Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 21.08.2018. Utorak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Politika
  Ivan Sedlak, predsednik Bunjevačke Matice
  O statusu Matice odlučuju članovi, a ne Mirko Bajić
  18.05.2016.

  Ivan Sedlak, predsednik Bunjevačke Matice izneo je svoje stavove u vezi optužbi Mirka Bajića, predsednika SBB-a, da rukovodstvo Matice uništava tu ustanovu.

  Sedlak demantuje Bajićeve navode i tvrdnjom, da "halabuka koju diže Mirko Bajić protiv njega i Bunjevačke Matice, nije ništa novo, to je zaštitni znak njegove duge političke karijere".

  Ivan Sedlak—Nemilosrdno je napadao svoje neistomišljenike, nazivajući ih lopovima, izdajnicima i drugim teškim kvalifakacijama. Cilj najnovijih napada na Maticu i mene su preuzimanje prostorija Matice, koje se nalaze u centru grada i reprezentativne su, zatim imovina Matice, što bi se realizovalo tako, da bi osnivačka prava bila preneta na Nacionalni savet koji bi postavio svoje rukovodstvo i time ukinuo samostalnost Matice.  U tom pravcu ne bira sredstva protiv mene i Matice, koji branimo samostalnost našeg udruženja, po kojoj su prepoznatljive i ostale Matice slovenskih naroda.  U toj prljavoj kampanji, plasiraju se neistine, diskvalikacijom mene i drugih ljudi u rukovodstvu, onemogućavanjem rada Matice, umanjenjem sredstava i otežavanjem dotoka odobrenih sredstava, bojkotom manifestacija Bunjevačke Matice, tvrdi Sedlak.

  Predsednik Bunjevačke Matice demantuje i optužuje Bajića, da se u svom obraćanju javnosti služi neistinitim tvrdnjama, da je Matica dovedena do potpunog rasula u finansijskom i funkcionalnom pogledu.

  — To se ne može tolerisati kao ni tvrdnja, da Matica rasprodaje kulturna i umetnicka dobra koja je dobila na poklon.  Od toga je tačno samo da je Matica morala prodati jednu sliku da bi nadoknadila veći deo materijalne štete, koja je nastala izmedu ostalog i zloupotrebom položaja Mirka Bajića u Nacionalnom savetu i Skupštini grada. Nacionalni savet je ostao dužan Matici za sufinansiranje delatnosti 60.000 dinara, a i drugim udruženjima.  Jedan od razloga je što Nacionalni savet ne izvršava svoje obaveze prema udruženjima je prevelik broj zaposlenih lica za aktivnosti koje se dešavaju u Nacionalnom savetu, a za njih treba isfinansirati četiri plate mesečno, a na dva radna mesta zaposleni su radnici sa neadekvatnom stručnom spremom. Kome Nacionalni savet treba da pomaže, ako ne onima koji stvaraju programe. Zloupotrebio je svoju političku funkciju zamenika predsednika skupštine grada i izdejstvovao da Matica ne dobije sva sredstva za sufinansiranje troškova delatnosti, koji inače dobijaju po jedno udruženje Nacionalnih manjina. Time je onemogućio da se isfinansira u kontinuitetu lični dohodak jednog jedinog zaposlenog u Matici. Na taj način je naneo štetu Matici, u iznosu od 400.000 dinara, u korist Nacionalnog saveta. Kad se na sve ovo doda i da je Pokrajinski sekretarijat za kulturu svima smanjio odobrena sredstava za trideset posto, jasan je razlog teške finansijske situacije.  Mirko Bajić to dobro zna, jer je čitava kultura u prošloj godini poslovala sa gubitkom, ali to namerno prećutkuje, ističe Bajić.

  Sedlak podvlači, da i pored svih diskvalifikacija i podmetanja, Bunjevačka matica je u 2015. godini realizovala svoj bogati program rada i na najbolji način pokazala ko radi za bunjevački nacionalni interes, a ko za svoj lični.

  —Novi Mirkovi ”patriotski“napadi na mene i Maticu su pored ostalog i pravdanje, za vrlo skroman izborni rezultat, jer umesto tri obećana mandata svom koalicionom partneru doneo je jedan. Ko je za to kriv? Naravno, Sedlak Ivan, kojeg bi trebalo ”linčovati”, jer da njega nema, Mirko bi sve stavio pod svoju kontrolu. Ja shvatam da je SBB jednako Mirko Bajić, ali Matica drugačije funkcionise. Trebalo bi da shvati da je dobio na izborima onoliko koliko vredi i da prevariti može samo one kojima je potreban taj jedan mandat, ali većinu svog naroda ne može, odgovara Sedlak na Bajićeve optužbe.

  N.H.K.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja