Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 21.08.2018. Utorak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Zdravstvo
  Subotički Dom zdravlja bio domaćin vrhunskim edukatorima Resuscitacionog saveta Srbije
  Ruke mogu spasiti ljudske živote
  16.05.2016.

  Subotički Dom zdravlja obavio edukaciju zaposlenih lekara i tehničara u Službi Hitne medicinske pomoći i mladih lekara koji rade u ambulantama Opšte medicine.  U organizaciji Resuscitacionog saveta Srbije, održan je kurs Osnovne životne podrške i Neodložne životne podrške, a nakon dvodnevne obuke oko 80 lekara i tehničara dobili su međunarodni Sertifikat Evropskog Resuscitacionog Saveta.

  3876_1.jpgObuka odnosno kurs Osnovne životne podrške i Neodložne životne podrške trajao je dva dana, a prošlo ga je oko stotinak zdravstenih radnika subotičkog Doma zdravlja.

  Predavači i edukatori Resuscitacionog saveta Srbije i subotičkog Doma zdravlja, govorili su i praktično predstavili vežbe oživljavanja i objašnjavali zašto je važno da i svaki građanin ume da kada situacija naloži, primeni mere oživljavanja do dolaska ekipe Hitne medicinske pomoći.

  Prim. dr Kornelija Jakšić Horvat, specijalista urgentne medicine i načelnik Službe Hitne medicinske pomoći u Domu zdravlja istakla je da se kontinuiranom edukacijom zdravstvenih radnika omogućava uniformnost u radu, poboljšanje kvaliteta rada zaposlenih u zdravstvu, od čega najveće benefite imaju građani.

  - Kurs osnovne životne podrške organizovali smo za sve naše zdravstvene radnike, a neodložne životne podrške za lekare. Cilj je da svi naši radnici budu upoznati sa najnovijim Preporukama iz ove oblasti iz 2015. godine. Praktično, svi zaposleni u našoj Službi, treba da rade na jedinstven način, bez obzira ko je član ekipe i ko je lekar a ko tehničar u datom trenutku kada je nekome pomoć potrebna. U medicini se često menjaju preporuke i smernice, naročito u urgentnoj i zato je bitno da ih pratimo. Podsetiću, prošle godine smo u Subotici već imali promociju novih Preporuka, a sada praktično učimo sprovođenje postupaka iz resuscitacije.  Dosledno sprovođenje novih Preporuka dovodi do povećanja kvaliteta rada i stope preživljavanja, što je i osnovni cilj u resuscitaciji - naglasila je dr Jakšić Horvat.

  Oživljavanje uspešnije ako se obavi što pre

  Dr Violeta Rafai, specijalista urgentne medicine, predsednik Resuscitacionog saveta Srbije, predsednik Međunarodnog komiteta BLS Evropskog Resuscitacionog saveta i jedan od autora Preporuka iz 2010. i 2015. godine, pojasnila je lekarima i tehničarima Doma zdravlja zašto je važno da steknu međunarodni Sertifikat Evropskog Resuscitacionog Saveta.

  - Kursevi koje radimo su zasnovani na najnovijim Preporukama, donosi ih Evropski Resuscitacioni savet zajedno sa američkim, azijskim i sličnim organizacijama koje se bave ovim oblastima. Svake pete godine se izdaju nove Preporuke u smislu unapređivanja resuscitacije odnosno reanimacije.  Subotica je jedan od gradova gde se rade ovakve obuke, prošli smo sve gradove u Srbiji, a rade se obuke različitih nivoa od osnovne, neodložne i napredne životne podrške. One su namenjene prvenstveno za odrasle polaznike kojih je za poslednjih 15 godina bilo više hiljada, a ono što jeste važno i ohrabrujuće je da nam sve više dolaze zdravstveni radnici na obnavljanje znanja, jer se znanja i veštine vremenom gube.  Isto tako je veoma bitno da svaki građanin kada dođe u situaciju da ugleda da se neko na ulici sruši, zna da odmah treba da pozove broj 194 Hitnu pomoć, koja će dati smernice šta treba preduzeti dok stručna pomoć ne stigne - istakla je dr Rafai.

  Ona je dodala da je prilikom obilazaka Domova zdravlja u Srbiji, u edukacijama jedno od najznačijnijih pitanja zdravstvenih radnika bilo kada će u svakom mestu gde se boravi biti dostupni aparati - automatski defribilatori, kojima mogu da rukuju i laici i koji jesu životno spašavajući u situacijama kada je neophodno da se isporuči struja kako bi se pokrenulo srce.

  - Kada bi postojao veći broj automatskih defribilatora, građani bi bukvalno rukama mogli da spašavaju ljudske živote. Znamo da od infarkta miokarda umire sve veći broj ljudi, u Srbiji samo godišnje više od 500.000 ljudi umre od iznenadnog srčanog zastoja.  Najčešći uzrok jesu srčana oboljenja i sve mlađa populacija doživljava ta stanja. Zato je veoma bitno sve više vraćati obuku kardiopulmolarne reanimacije, a novina je da je dokazano da se ona može praktikovati već sa decom u uzrastu od 12 godina - naglasila je dr Rafai.

  Dr Mihaela Budimski, PR subotičkog Doma zdravlja održala je tom prilikom stručno predavanje na temu : "Osnovne mere životne podrške i upotreba spoljašnjeg automatskog defibrilatora". Između ostalog je rečeno, da je potrebno da i u Subotici u većim javnim ustanovama postoje automatski defribilatori, kojima može da rukuje svako, kako bi se u što veće broju mogli spasiti ljudski životi u momentima kada srce stane. Za sada defribilator imaju samo zgrada SIZ-a i ambulante Doma zdravlja u Subotici.

  Nakon dvodnevne obuke, subotički Dom zdravlja bogatiji je za 80 međunarodnih Sertifikata Evropskog Resuscitacionog Saveta koje su lekarima i medicinskim tehničarima uručili predstavnici tog značajnog međunarodnog tela.  Resuscitacioni Savet Srbije ima oko 300 stalnih članova, do sada je izdato preko 10.000 sertifikata, što je veoma veliki broj, a značajno je što ta obuka u našoj zemlji nije obavezna, nego zdravstveni radnici dolaze po svojoj želji.

  U Hitnoj dnevno i do 50 intervencija

  I nakon Uskršnjih i prvomajskih praznika kada je zabeležen rekordan broj poziva građana za pomoć, obim posla u Hitnoj medicinskoj pomoći u subotičkom Domu zdravlja se ne smanjuje. Prema rečima nadležnih, lekari i medicinski tehničari Službe dnevno u proseku imaju i do 50 intervencija, što je skoro duplo više u odnosu na proseke u protekle dve godine.

  A. Šiška

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja