Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.07.2018. Nedelja
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Poljoprivreda
  Josip Stipić, predsednik Centra za agrarne inicijative
  Novi Centar za uspešniju poljoprivredu
  16.05.2016.

  Prekjuče je u Novom Sadu, novoosnovani Centar za agrarne inicijative predstavio ciljeve svog delovanja i razloge osnivanja, a ključni je da se u segmentu poljoprivrede afirmišu sistemske mere, projekti i strategije, koje su od opšteg društvenog značaja i koje će unaprediti domaću poljoprivrednu proizvodnju, repozicionirati mala i srednja preduzeća, ali i porodična poljoprivredna gazdinstva, kaže Josip Stipić, predsednik Centra za agrarne inicijative

  3873_1.jpg
  prof.dr Stevan Maširević Poljoprivredni fakultet Novi
  Sad, prof.dr Vitomir Vidović, mr Saša Graorac (sekretar
  Centra za agrarne inicijative), dipl.ecc Josip Stipić
  (predsednik Centra za agrarne inicijative), Saša Janjić
  (finansije i investicije Centra za agrarne inicijative)

  Ciljevi Centra za agrarne inicijative prezentovani su medijima vojvođanskih gradova, sa ciljem da šira javnost sazna zašto je Srbiji potreban takav Centar i pored delovanja različitih udruženja, saveza i asocijacija u oblasti poljoprivrede.

  Josip Stipić, diplomirani ekonomista postavljen je za predsednika Centra za agrarne inicijative.  On objašnjava da za razliku od pomenutih asocijacija, organizacija ili saveza, koji su najčešće samo konzumenti ponuđenih rešenja, Centar snagom svoje organizovanosti i kadrovske kompetentnosti sam projektuje i osmišljava odgovarajuća rešenja u svim ključnim sektorima poljoprivrede.

  3873_2.jpg
  Vesna Jovanović (predsednica DAN-a), prof.dr Stevan
  Maširević Poljoprivredni fakultet Novi Sad, dipl.ecc
  Josip Stipić (predsednik Centra za agrarne inicijative)

  —Upravljačku strukturu centra čine naučni radnici i istaknuti privrednici i stručnjaci sa velikim privrednim iskustvom. Akciona delatnost centra usmerena je u tri pravca.  Prvi je kreativno i kontinuirano praćenje stanja u poljoprivredi i analitička sposobnost da svojim stručnim elaboracijama i analizama podstiče na aktivnosti i pokreće inicijative za nova rešenja.  Drugi se odvija na ravni saradnje i komunikacije u tri smera, da sa nivoa definisanih makro-ekonomskih rešenja nacionalne ekonomije, ponudi najadekvatnije i primenjive načine za realizaciju onih mera koje projektuje država. Zatim, da anticipira rešenja- da pokreće inicijative za nova rešenja zakonskih predloga i definiše inovativne pristupe, u oblasti razvoja menadžmenta u poljioprivredi.  I na kraju, da obezbedi direktno, neposredno, bez posredničkih puteva, komunikaciju sa institucijama sistema, posebno pojačati saradnju sa privrednim komorama, ministarstvima, lokalnim samoupravama ali i sa drugim udruženjima ili savezima, kaže Stipić.

  Treći pravac je, prema Stipićevim rečima - obrazovno edukativni.

  —Obrazovno edukativne aktivnosti Centra podrazumevaće da njegovi kadrovi organizuju i sprovode različite oblike neformalnog obrazovanja za različite poljoprivredne subjekte. To znači, da će stručnjaci centra za paore, poljoprivrednike pa i menadžere malih porodičnih i poljoprivrednih preduzeća organizovati seminare, stručna predavanja i prenositi im znanja iz oblasti novih tehnologija, kaže predsednik Centra za agrarne inicijative.

  U pogledu organizovanosti Centra, Stipić naglašava, da će raditi kroz stručne odbore koje pokrivaju razna poslovna područja, kroz sekcije koje su nosioci projektnih rešenja i podružnica, kao regionalnih jedinica.

  —To će omogućiti da Centar efikasno elaborira i rešava ključna pitanja iz oblasti finansiranja i investiranja u poljoprivredi, kao što su rešenja iz oblasti udruženog finansiranja, novih modela bankarskog kreditiranja i finansijska podrška razvoju tehnološke infrastrukture malih preduzeća. Stručni odbor za primarnu poljoprivrednu proizvodnju i prerađivački sektor pratiće i primenu zakona o poljoprivrednom zemljištu, razvijati koncept produktivnog korišćenja poljoprivrednog zemljišta, predlagaće rešenja vezana za davanje državne zemlje u zakup, kao i čvršćeg povezivanja primarne poljoprivredne proizvodnje i prerađivačkog sektora. Delovaće i Odbor za mala i srednja preduzeća, za porodična i poljoprivredna gazdinstva i zadruge, sa ciljem razvoja modernog oblika zadrugarstva, očuvanja ruralne strukture, jačanja međugeneracijske saradnje. Time će doprineti razvoju socijalne stabilnosti zemlje, naglašava predsednik Centra Stipić.

  U okviru Centra radiće ukupno osam odbora, pored navedenih i Odbor za tehnološki razvoj i ekologiju, za obrazovanje, edukaciju i komunikaciju, za stočarstvo, za voćarstvo i povrtarstvo, za razvojne programe mladih u poljoprivredi.

  —Centar afirmiše, razvija i neguje visoke moralne standarde u proizvodnom i komercijalnom području i menadžersko upravljačkom sektoru. To znači, da očuvamo domaće vrednosti, da se državna zemlja ne prodaje kao egzistencijalna supstanca, već da se ponudi domaćim poljoprivrednicima kao oblik investiranja u njihov razvoj, da repozicioniramo domaće institute poljoprivrede u Srbiji, i sačuvamo vrednosti naših tehnoloških potencijala, koje Srbija ima, podvlači Stipić.

  Akcentirajući podatak da poljoprivredna i prehrambena industrija u stvaranju društvenog proizvoda učestvuju sa preko 17 posto, a ako se posmatra i celokupan doprinos poljoprivrede ostalim sektorima privrede, Stipić navodi da je onda to učešće u BDP-u i preko 40 posto.

  —Ovi pokazatelji imaju različite ekonomnske indicije, koje ukazuju na moguće pravce daljeg angažmana na planu rasta i razvoja poljoprivrede, pa i tu leži značajan deo motivacije za organizovanje, rad i za projektovanje budućih ciljeva Centra za agrarne inicijative, zaključuje njegov predsednik Josip Stipić, koji je inače i predsednik Odbora za poljoprivredu RPK Subotica.

  N.H.K.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja