Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 19.08.2018. Nedelja
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Zdravstvo
  Izgaranja na poslu sve veća, a nasilje prema osoblju subotičke bolnice sve češće
  Nedovoljno kadrova, a zahtevi pacijenata sve veći
  25.05.2016.

  Za najuzorniju medicinsku sestru proglašena Roža Šuković, a za mladu sestru, uzora profesije Daniela Piuković.  Srbija i dalje nema Zakon o sestrinstvu, a nasilja nad medicinskim sestrama i tehničarima sve više ima, tvrde u subotičkoj Opštoj bolnici.

  3910_1.jpg
  Roža Šuković, Ljiljana Cvijić i Daniela Piuković

  U Opštoj bolnici Subotica 12.  maja, obeležen je Međunarodni dan medicinskih sestara, koji se obeležava u spomen na datum rođenja bolničarke Florens Najtingel, začetnice modernog sestrinstva.

  Povodom tog značajnog datuma u zdravstvenom kalendaru koji se u subotičkoj bolnici obeležava po treći put, istaknuti su brojni problemi sa kojima se medicinske sestre, tehničari, ali i pacijenti u svakodnevnim kontaktima susreću.

  Odliv kadrova i nasilje gorući problemi

  Agresivno i nasilno ponašanje prema medicinskom osoblju u subotičkoj bolnici prema tvrdnjama nadležnih, sve je češći problem.  Medicinske sestre i tehničari su posebno izloženi nasilju jer su u svakodnevnom kontaktu sa obolelima, odnosno pacijentima u pružanju zdravstvenih usluga i nege. Često su agresivni ne samo pacijenti nego i rođaci i posetioci onih koji se leče u bolnici.

  Ipak, u bolnici tvrde da se trude da na svaku žalbu, prigovor ali i nasilje odgovore razumno, staloženo te da se za svaki pojedinačni slučaj uvek pronađe rešenje.

  - Sestrinstvo je profesija koja je naučni pristup protkala ljubavlju. Okosnica sestrinstva kao profesije je ljubav usmerena ka pacijentima, jer je nemoguće brinuti o njima u vrlo teškim uslovima fi nansijske krize, nedostatka osoblja i mnogobrojnim prekovremenim radnim satima bez ogromne količine ljubavi – ističe Ljijana Cvijić, diplomirana medicinska sestra i pomoćnik direktora za zdravstvenu negu subotičke bolnice. Pre donošenja Zakona o zapošljavanju imali smo 734, a sada samo 690 medicinskih sestara, što je problem, jer su zahtevi pacijenata sve veći, te očekujemo da ćemo dobiti odobrenje za zapošljavanje još kadrova. U ovakvim uslovima je veoma teško raditi, i čak i kad želite, i kad ste posvećeni fi zički ne stižete da odradite sve, što pacijenti često ne razumeju te dolazi do nemilih događaja ili nerazumevanja - ističe Cvijićeva.

  Subotička bolnica duže vreme suočena je i sa problemom neadekvatnog obrazovanja medicinskih sestara i tehničara koji su zaposleni, kao i neadekvatnog bodovanja onih koje jesu prilikom isplata zarada.

  - Mnoge medicinske sestre pola svog radnog vremena rade poslove za koje se nisu obrazovale, a nisu ni plaćene.  Sestrinstvo u Srbiji nije definisano, ne postoji Zakon o sestrinstvu koji bi definisao jasno obaveze i odgovornosti sestara i tehničara, ali ih i zaštitio kao samostalne zdravstvene radnike - objašnjava Ljiljana Cvijić.

  Među medicinskim sestrama i tehničarima je i problem što odlaze sestre u najboljim godinama u inostranstvo, kada bi najviše mogle da pruže, pa tako sada postoji veći postotak medicinskog osoblja u poznijim godinama i sa invaliditetom.

  Problem o kojem se posebno govori u bolnici je, sve češće nasilje nad medicinskim osobljem, iako kako tvrdi Ljiljana Cvijić, generalno postoji dobra saradnja sa pacijentima.

  - Nasilja ima od pacijenata, rođaka i posetioca, ali se uvek trudimo da svaku eventualnu žalbu razmotrimo i pokušamo da rešimo problem. Čekanje na šalterima mnogo ljudi i dalje ne razume kao situaciju na koju mi kao medicinski radnici ne možemo da utičemo. Najviše se i dalje čeka u poliklinikama - navodi Cvijićeva.

  Najbolje Roža Šuković i Daniela Piuković

  Povodom Međunarodnog dana sestrinstva u subotičkoj bolnici dodeljene su i nagrade za najuzorniju medicinsku sestru čiju je titulu ove godine ponela Roža Šuković koja već 30 godina radi na psihijatriji, dok je za za mladu sestru uzora profesije proglašena Daniela Piuković sa onkologije.

  - Od prvog dana svih ovih 35 godina sa osmehom odlazim na posao i ništa mi ne pada teško.  Najvažnija stvar u ovom poslu je da ga istinski volimo, da ga obavljamo punog srca, jer je u suprotnom jako teško raditi – rekla je Roža Šuković.  Njena mlađa koleginica, Daniela Piuković, zaposlena na Odeljenju onkologije, voli svoj posao, uprkos svim teškoćama koje sa sobom nosi.

  3910_2.jpg

  - Svaki radni dan je jedan novi izazov za nas. Imamo i lepih situacija, ali i dosta teških, naročito je potresno kada dođe do smrti pacijenta. U školskoj klupi je sve izgledalo drugačije, nisam ni očekivala da ću mnoge stvari raditi. Ali vremenom sam se uhodala i istinski zavolela ovaj posao - istakla je Danijela.

  Ipak i pored lepih reči koje su te dve uzorne medicinske sestre imale da kažu o svom radu i odnosu sa pacijentima, istaknuto je da se medicinske sestre vrlo često fi zički iscrpljuju od rada, te da pored fi zičke doživljavaju i emotivnu i mentalnu iscrpljenost. Sestre koje rade u smenama često osećaju poremećaje u spavanju, što kasnije kako je rečeno, zahteva još veću energiju koja je potrebna za obavljanje svakodnevnih radnih aktivnosti, a koju svaka pojedinačno ne može jednako da iznese.

  Svečanost u subotičkoj Opštoj bolnici povodom obeležavanja Međunarodnog dana sestrinstva uveličao je Ženski omladinski hor pod upravom Murenji Maćaša.

  Zdrav stav - dobri odnosi

  U subotičkoj Opštoj bolnici odnedavno je počeo da se štampa Interni informator za medicinske sestre i zdravstvene tehničare pod nazivom "Zdrav stav". U toj brošuri, zdravsteni radnici bolnice mogu da se informišu o svim aktuelnim problemima unutar te zdravstene ustanove i drugim temama. U najnovijem broju posvećenom Međunarodnom danu sestrinstva, poručeno je da sestrinstvo bolnice prati moderne trendove, a da medicinsko osoblje ne treba da bude pasivni ivršilac tuđih odluka, niti da odustaje od višeg edukovanja. "Na svima nama je obaveza i izazov očuvanja autentičnosti, identiteta i dostojanstva sestrinstva i medicinskih sestara", navodi se u brošuri.

  A. Šiška

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja