Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 21.08.2018. Utorak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Grad
  U Osnovnoj školi „Jovan Mikić” obeležen Međunarodni dan promocije fizičke aktivnosti - 10. maj
  Sport i igra DA, nasilje NE!
  17.05.2016.

  Međunarodni dan fizičke aktivnosti, 10. maj, ove godine obeležen je celodnevnim sportskim aktivnostima u Osnovnoj školi "Jovan Mikić" u Subotici, u utorak, 10.  maja.

  Akciju pod nazivom “Sport i igra Da, nasilje NE!”, koja je za cilj imala da ukaže na važnost fizičke aktivnosti u očuvanju fizičkog i mentalnog zdravlja organizovao je u okviru projekta "Budi drugačiji", Zavod za javno zdravlje u saradnji sa Domom zdravlja, Kancelarijom za mlade, Udruženjem „Aka“ i Politehničkom školom iz Subotice, a u njoj su učestvovali osnovci, srednjoškolci, lekari, prosvetni radnici i predstavnici studenata.

  3877_1.jpg

  Lekari su tom prilikom poručili da je fizička aktivnost jedan od kriterijuma za ocenu zdravlja.

  - Redovna, umerena i prilagođena fizička aktivnost kod odraslih prevenira rizik od povišenog krvnog pritiska, koronarne srčane bolesti, moždanog udara, dijabetesa, nekih tipova raka, depresije i padova. Pozitivni efekti svakodnevne fizičke aktivnosti se uočavaju i u kontroli nivoa masnoća u krvi i stvaranju naslaga na zidovima krvnih sudova, ali i u smanjenju stresa i nervoze. Ona je značajna i za mentalno zdravlje, jer unapređuje rast i razvoj dece i mladih, povećava samopouzdanje, samopoštovanje, osećaj ispunjenosti i zadovoljstva.  Praktično je dovoljno da se svakog dana bar pola sata bavite nekom fizičkom aktivnošću, makar to bila i brža šetnja - istakla je dr Zorica V. Dragaš, lekar socijalne medicine iz subotičkog Zavoda za javno zdravlje.

  3877_2.jpgU okviru akcije učenici Osnovne škole „Jovan Mikić“, Politehničke škole i studenti Visoke škole za obrazovanje vaspitača i trenera radili su vežbe opuštanja, igrali odbojku, a oni nešto spretniji su se oprobali i u penjanju na veštačkoj steni. Sa lepotom ovog sporta upoznao ih je predstavnik Planinarskog kluba „Spartak“ i direktor Politehničke škole, Iso Planić.

  - Penjanje na veštačke stene je izuzetno značajno za mlade ljude. Ovim Projektom smo mesecima kroz promociju fizičke aktivnosti uključeni u borbu protiv nasilja te dajemo doprinos akcentu da je fizička aktivnost preduslov za sve što u životu radite.  U zdravom telu je i zdrav duh. Kroz projekat smo naučili i poručujemo da se nasilje ne može zaustaviti na način da ljudima kažemo da treba da ga zaustave. Nasilje treba preventivno sprečavati i gledati da do njega ne dođe. Pružiti ljudima šansu da se ispolje, da budu ono što jesu, dati im nadu i veru i objasniti da se problemi u životu mogu rešavati i na drugačiji način a ne nasiljem, umanjiti im stres, u tome je smisao našeg delovanja - istakao je Planić.

  Maja Fabri, član Planinarskog kluba "Spartak" i učenica 7. razreda Osnovne škole "Jovan Mikić" penjač je na veštačke stene nekoliko godina.

  - Najbitnije je savladati strah a svojim vršnjacima poručujem da se oprobaju u ovoj interesatnoj i zdravoj sportskoj disciplini - rekla je Maja.

  Osnovna škola "Jovan Mikić" jedna je od škola koje imaju u Subotici veštačku stenu.  Za penjanje na nju tog dana interesovanje je bilo ogromno, a učenici su od instruktora, svojih vršnjaka koji se bave penjanjem i Ise Planića mogli dobiti savet i odgovore na pitanja.

  Jedna od poruka lekara obeležavanja Međunarodnog dana fizičke aktivnosti bila je i da je fizička aktivnost veoma važna za mentalno zdravlje, jer unapređuje rast i razvoj dece i mladih, povećava samopouzdanje, samopoštovanje, osećaj ispunjenosti i zadovoljstva. U Srbiji se ovaj dan obeležava od 2002. godine.

  A. Šiška

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja