Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 21.08.2018. Utorak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Grad
  SUBJEKTIV
  CILJ PUTA...
  16.05.2016.

  Piše Tomislav Vojnić

  Bio je 3. maj, još uvek praznični dan! Meni iznenada iskrsao neki posao, pa mi je zatrebao broj ovdašnje dežurne pošte. Al’ ’oćeš, bato: ovdašnje pošte u telefonskom imeniku na internetu nemaju telefonski broj! Zamisli!

  3874_1.jpgŠta ću, nazovem ja informacije: 11 8 11. Otuda se se javi neki ženski glas i kaže da ću informaciju koja mi je potrebna dobiti na drugi broj, to jest na 19 812... i uzme mi 33 dinara. Ja, ne budi lenj, okrenem sada taj novi broj, kad tamo neki automat mi kaže da sam se obratio nepostojećem broju! Onda ja opet nazovem onaj prvi broj (11 8 11) da pitam šta sad ovo znači: da mi je dao broj koji je nepostojeći!? Onaj tamo kaže da je broj postojeći, ali da softver hoće ponekad da „zariba“. Nego da ja malo sačekam i sigurno ću dobtit vezu. I opet mi uzmu 33 dinara. OK, mislim se, nećete me odvratiti, ja sad idem do kraja! Za inat! Sačekam malo, nazovem ponovo broj 19812 i stvarno, ovoga puta se nepostojeći broj javi i najzad dobijem informaciju - koje pošte dežuraju 3. maja u Subotici. I opet mi uzmu 33 dinara. Ukupno, znači, 3X33 dinara =99 dinara!

  Ja bih sada pitao gospodina direktora PTT – gde je našao majstore koji su mu smislili ovakvu proceduru, da za jednu običnu, usranu telefonsku informaciju moraš da platiš 100 dinara!? I koliko takva vrsta šibicarenja donosi godišnje para?... Šta je cilj? Punjenje budžeta na mala vrata?...

  Oko loto, moj te moto...

  Idemo dalje. Istoga dana kao i malopre, pošalju me da uplatim loto, tu svetu nadu sirotinje da će se naglo povratiti iz ekonomske nesvestice. Dakle, dam popunjeni loto listić i onda ga loto prodavac turi u onaj specijalni skener da očita brojeve... Kad, skener umesto 7 brojeva, u jednoj koloni našao 8 brojeva! Otkud sad to, pitam nadležnog prodavca? Pa, kaže - ovaj skener ima običaj da pročita ne samo prekrižene (štriklirane?) brojeve, nego hoće da „pročita“ i broj koji se nalazi kod bilo kojeg drugog prekriženja, tj.  gde se ukrste linije na samom loto obrascu i to gde mu padne na „pamet“, pa onda moramo dobro da pazimo i da to ispravimo.

  No, i ovo je lepa softverska majstorija. Može ti se desiti da ti skener „prekriži“ 8 brojeva i da to niko ne primeti, a ti dobiješ premiju, ali ti zbog viška jednog broja, ta kombinacja ne važi! Zamisli to!!?

  I sad, pod dva, pitao bih i direktora Lutrije Srbije, gde je našao majstora da mu smisli (i proda?) ovakve skenere, sa ovakvim softverom (a ima ih na hiljade širom države) i koliko to donosi u kasu? Možda i ne donosi, ali šta je onda bio cilj?.. Isti onaj od malopre?...

  Treće, istekla mi slična karta. A inače imam onu noviju, sa sve čipovima, kodovima i ostalim vidljivim i nevidljivim informacijama, ali sa ograničenim vremenom trajanja. Dobro, odem da to uradim. Kažu mi da je sve OK i da ne treba nikakve papire da podnesem, (čak ni novu sliku!), osim... osim nešto malo uplatnica u ukupnoj vrdnosti od 1350 dinara... Samo toliko i dobiću novu sličnu kartu. Imam jak osećaj da se i ovde radi o istom onom cilju, ali možda i grešim...

  Jer, cilj očigledno postoji. Ali koji? I kako stići do njega? Kojim putem? Ovde sam naveo nekoliko mogućih rešenja, ali sigurno postoje i drugi putevi.

  Posle dužeg razmišljanja sine mi: pravi cilj je zapravo da se pronađe što više puteva koji vode prema – cilju!

  Na primer, kako javljaju, uskoro će da poskupi benzin. Što će reći da je cilj već sasvim blizu....

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja