Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 19.08.2018. Nedelja
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Grad
  Pričam ti priču...
  Bar ih nagradimo
  24.05.2016.

  Komisija za dodelu zvanja i priznanja objavila je početkom nedelje javni poziv građanima da predlože najzaslužnije za nagrade „Počasni građanin“, „Pro urbe“ i „Dr Ferenc Bodrogvari“.

  Građani su prošle godine bili skoro nezainteresovani za slanje ovih predloga, ali se ovog puta očekuje neobično veliki broj predloženih kandidata jer će mnogi građani, u to sam uveren, lično želeti da se bar na ovaj način oduže ljudima koji su dosta učinili (a i dalje čine) da nam grad izgleda lep i čist kao iz bajke, uredan, komunalno sređen, sa mnoštvom zelenih površina pored trotoara, ispred zgrada i obeležen savremenom saobraćajnom signalizacijom.

  Ako ćemo govoriti pošteno, i vreme je da se časno odužimo ljudima koji nam pretvoriše gradski izgled u do sada neviđenu zapuštenost, u valovito-talasaste ulice prepune rupa i drugih oštećenja mestimično ukrašene iskrivljenim, polomljenim, išaranim ili slabo vidljivim saobraćajnim znacima i naznakama bogtepitakada obeleženim pešačkim prelazima.

  Vreme je, naravno, da se odužimo i za uložen napor oko kupovine, preuzimanja i stavljanja u funkciju Doma vojske za potrebe naših glumaca, i građana, ali i samog grada koji više ne plaća (jel’da) skupi zakup za neuslovne prostorije, a pritom nam je ulepšan i sam centar.(?)

  Ima toga za zvanja i priznanja, nagrade i pohvale još ihaha, ali samo ova dvatri primera dovoljna su, pretpostavljam, da se ljudi koji su podmetnuli pleća i leđa, koji su u izgled grada do sada uložili dosta napora, autoriteta i tuđeg novca, budu bar nagrađeni.

  Niko ne bi trebalo ni da pomisli da u ovoj ničim izazvanoj i pomalo neprijateljsko- klevetničkoj priči više ima mesta za kazne i odgovornost nego za priznanja i nagrade. Taj ko tako misli - ne misli dobro!  Sigurno je, naime, da u gradu postoji osoba, pa taman ona bila iz JP, JKP, Gradske uprave ili iz (sačuvaj bože) političke stranke koja je svojim neradom pridonela nečem na šta građani imaju primedbe, ona bi već okusila i čemer i pelin.  Bila bi javno prozvana i opozvana i ne bi joj više nikada palo na pamet da se šegači sa odgovornošću funkcije pa i samim građanima.  Da, dakle, ovde ima mesta odgovornosti i kaznama to bi već bilo odrađeno, ali pošto tog nema (ili se o tome u našoj gradskoj vrhušci mudro ćuti) za očekivati je od građana da Komisiji pošalju što više predloga da takve bar dostojno nagradimo, jer nam preostaju samo takvi predlozi.

  Očekujem i od nove vlasti da ubuduće nastavi sličnu igru žmurke sa ljudima koji nam ovakvim radom i rukovođenjem urušavaju i ruže grad, a taj isti grad iz budžeta svih građana debelo ih plaća. Ne budimo ni u buduće demokratski skorojevići pa da za svakojake sitnice kao što je zapuštanje grada i njegovo svođenje na palanačku provinciju tražimo nekakvu odgovornost, a pogotovo ne ako se među njima nađu i naši stranački interesi.

  Pisati o ovoj temi je prilično dosadno, jer koga više uopšte interesuje što nam je komunalna infrastruktura u kolapsu i što nam je život sveden na otrcanu uzrečicu „biće bolje“. Ali kako smo do sada skoro uvek nagrađivali samo najbolje, a nešto nam i nije bilo bolje, hajde da sada malo promenimo ćurak pa da gradska zvanja i priznanja dodelimo ovima koji nam ovako lepo središe grad.

  Možda će nam oni ubuduće, u inat, sve okrenuti naopako i postati pravi domaćini za kakve smo ih i smatrali dok smo ih birali.

  A Gradu, složićete se, i treba domaćin.  I to odavno.

  M.Po.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja