Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 21.08.2018. Utorak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Grad
  Pričam ti priču...
  Verovanje u čuda
  10.05.2016.

  Lepo je kada nađemo sagovornika da potvrdi ono što želimo, a još lepše ako se to uspešno plasira i u medije i predstavi kao sušta istina. Najlepše je, svakako, ako taj trend želja održavamo decenijama pa i čitav vek.

  Palić je, jel’te, i banja. Tako piše u prospektima i turističkim ponudama pa bi tu priču trebalo i mi da prihvatimo.  Izletište, banja, turistički biser ravnice i šta ti ja znam šta sve još. Čak je i u državnom službenom listu, početkom 90- ih godina, ozvaničeno da nam je Palić banja jer se u njemu, tobož, oduvek banjalo, a službeno ozvaničenje je gradu i Pokrajini trebalo da bi se stekle olakšice za njeno održavanje.

  Sve je, elem, urađeno da nam u svesti ostane usađeno kako i samo pominjanje Palića podrazumeva i banjsko mesto. Ali, i pored toga, od banje, bar u poslednjih pola veka, nema ni traga, ni glasa. Zato, ili valjda zbog one naše navike koja želje i misli uzimaju zdravo za gotovo, a možda i zbog toga što mnogi misle da banje podrazumevaju toplu i lekovitu vodu, Subotica je otpočela ispitivanja šta se to nalazi ispod i u okolini jezera. U leto 1978. prva bušotina pokazala je da oko Palića ima i tople i lekovite vode na pretek. Tada smo se ponovo setili i opsetili da je Palić, ustvari banja i da nema ništa nelogično u tome što se ona nalazi usred izvorišta tople i lekovite vode osim, možda, činjenice da u njoj nema nijednog termalnog bazena.  On je, napokon, izgrađen 1984. godine, a 11 godina kasnije prokopan je kanal Tisa-Velebit-Palić i tada je po prvi put rečna voda dotekla u naše jezero i bitno smanjivala posledice kanalizacionih zagađenja...

  Prošle nedelje u našoj (zamišljenoj) palićkoj banji održan je 126. po redu Prvomajski uranak. Bio je rekordan u poseti, kao i svi dosadašnji uranci, jel’te.  Izjava zvaničnika „Park Palića“ glasi da su bili popunjeni svi smeštajni kapaciteti i da je poseta bila veća za 15 odsto u odnosu na prošlu godinu. Prvi čovek Subotice reče da se već vidi napredak u razvojnim planovima našeg bisera ravnice, a tek kada bude pokriven termalni bazen u banju će dolaziti, baš kao što je bilo prošle subote, „između pet i deset hiljada gostiju“.

  Da se to naši zvaničnici nisu malo zabrojali ili prevideli da je Palić banja samo na papiru, da se čuda (možda) i događaju, ali podalje od Subotice. Recimo u Sarajevu kad Miljacka mostove odnese, kad lupetamo kako rode donose decu ili, na primer, kada pročitamo da se u Severnoj Koreji dogodila pljačka banke. U ta je čuda, pretpostavljam, Subotičanima lakše poverovati nego da dozlaboga zapušteni Palić sa žućkastotamnom vodom i banjskom infrastrukturom u nečijoj glavi i bogtepita kakvim planovima, liči na banju.

  Ako je, ipak, laganje dozvoljeno i ako za izgovorene i napisane laži niko nikada i ne odgovara, hajde da i dalje verujemo da je naš Palić stvarno banja i sa velikim i malim „B.b.“, da će uskoro (bar za naših života) biti posećeniji i lekovitiji i od Baden Badena s kojim su ga u pradavna vremena i upoređivali.

  Zašto se, uostalom, uvek mora verovati sopstvenim očima. Ponekada treba verovati i u čuda.

  Ništa nas ne košta, a i lepo je.

  M.Po.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja