpg


  I dok su prema rečima nadležnih iz preduzeća "Park Palić", turistički kapaciteti na Paliću za dane praznka bili popunjeni, te na smeštaju nije bilo slobodnih kreveta, osetan je i vidljiv pad broja posetilaca. Njihov broj ove godine nije dostigao cifru od oko 50.000 ljudi koliko je planirano, a kao glavni uzročnici navode se hladno i kišno vreme, ali i sve veći broj putovanja građana u druge gradove i destinacije.  Prema nekim navodima 1. i 2. maja u večernjim satima kada je bilo hladno sa temperaturom i do samo 6 stepeni uz pojavu kiše, na Paliću se nije mogao videti ni jedan parkirani auto, niti šetači pored jezera, što nije bila uobičajena slika prethodnih godina.

  Organizator Kult rock Festa „Stringtown“ UG "Mladost" se zahvalio sugrađanima i gostima iz drugih gradova na prisustvu Prvom festivalu ovakve vrste u našoj sredini.

  - I pored naznaka loših vremenskih uslova, prvi dan festivala kada su se bendovi „Perpetuum mobile“, „Električni orgazam“, „Zabranjeno pušenje“ i „Orthodoks Celts“ pokazali u svojim najsjajnijim izdanjima, uživalo se u dobroj atmosferi i pokazanom dobrom raspoloženju.  Nažalost, naredni dan, 1. maj, bio je uzrok neraspoloženja svih na Paliću. Usled loših vremenskih uslova, već oko 18 časova, naše omiljeno svratište je opustelo.  Do 19 i 30 časova, organizator se nadao da makar kiša zastane. Kako do toga nije došlo, menadžeri bendova „Crvena jabuka“, „Hypnotized“ i „Divlje jagode“, usaglasili su se da usled vremenskih neprilika na Paliću ne postoje uslovi za održavanje koncerata. Kako su prognoze za naredni dan bile iste, zaključeno je da se tokom leta i jeseni, održe pojedinačni koncerti - rekao je Branko Buljovčić, predsednik UG "Mladost".

  3850_5.jpg

  Organizator je od prisutnih koji su kupili karte zatražio lične kontakte i istima će naredne nedelje biti izvršena refundacija ili ponuđene zamene za koncert Dina Merlina ili za sva tri dogovorena koncerta u paketu.

  A. Šiška

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja