Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 21.08.2018. Utorak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Grad
  Sukobi i disciplinski postupak u PU “Naša radost”
  Vaspitačica suspendovana nakon što joj je pozlilo
  22.05.2016.

  Nataša Kljajić, vaspitačica u Predškolskoj ustanovi “Naša radost”, suspendovana je pre tri meseca nakon što joj je, kako tvrdi, pozlilo na radnom mestu.

  Kljajićeva je samohrana majka dvoje dece, a zbog suspenzije prima samo 10 odsto zarade, 3.700 dinara, zbog čega nije u mogućnosti da plaća kiriju i zbog čega joj preti iseljenje iz stana u kome sa decom živi kao podstanar.

  3898_1.jpg
  vaspitačica Nataša Kljajić

  Vaspitačica tvrdi da je suspenzija neosnovana jer je obavestila koleginice na vreme da je loše i nije ostavila decu bez nadzora, a Predškolska ustanova u kojoj radi 12 godina, ipak vodi disciplinski postupak protiv nje zbog čega joj je ugrožena egzistencija, ali i zdravlje zbog nervoze i stresa.

  Sve je počelo 16. marta kada je Nataši Kljajić pozlilo. U radnoj sobi bila je sama sa 15 dece.

  - Osećala sam se jako loše i na trenutak sam izgubila svest zbog čega sam udarila glavom o sto. Zbog straha da će mi biti još gore i da neću moći da vodim računa o deci obavestila sam koleginicu da ću otići ranije sa posla i ona je odmah reagovala kako bi primila deo moje dece. Druga vaspitačica, zamenica šefa objekta, je pušila napolju, a kada je ušla u objekat odmah sam i njoj isto rekla, ali me je ignorisala. Njena radna obaveza je da u ovakvim situacijama organizuje decu, međutim, tek posle pola sata kada sam krenula rekla je da neću otići dok deca ne spreme igračke – priča Nataša Kljajić i dodaje da je zatim ista zamenica šefa objekta uhvatila za nadlakticu i okrenula prema sobi.

  - Bila sam revoltirana, opsovala sam je, a ona je rekla da sam koza nakon čega sam otišla u Hitnu pomoć, a zatim u ambulantu – kaže Nataša Kljajić i dodaje da bi za nju bila velika neodgovornost da je u takvom stanju ostala sa decom.

  Posle lekarskog pregleda pozvala je rukovodioce i zamolila da dobije slobodan dan pošto bi bolovanje bio veliki udar na kućni budžet i molba joj je odobrena.  Sutradan joj je saopšteno da je suspendovana zbog teže povrede rada o merama, načinu i postupku bezbednosti dece, i lakše, neuljudno i nedolično ponašanje prema kolegama.

  - Odluka o suspenziji je doneta kada sam već bila na bolovanju bez da sam išta pitana, a uručena mi je bez potpisa i pečata.  UO je odbio odluku o suspenziji na koju se i moj advokat žalio, ali rukovodstvo odugovlači i saslušava me satima – tvrdi Kljajićeva.

  Istovremeno je na bolovanju i pod suspenzijom. Obratila se inspekciji rada, ali su joj odgovorili da slučaj nije u njihovoj nadležnosti, a očekuje da joj iz Agencije za mirno rešavanje radnih sporova jave da li se direktor slaže da mirnim putem reše spor.

  - Ne znam kome više da se obratim i kako dalje da živim i hranim decu, a nisam ništa loše uradila. Deca i ja preživljamo samo zahvaljujući dobrim prijateljima koji nam pomažu, ali problemu se još uvek ne nazire kraj – kaže Kljajićeva

  Stvar ustanove

  - Radi se o disciplinskom postupku i zakonskoj proceduri o čemu ne možemo i ne želimo da govorimo. Ovo je stvar ustanove. Ako misli da je neosnovano suspendovana kada se postupak završi neka uloži žalbu UO, a ako joj odbiju žalbu ima pravo na sudski postupak – rečeno je u PU „Naša radost“

  V. K. B.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja