Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 21.08.2018. Utorak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Grad
  Bačka Topola uskoro dobija prvo zaštićeno prirodno dobro
  Pilakova dolina, prava vojvođanska stepa
  25.05.2016.

  .Opština Bačka Topola uskoro bi trebalo da zaštiti takozvanu Pilakovu dolinu, koja se nalazi u okolini Krivaje. Postoji ekološki problem, ali zagađivači i građani koji ispuštaju otpadnu vodu u Krivaju, smanjili su zagađenje.  Za čišćenje Krivaje izdvojeno je preko dva miliona dinara, a od Pokrajinskog fonda za kapitalna ulaganja još 10 miliona dinara, za izradu projekata za gradnju prečistača, čija je veličina, konačno, dogovorena, ističe predsednik Opštine Bačka Topola, Gabor Kišlinder.

   3911_1.jpg

  Udruženje “Eko vest” koje okuplja novinare i novinarke koji izveštavaju o ekologiji i životnoj sredini, obišli su Bačku Topolu, Bajšu, Krivaju, a na terenu se upoznali sa predivnom florom i faunom vojvođanske stepe.

  Domaćini su nam bili članovi i aktivisti Ekološkog društva “Arkus”, zajedno sa kolegom Čongorom Mikloš. Master biološkinja i ekološka aktivistkinja Edita Suturović objasnila je značaj livadsko pašnjačke vegetacije, ističući da "zbog svojih prirodnih vrednosti i kvaliteta, Pilakova dolina je predložena da bude stavljena pod zaštitu".

  -Tu je i vlažnija vegetacija.  Problem je što se iznad ove udoline nalaze oranice i malo koji poljoprivrednik bi da se odrekne bilo kog svog dela zemljišta. Opština Bačke Topole obuhvata oko 90 odsto oranica i poljoprivrednog zemljišta, a malo je ostataka ovakvih izvornih staništa, izvornih ekosistema kakvi su nekada bili. Ovde lepo može da se vidi, iza su oranice, ali u obradi zemljišta upotrebljavaju se pesticidi, pa sve to utiče na degradaciju ovih prirodnih staništa, objasnila je aktivistkinja Edita Suturović.

  Pored retkih biljnih vrsta, ovo područje je poznato i po izuzetnom retkim vrstama paukova.  Natalija Mihajlović Pece, master biološkinja, objašnjava da je magistrirala na temu paukova u ovim područjima lesnih dolina.

  - Bilo je zanimljivo istraživati ovo područje lesnih dolina zato što su jedinstvene u državi. U Mađarskoj ih ima malo više i drugačijeg su sastava, zato što ove lesne doline nisu čist les, nego i doline vodenih tokova, kao što je reka Krivaja. Time imamo i delove vlažnih livada, pa je zbog toga fauna i flora malo bogatija nego što je to u ovakvim lesnim dolinama u Mađarskoj, gde je suv teren.  Ovde možemo naći dosta vrsta biljaka koje se nalaze na crvenoj listi flore Srbije, svi vodozemci i gmizavci, kao i sisari su zaštićeni.  Ono što je najmanje istraženo je fauna inesekata, odnosno ovih paukova i mekušaca, jer se malo ljudi bavi izučavanjem paukova. Ima ih oko 200 vrsta i veći deo je u Evropi zaštićen, ali kod nas nisu, jer nema dovoljno podataka niti istraživanja na ovu temu, istakla je Natalija Mihajlović Pece.

  Inače, Pilakova dolina je jedna od najvećih i najsuvljih lesnih dolina pored Krivaje.

  Grupu novinara primio je predsednik Opštine Bačka Topola Gabor Kišlider, koji je istakao da se u poslednje vreme polako rešavaju i ekološki problemi, poput otpadnih voda, zagađenja Krivaje i da će zaštititi deo Pilakove doline.  On je istakao da bi trebalo da se odredi i upravljač jezera.

  -Znamo da su u toku koalicioni dogovori i ne zna se ko će gde biti, ali i kao odbornik zalagaću se za ekološke projekte koje smo započeli. Priznajemo da postoji ekološki problem i naterali smo zagađivače i građene koji ispuštaju otpadnu vodu u Krivaju, da smanje zagađenje.  Moram istaći, da smo za čišćenje Krivaje izdvojili preko dva miliona dinara, a od Pokrajinskog fonda za kapitalna ulaganja dobili smo 10 miliona dinara za izradu projekata za gradnju prečistača, o čijoj smo se i veličini, konačno dogovorili. Ranije nismo mogli da postignemo dogovor, jer je prvobitno bilo planirano 45000 jedinica, koje bi zadovoljile sve potrebe, ali sada je to prekupo, pa je umanjeno na 15000 jedinica, a to obuvata Bačku Topolu i Bajšu. Problem je i što klanica i industrija treba da ugrade male prečistače u svojim fabrikama, da prečišćena voda stigne do našeg prečistača. Profesori sa tehničkih fakulteta rade projekte i građene smo upoznali sa idejom.  Prvo će raditi 5000 jedinica i povezati sa kanalizacijom. Nadamo se da će industrija prihvatiti da urade svoj deo posla, istakao je predsednik Opštine Bačka Topola, Gabor Kišlinder.

  Obilazak Bačke Topole, Bajše i Krivaje deo je projekta koji je podržao Pokrajinski sekreterijat za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine.

  Sandra Iršević

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja