Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.06.2018. Petak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Kultura
  Palićki FEF - prvi u Srbiji ekonomski i stručno podržan od strane programa "Kreativna Evropa"
  Donacija Evrope oživljava Filmski evropski festival Palić
  19.05.2016.

  Na poslednjem konkursu za fi lmske festivale programa "Kreativna Evropa" i potprograma MEDIA, za podršku projektima iz oblasti audio-vizuelnih umetnosti, fi nansiranom od strane Evropske Komisije, Festival evropskog fi lma Palić je dobio sredstva u visini od 41.000 evra za razvoj i unapređenje manifestacije.

  3888_1.jpgPrvi put je u Srbiji neka fi lmska manifestacija dobila podršku na konkursu programa "Kreativna Evropa" budući da je naša zemlja postala punopravni član ove institucije u decembru 2015. godine. U konkurenciji od 108 fi lmskih festivala iz Evrope, FEF Palić je ušao među 30 festivala kojima su ova sredstva dodeljena. —Ovo je veoma uticajan Festival, od javnog značaja, koji prezentuje širok spektar fi lmova. Godišnje aktivnosti na polju medijske prisutnosti i fi lmske edukacije su snažne.  Umetnički nivo fi lmova je izuzetno visok, organizacija Festivala efi kasna, u cilju stvaranja snažne oaze evropskih fi lmova, kaže se u obrazloženju stručnog tima koji je vrednovao pristigle projekte.

  Savet i organizatori Festivala evropskog fi lma Palić, time su potvrdili da se u evropskim okvirima već godinama prepoznaju i kao individualni i kulturni radnici Srbije, a palićka fi lmska smotra kao kulturna manifestacija visokog kvaliteta i značaja.

  —O tome svedoče svetske, regionalne i domaće premijere najznačajnijih fi lmskih ostvarenja evropskog kontinenta, kao i najznačajnija autorska imena koja su posetila Palić. U prilog tome govori i činjenica, da je stručni tim imenovan od strane Evropske Komisije, najvišim ocenama vrednovao upravo umetnički nivo i organizacioni tim manifestacije.  Takav trend se, na žalost, ne primećuje u našoj zemlji, budući da se iz godine u godinu podrška države rapidno smanjuje, što ne ostavlja prostor za prirodan rast i napredak, kažu iz Saveta Festivala evropskog fi lma Palić.

  U Subotici i Srbiji je radosno dočekana vest o podršci od strane Evropske Komisije i potprograma MEDIA, jer se ujedno radi o obavezi da se dostignuti nivo održi i u velikoj meri unapredi.

  —Uz ovogodišnje smanjenje sredstava za fi nansiranje od strane državnih institucija, i to 25 posto od strane Grada Subotice i gotovo 70 posto od strane Sekretarijata za kulturu pokrajine Vojvodine, svako unapređenje i rast kvaliteta može se smatrati ozbiljnim izazovom. Kvalitet i aktuelnost programa Festivala evropskog fi lma Palić i dalje ostaje prioritet, navodi se u izjavi Saveta Festivala evropskog fi lma Palić

  Najbolji evropski filmovi na Paliću

  Predstojeći, 23. festival, održaće se od 16. do 22. jula kraj jezera Palić i u Subotici.  Publiku i ove godine očekuje selekcija najboljih evropskih fi lmova, u nekoliko programa i veliki broj gostiju iz Evrope. Letnja pozornica, najlepši bioskop na otvorenom u Srbiji, biće i ove godine mesto susreta fi lmofi la i renomiranih evropskih autora, čemu će doprineti i donacija od preko 40 hiljada evra Evropske komisije programa "Kreativna Evropa", a vredan je i podatak da je najveća donacija dodeljena od EK za 30 festivala, iznosila 63 hiljade evra.

  N.H.K.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja