Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.08.2018. Sreda
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Grad
  Stručnjaci Mašinskog fakulteta završili veštačenje obračuna za grejanje
  Za enormne račune kriv jednotarifni sistem
  22.05.2016.

  Subotička „Toplana“ proizvodnju i distribuciju toplotne energije obavlja prema pravilima struke, u skladu sa zakonom i na ispravan način je izvršila obračun za januar 2016. godine, zaključak je ekspertskog tima Mašinskog fakulteta.

  Stručnjaci iz Beograda utvrdili su da je problem nastao zbog promene tarifnog sistema, odnosno, da je jednotarifni sistem nepovoljan za građane i da krivicu za enormne račune delimično snose i građani koji se odjavljuju sa sistema i povećavaju račune komšija.

  3901_1.jpg
  Eksperti mašinskog fakulteta, Ombudsman i direktor „Toplane”

  Nakon više od 800 pritužbi na visoke račune za januar ove godine u odnosu na isti mesec prošle godine, članovi tima su na zahtev Gradske uprave i ombudsmana Zlatka Marosiuka uradili detaljnu analizu rada i obračuna JKP. Na proveri sistema, podstanica, posetama na 13 adresa i detaljnim analizama 300 obračuna i računa učestvovali su vođa tima, sudski veštak prof. dr Vojkan Lučanin, prof. dr Maja Todorović, dr Radmilo Savić, Uroš Milovačević i Dragomir Jovanović.

  - Utvrđena je tehnička ispravnost opreme, ali je jako važno što su u sezoni 2014.- 2015. i 2015.- 2016. godina, zaključno sa januarom, dva puta menjani tarifni sistemi. Merenje je urađeno na odgovarajući način, ali promena tarifnog sistema je uticala na obračun – objašnjava prof.dr Maja Todorović.

  Todorovićeva je Subotičanima detaljno objasnila oba sistema obračuna.

  - Kod jednodelnog sistema postoji samo varijabilni trošak koji se plaća u toku grejne sezone, nema fiksnog dela. Cena ne može biti ista kao kod drugog sistema, a i raspodela zajedničke potrošnje je pet odsto, dok je kod dvotarifnog 20 odsto. Sa jednotarifnim, koji je bio na snazi do marta, računi su svima morali biti viši – kaže dr Maja Todorović.

  Ombudsman je imao prigovore ali oni nisu prihvaćeni zbog čega će svim Subotičanima koji su mu se obratili poslati stručno mišljenje ekspertske komisije. Rekao je da može lično da se slaže ili ne slaže sa veštacima, ali uvažava i prihvata konačni zaključak.

  Dermo Ahmetović, direktor „Toplane“, podsetio je da je bio protiv jednotarifnog sistema, ali da lokalna samouprava nije uvažila primedbe JKP na gradsku odluku da se dvotarifni zameni jednotarifnim sistemom.

  - Samo smo poštovali gradsku odluku. Građani su veliki deo troškova platili. Nadam se da više neće biti hajke i prebacivanja krivice na JKP – rekao je Ahmetović.

  V. K. B.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja