Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.08.2018. Sreda
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Grad
  Pričam ti priču...
  Film je odgledan
  17.05.2016.

  Znate već koji. Onaj o nekažnjenom korišćenju moći, zloupotrebama, lopovlucima, enormnom bogaćenju na naš, što će reći na račun države i svih njenih podanika.  To je film o neprestanom ponavljanju kako naše političke stranke imaju bezbroj novih i starih pozicija koje koriste kao dedovinu i u njih smeštaju i zapošljavaju samo podobno-poželjne kako bi stranačkom miljeu obezbedili izvesniju političku budućnost. Taj politički plen, najčešće označen sa JP i JKP, ustanove i sistemi (a ima ih bogtepita još koliko) mora nestati iz našeg političkog miljea u šta se sve stranke uoči izbora kunu. Niko do sada javno nije rekao, a da potom nije i porekao da je podobnost za radno mesto jedino znanje i sposobnost, a ne politička pripadnost.

  Ružno je i pregrubo reći da političari koji obećavaju da tako više neće raditi - lažu. Oni, u stvari, samo krše neke opšteprihvaćene moralne norme i ponašaju se onako onako kako im sistem dozvoljava.  Jer, borba protiv korupcionaštva, tenderskih javašluka, kumstva i burazerstva nikada nije bila temeljna i sistematska i nikada nije dovedena do kraja.

  Taj i takav film u Srbiji je zaista davno odgledan. To je svojevrsni sinemaskop o kreditnim zaduženjima pojedinaca, mahom političkih miljenika, koje potom izmiruje država iz naših džepova čim kreditirani obiđe pola sveta i obezbedi užu i širu familiju do trećeg kolena. Kada on obavi čerupanja, stvori dovoljno velike crne fondove, kada sprovede tendere po visokim provizijama, tek onda se, kobojagi, neko (do)seti da je tu možda bilo korupcije i kriminala.

  A nje je u skoroj prošlosti bilo na pretek i danas, neposredno posle izbora, teško je ponovo poverovati da je iskrena i časna želja iskorenjenje korupcije i kriminala. Nismo, naime, česti svedoci procesuiranja onih koji su budzašto kupovali državnu (našu) imovinu jer je tim poslovima kumovala sama država.  Takvi tek kada postanu bivši, kada više nisu u vlasti, ponekada stignu do pravosuđa, ali skoro nikada nikome nije i oduzeto ono što je nezakonito (i neradom) prigrabljeno.

  Svi, eto, znamo da treba nabolje menjati sistemske propise, zakone i kriterije koji su merljivi čak i u našem samostalnom pravosuđu, a ne podvoditi svakojake vrste „nezavisnosti“ pod kvazi demokratska načela. Jedan beogradski advokat onomad napisa da se građanin za nekoliko grama droge kažnjava sa oko tri godine zatvora. Na istu kaznu biće osuđen pijani vozač koji izazove nesreću i ubije učesnika u saobraćaju.

  Logika je negde zatajila ili smo mi na putu da izgubimo veru u postojanje nultne tolerancije kada su u pitanju kriminalna dela pa se češće obaziremo na partijsku knjižicu nego na sistem i njegove zakone.

  Izbori su, napokon, okončani. Narod je izabrao i njegova volja neka se poštuje.  Neka tu volju poštuju i izabrani pa će se u Srbiji relativno brzo živeti mnogo, mnogo bolje.

  I sa manje korupcije i kriminala.

  M.Po.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja