Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 21.08.2018. Utorak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Grad
  Zeleni“ Subotice spasavaju jezero na Bunariću
  Jezero se ponovo rodilo!
  18.05.2016.

  Posle čišćenja smeća i sečenja trske zablistala je vodena površina za koju se gotovo i zaboravilo da postoji. Pre nekoliko dana zasađeno je vodeno bilje, a u planu je i poribljavanje jezerceta i izgradnja kompostilišta. Da li će posle akcije „Zelenih“ jezero Bunarić dobiti domaćina koji će ga održavati?

  3882_1.jpgU poslednjih petnaestak godina, malo onih koji su posećivali Bunarić znalo je da ovde postoji jezero površine od oko deset hiljada kvadratnih metara sa obalom, jer je prostor služio okolnim stanovnicima kao mesto za odlaganje smeća, a njega je zaklanjala iždžikljala trska.  Prošle godine, Ekološki pokret „Čista voda“, kao nevladina organizacija, i udruženje „Protego“, načinili su projekat sanacije ovog ugroženog bisera prirode, i za to su dobili podršku Grada i Pokrajine, a posla su se, uz pomoć i nadzor stručnjaka, prihvatili volonteri okupljeni oko Zelene ekološke partije – Zeleni koji su od septembra do maja uspeli da jezero vrate u život.

  „U pitanju je rekultivacija zemljišta i samog jezera Bunarić na prostoru između dve crkvene zajednice, pravoslavne i katoličke, gde se u prethodnih 15-20 godina stvorila divlja deponija a trska je na kraju pokrila to smeće. Moram da kažem da sam se i ja u prvom trenutku pitao gde je tu jezero, ali kada smo izneli oko tri tone raznog otpada, posekli trsku i uredili samo dno jezera, pojavilo se vodeno ogledalo, prelepo jezerce koje može da bude još jedan turistički biser grada.  Sada, posle svega što je urađeno, građani su već počeli da dolaze ovde da se odmaraju, a primetili smo da su neki palili i roštilj za praznike“, kaže Bojan Šoralov, predsednik Gradskog odbora „Zelenih“.

  3882_2.jpg
  Bojan Šoralov - „Zeleni“ su oživeli
  jezero Bunarić.

  Prva faza projekta "Za lepši bunarić-vodice-szentkut" ostvarena je jesenas, kada je uz pomoć Javnog komunalnog preduzeća „Čistoća i zelenilo“ odneto prikupljeno smeće, a onda je sredstvima od 150.000 dinara, koja je grad opredelio za Bunarić, od „Park Palića“ iznajmljen kombajn za sečenje trske. Deo sredstava utrošen je i za sadnice kojima su oplemenjeni jezero i okolina.

  „Bila su potrebna tri meseca teškog i mukotrpnog rada tridesetak naših volontera da bi voda ponovo zablistala, ali isplatilo se, jer je ona, prema ispitivanjima, na početku spadala u četvrtu a sada je već u drugoj kategoriji.  Posao smo podelili u faze, to je bila prva, a u drugoj i trećoj, prošle i pretprošle nedelje, bilo je potrebno veće angažovanje stručnjaka jer je u pitanju bila sadnja vodenih biljaka. Posadili smo ukupno sedam vrsta, među njima i lokvanj i čekamo da se primi“, kaže Bojan Šoralov.

  Biće i ribe!

  Jezero teško da bi se moglo takvim smatrati a da u njemu ne postoji riblji svet, a u ovom na Bunariću ima karasa, mada se poribljavanje planira tek u jednoj od sledećih faza sanacije.

  „Što se tiče riba u jezeru, primetili smo karaša, ali pošto njega smatramo korov-ribom, u planu je naseljavanje jezera drugim vrstama, za čega tek treba da dobijemo dozvolu od Pokrajinskog Sekretarijata za zaštitu životne sredine. On treba da odobri jedan takav pilot-projekat, a kasnije i potpuno novi, koji nije vezan za ovaj koji je sada rađen na Bunariću, tako da će se u jezeru upotpuniti osim biljnog i životinjski svet“, kaže Šoralov.

  Dubina jezera varira od pola metra do dva metra i to umnogome zavisi od količine atmosferskih padavina. U svakom slučaju, jezero se nalazi na najnižoj tački područja oko Bunarića i sva voda se sliva u njega, uključujući i onu bunarsku (svetu) vodu koju građani koriste kada posećuju jezero.  U pitanju je kopani bunar koji se nalazi između katoličke i pravoslavne crkve, po čiju vodu mnogi rado dolaze, uvereni da ima naročita svojstva.

  „Sečenje trske i dan-danas traje i sigurno će biti potrebno u još najmanje tri navrata kako bi se održalo to vodeno ogledalo i da se ne bi ponovo stvarao prostor pogodan za odlaganje smeća. Nosioci projekta su „Čista voda“ i „Protego“, odnosno Antun Orčić i dr Gabor Mesaroš, a „Zeleni“, koji su uključeni kao volonteri, i dalje će izlaziti svaki put kada budu pozvani da pomognu, ali nakon uspostavljanja biocenoze bilo bi potrebno da se u gradskom budžetu izdvoje neka sredstva za održavanje jezera. Izračunali smo da bi bilo potrebno oko pola miliona dinara još da se uloži da bi se ovo jezero potpuno vratilo u stanje u kakvom je bilo pre dvadeset godina. To nisu velika sredstva za jedan takav prostor, a katolička i pravoslavna crkva zainteresovane su da nam iziđu u susret i pomognu u finansiranju budućih projekata“, objašnjava Bojan Šoralov.

  Značaj kompostilišta

  Da bi eko-sistem bio zaokružen, na jezeru Bunarić autori Projekta i „Zeleni“ Subotice predvideli su i stvaranje kompostilišta, čime bi se rešilo pitanje odlaganja zelenog otpada a istovremeno dobio i koristan materijal za prihranjivanje sadnica.

  3882_3.jpg
  Čišćenje jezera od smeća i trske
  trajalo je tri meseca

  „Treća faza je završena i sada, u četvrtoj, očekujemo pravljenje kompostilišta za odlaganje lišća i trave koja se kosi oko samog jezera.  Do sada je lišće dospevalo u jezero i stvaralo je muljnu podlogu koja je širila neprijatan miris u okolini, tako da će zahvaljujući kompostilištu lišće biti odlagano na pravi način i poslužiće za dobijanje humusa kojim ćemo moći da prihranimo te biljke koje smo posadili oko jezera.  U stvari, kompostilište je već napravljeno, njegova konstrukcija postoji, ali još nije počela prerada biološkog materijala, ali se nadamo da će njegovim aktiviranjem kompletan eko-sistem biti uspostavljen, koji će biti samoodrživ, naravno, uz određeni monitoring. On će, nadamo se, biti sproveden u saradnji sa pravoslavnom i katoličkom crkvom i nevladinim organizacijama koje su nosioci ovog projekta“, kaže Bojan Šoralov.

  Da više ne bude deponija!

  „Ovo je izletničko i turističko mesto koje će svi građani moći da posećuju i da uživaju u lepotama prirode pored jezera. Situacija je ovde bila veoma loša i ono se nije moglo ni videti od trske i organskog i neorganskog otpada koji se nalazio kako na obali tako i na dnu jezera. Posle ove dosta ozbiljne sanacije ne bi smeli da dozvolimo da jezero Bunarić ponovo zapadne u takvo stanje i morali bi svi da se potrudimo da ga očuvamo, jer se petnaest godina niti grad, niti bilo ko od nadležnih, nije udostojio da nešto preduzme na tom prostoru. „Zeleni“ su dobili punu podršku obe verske zajednice, i pravoslavne i katoličke, da budu prisutni na terenu. Naša je praksa da pozivamo građane da nam se pridruže u volontiranju, jer mogu pomoći svi kojima zaštita životne sredine nešto znači, pa ćemo to učiniti i u narednim akcijama“, kaže Bojan Šoralov.

  M.Radojčin

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja