Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 19.08.2018. Nedelja
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Zdravstvo
  U Zavodu za javno zdravlje Subotica održan stručni skup o metodama podrške zdravstvenih radnika pušačima
  Nikotinska zavisnost je zdravstveni problem
  29.05.2016.

  U subotičkom Zavodu za javno zdravlje održan stručni Seminar namenjen zdravstvenim radnicima o merama podrške pušačima.  Stručnjaci iz „Batuta” istakli da je potrebno menjati postojeći Zakon u toj oblasti, kao i podatak da i dalje veliki broj zdravstvenih radnika koristi duvan.

  Dr Biljana Kilibarda, šef Kancelarije za prevenciju pušenja Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr. Milan Jovanović Batut” rekla je u uvodnoj reči, da je stručni skup realizovan u saradnji sa Zavodom za javno zdravlje Subotica a da je namenjen prvenstveno zdravstvenim radnicima.

  3928_1.jpg— Ideja je da kroz ovakve seminare „probudimo” zdravstvene radnike jer bi trebalo da imaju mnogo veću ulogu u kontroli duvana, a ujedno i motivišemo da se stvari i praktično pokrenu u tom pravcu. Treba da prihvate i razumeju zašto je značajno da se sve mere kontrole duvana i praktično sprovode, a koje su inače predviđene dokumentom kojim smo se mi kao zemlja obavezali da sprovodimo.  Problem u Srbiji je i dalje veliki procenat zdravstvenih radnika koji puši i često oni koji bi trebalo da budu „vodeća snaga” ne razumeju značaj kontrole duvana. Zakon o zabrani pušenja u zatvorenom prostoru trenutno pokušavamo da unapredimo i radimo na njegovim izmenama, a potrebno je da zdravstveni radnici imaju jedinstven stav i razumevanje o njemu, te da ga kasnije prvi primenjuju.  Prema poslednjim ispitivanjima „Batuta” zastrašujuće su činjenice da se procenat građana u Srbiji koji puše održava već godinama, nemamo dakle pomake a ilustruju ih najbolje cifre. Kod nas puši 35 odsto odraslog stanovništva, u svetu je taj procenat 20 odsto, a u Evropskoj Uniji 26 odsto, što pokazuje da smo daleko iznad tih proseka. Socijalne norme su takođe problem u Srbiji jer one idu u pravcu podržavanja pušenja i zato i šaljemo poruku da pušenje nije nešto što je normalno i da bez obzira što i dalje veliki procenat stanovništva puši, i dalje ne puši većina. Izloženost duvanskom dimu je takođe problem jer je i dalje veliki broj ljudi njemu izložen i tako imamo situaciju da će 90 odsto građana reći da je pušenje štetno kao i izloženost dimu, a s druge strane u praksi imate samo 13 odsto domaćinstava u kojima se ne puši. Veći deo građana dakle podržava izmene zakonske regulative u ovoj oblasti, ali se toga ne pridržava u svojim kućama. Nema dovoljno razvijene društvene svesti da je pravo nepušača njihovo neprikosnoveno pravo, kao što je to slučaj u zemljama Evropske unije. Zato je potrebno ispraviti manjkavosti u postojećem Zakonu koje se pre svega odnose na ugostiteljski sektor, dakle svi kafići treba da budu bez duvanskog dima - naglasila je dr Biljana Kilibarda sa Instituta „Batut”.

  Na predavanju zdravstvenim radnicima Severnobačkog okruga mr sc med. Nada Kosić Bibić, spec. socijalne medicine i načelnik Centra za promociju zdravlja istakla je da je bitno pružiti podršku svima koji su pušači, a da značajnu podršku u tome imaju upravo zdravstveni radnici.

  — Nikotinska zavisnost je zdravstveni problem i zato nijedan zdravstveni radnik ne bi smeo da gleda na to kao da to nije „bolest mozga i ponašanja” nego navika. U svakodnevnom radu u pružanju podrške pušačima ključno je da zdravstveni radnici savladaju prave veštine i metode podrške, a kroz edukativne radionice bi trebalo da nauče kako da vode motivacione intervje iz ove oblasti. To posebno naglašavamo i na ovakvim seminarima — rekla je dr Kosić Bibić.

  Prema poslednjim zvanično urađenim podacima iz 2010. godine, Subotica je bila jedan od gradova koja je bila uključena u Istraživanje zastupljenosti pušenja među zdravstvenim radnicima.  Prema rečima dr Kosić Bibić podaci su pokazali da lekari koriste cigarete u procentu od 20 odsto, dok je taj postotak kod medicinskog osoblja i administrativnih radnika duplo veći, što je procenat veći od postotka u ukupnoj populaciji odraslih. Ujedno kako je navela, to je i profesionalna barijera za zdravstvene radnike u Srbiji u ispunjavanju svojih obaveza, jer bez obzira na svoj lični stav, moraju biti profesionalni u odnosu sa pacijentima u svakodnevnom radu i pružiti im pravu podršku u odvikavanju od pušenja.

  A. Šiška

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja