Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.08.2018. Sreda
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Zdravstvo
  Subotica obeležava 15. maj, Međunarodni dan sećanja na preminule od AIDS-a
  Uključi, nauči, osnaži
  15.05.2016.

  Pod sloganom „Uključi, nauči, osnaži” u nedelju, 15. maja, po 13.  put Subotica će obeležiti Međunarodni dan sećanja na preminule od AIDS-a.

  Akciju organizuje UG „Stav +” u saradnji sa Unijom organizacija Srbije koje se bave zaštitom osoba koje žive sa HIV-om i AIDS-om, uz podršku grada Subotice, Globalnog Fonda za decu, gradske organizacije Crvenog krsta, Zavoda za javno zdravlje Subotica, Kancelarije za mlade Grada i hotela „Galleria”.

   3868_1.jpg

  Prema podacima epidemiološke službe subotičkog Zavoda za javno zdravlje Subotica koji su usaglašeni sa podacima Instituta „Batut”, u Severnobačkom okrugu od početka praćenja broja obolelih 1984.  godine, danas sa HIV statusom ima 61 registrovana osoba, obolele su 34, dok je 12 preminulo.

  — Samo tokom prošle godine imali smo sedam novootkrivenih slučajeva HIV pozitivnih. I dalje najviše oboljevaju muškarci, u nešto manjem procentu žene, a obolelo je i jedno dete. Ono što je posebno zabrinjavajuće je da mnogi i dalje ne znaju svoj HIV status, odnosno ne testiraju se u našem Savetovalištu koje testove radi svaki dan, te svojim rizičnim ponašanjem dovode i sebe i okolinu u moguću opasnost — istakla je dr Dragica Kovačević Berić, načelnica epidemiološke službe iz subotičkog Zavoda za javno zdravlje.

  Govoreći da je stigma i diskriminacija prema osobama koje žive sa HIV-om i dalje veoma visoka, Boris Kovačić, predsednik UG „Stav +”, istakao je da se situacija u zdravstvenoj praksi nije mnogo promenila jer su određeni lekovi koji su prošle godine stavljeni na pozitivnu listu ipak dostupni samo u određenim fazama bolesti.

  Član Gradskog Veća za socijalnu zaštitu Milimir Vujadinović podsetio je da Grad Udruženju „Stav+” prošle godine dodelio preko Konkursa oko 120.000 dinara kao vid podrške u radu i dodao da se taj iznos ni ove godine neće bitno menjati. Vujadinović je ponovio da lokalna samouprava prepoznaje važnost dobrog odnosa sa nevladinim sektorom te da to praktično i dokazuje.

  Međunarodni dan sećanja na preminule od AIDS-a biće obeležen u našem gradu u nedelju, 15. maja, u 19 časova na glavnom gradskom Trgu ispred svečanog ulaza u Gradsku kuću. U slučaju lošeg vremena manifestacija će se održati u hotelu „Galleria”.

  A. Šiška

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja